ABD'den Kuzey Kore'ye: Askeri yanıtla karşılık veririz
ABD Savunma Bakanı Mattis, Kuzey Kore ile ilgili olarak 'ABD ve müttefiklerine yönelik olası bir saldırının büyük bir askeri yanıtla karşılık göreceğini' açıkladı.
DÜNYA- Beyaz Saray'ın dışında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Mattis, verilecek askeri yanıtın 'etkili ve ezici' olacağını söyledi.
BBC Türkçe'de yer alan haberde, ABD Başkanı Donald Trump'ta Kuzey Kore ile ticaret yapan herhangi bir ülke ile ticari ilişkileri kesebileceklerini söylediği yazdı. Trump, Pazar günü kilise çıkışında ise gazetecilerin Kuzey Kore'ye müdahale edip edilmeyeceği sorusuna, "Bakacağız" şeklinde yanıt verdi.
Birleşmiş Milletler Güvenlik Kurulu, bugün Kuzey Kore'nin son denemesini görüşmek için acilen toplanma kararı aldı. Pyongyang yönetimi, Pazar günü sabah saatlerinde uzun menzilli füzelerle fırlatılabilecek bir hidrojen bombasını başarıyla denediğini açıklamıştı. Güney Kore, Pyongyang'a yanıt olarak balistik füzelerin kullanıldığı bir askeri tatbikat gerçekleştirdi. Tatbikatta, Kuzey Kore'nin nükleer faaliyetlerini yürüttüğü bölgenin hedef alındığı varsayıldı. Yetkililer, Güney Kore F-15K savaş uçaklarından atılan füzelerin görüntülerini paylaştı. Güney Kore ordusu yaptığı yazılı açıklamayla füzelerin "Doğu Denizi'ndeki (Japon Denizi) hedefleri başarıyla vurduğunu" duyurdu.
BÖLGE ÜLKELERİNDEN KINAMA
Kuzey Kore'nin yaptığı nükleer deneme, bölge ülkeleri, Rusya'nın yanı sıra Türkiye tarafından da kınandı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Kore Demokratik Halk Cumhuriyeti'nin uluslararası hukuk ile bölgesel barış ve güvenliği hiçe sayarak yaptığı hidrojen bombası denemesini sorumsuz ve kışkırtıcı bir hareket olarak görüyor, en güçlü şekilde kınıyoruz" ifadesi kullanıldı.
Güney Kore Devlet Başkanı Moon Jae-in, Kuzey Kore'nin altıncı nükleer denemesine "mümkün olan en güçlü tepkinin" verilmesini istedi ve buna "Kuzey Kore'yi tamamen tecrit eden" yeni BM Güvenlik Konseyi ambargolarının dahil olması gerektiğini vurguladı.
Çin ise "Kuzey Kore'nin uluslararası toplumun yaygın muhalefetini görmezden gelip yine bir nükleer deneme yaptığını" açıkladı. Çin Dışişleri Bakanlığı'nın yazılı açıklamasında ayrıca, "Çin hükümeti buna karşı kararlı muhalefetini ve güçlü kınamasını ifade eder" denildi.
Rusya da nükleer denemenin uluslararası hukuku hiçe saydığını belirtip ilgili tüm taraflara görüşmeler yapılması çağrısında bulundu ve bunun Kore Yarımadası'ndaki sorunları çözmenin tek yolu olduğunu söyledi.