Hubble Teleskobu en uzak tek yıldızı keşfetti: 12.9 milyar yıl uzakta
Hubble Teleskobu, evrenin doğumuna yol açan Büyük Patlama’dan (Big Bang) 1 milyar sonra ortaya çıkan en uzak tek yıldızı tespit etti. Bu bulgunun kozmostaki en eski yıldızlara ışık tutabileceği belirtildi.
Spacenews.com’un haberine göre, bilim insanları, bu yıldıza eski İngilizcede "sabah yıldızı" veya "yükselen ışık" anlamına gelen "Earendel" adını verdiler. Teknik adı WHL0137-LS olan Earendel, güneşin kütlesinin en az 50 katı ağırlığında ve milyonlarca katı kadar parlak.
NASA'nın Hubble Uzay Teleskobu tarafından tespit edilen bu yeni keşfedilen yıldız o kadar uzakta ki ışığının Dünya'ya ulaşması 12.9 milyar yıl sürüyor ve bize evrenin yaklaşık 900 milyon yaşında olduğu, yani şu anki yaşının sadece yüzde 7'si olduğu, zamandaki hali gibi göründü. Şimdiye kadar, Hubble tarafından 2018'de keşfedilen en uzak tek yıldız, evren yaklaşık 4 milyar yaşında iken olmuştu.
Normalde, ikisi arasındaki geniş uçurum göz önüne alındığında, Earendel kadar parlak bir yıldızı bile Dünya'dan görmek imkansız olurdu. Daha önce, bu kadar uzak mesafeden görülen en küçük nesneler, erken galaksilerin içine gömülü yıldız kümeleriydi.
Bilim insanları, Earendel'i Dünya ile yeni keşfedilen yıldız arasında oturan devasa bir galaksi kümesi olan WHL0137-08'in yardımıyla tespit ettiler. Bu muazzam gökada kümesinin yerçekimi kuvveti, uzay ve zamanın dokusunu çarpıtarak, gökadanın arkasındaki Earendel gibi uzak nesnelerden gelen ışığı büyük ölçüde artıran güçlü bir doğal büyüteçle sonuçlandı.
Welch, bunun bilim adamlarının şimdiye kadar keşfettiği en uzak nesne olmadığını vurguladı:
"Hubble, galaksileri daha uzak mesafelerde gözlemledi. Ancak, milyonlarca yıldızdan gelen ışığın hepsinin birbirine karıştığını görüyoruz. Bu, tek bir yıldızdan gelen ışığı tanımlayabildiğimiz en uzak nesne."