SpaceX, Samanyolu Galaksisi'ni kırmızıya çevirmiş olabilir
Florida'dan fırlatılan SpaceX Falcon 9 roketi son fırlatışında galaksiyi kırmızının ürkütücü bir tonuna döndürdü. Boston Üniversitesi'nden fizikçi Carlos Martinis, Washington Post'a roketin egzozunun atmosferin yaklaşık 110 ila 500 kilometre yüksekliğinde bulunan pozitif oksijen iyonlarıyla etkileşime girerek kırmızı parıltıyı oluşturmuş olabileceğini söyledi.
Independent Türkçe’de yer alan haberde Washington Post'a göre Maryland, Virginia, Ohio, Tennessee ve Kuzey Carolina'daki fotoğrafçılar Samanyolu'nu fotoğraflamaya çalıştı sırada gaz bulutu gibi kabarık kırmızı bir çizgi fotoğrafları bozduğunu belirtti.
Marylandli bir fotoğrafçı Washington Post'a, "İlk başta ince bir bulut olabileceğini düşündüm ama durum böyle değildi. Araştırırken, SpaceX Falcon 9'un gece saat 12.27'de fırlatıldığından bahseden bir haberle karşılaştım" dedi.
Boston Üniversitesi'nden fizikçi Carlos Martinis, Washington Post'a roketin egzozunun atmosferin yaklaşık 110 ila 500 kilometre yüksekliğinde bulunan pozitif oksijen iyonlarıyla etkileşime girerek kırmızı parıltıyı oluşturmuş olabileceğini söyledi. Egzoz dumanı üst atmosferde dağılıp kırmızı bir bulutun yayılmasına yol açmış olabileceği belirtildi.
Fakat gazetenin röportaj yaptığı uzay hava durumu uzmanı Tamitha Skov, fotoğrafçıların gözlemi sırasında Dünya'nın manyetik alanına çarpan aktif güneş rüzgarı radyasyonu olduğuna dikkat çekerek onların aslında kutup ışıklarının güçsüz bir "alt görüntüsünü" yakalamış olabileceğini ileri sürdü.
Skov, Post'a "Bir öğrencim yakın saatlerde SpaceX roketinin fırlatıldığını gördü ve roket egzozundan saçılan ışık kamerada bile bölgesel bir beyaz duman olarak kaldı. Bu yüzden yukarıda bahsedilen fenomenin gerçekten de SpaceX'in fırlatılmasının bir sonucu olduğunu düşünmüyorum fakat bu güney aurorayı aramak için ne gerekiyorsa yapmaya hazırsak, onun ne kadar uzakta gerçekleştiğini bize gösteren bir başka göz kamaştırıcı hatırlatma" dedi.