1. Derece sit alanı olan Süleymanlı Gölü risk altında: Bunun adı temizlik değil, talan
Denizli'nin Buldan ilçesinde 1. Derece sit alanı olan Süleymanlı Gölü'nde başlatılan çalışmalar tartışma yarattı. Eski Denizli İl Çevre Müdürü Ali Korkmazcan, gölün zeminindeki torf toprağının alınmasının doğal yaşam dengesini bozacağını söyledi.
Kadriye Sözeri
DENİZLİ - Denizli’nin Buldan ilçesinde bulunan Süleymanlı Yayla Gölü, 2000 yılında 1. Derece Doğal sit alanı ilan edildi. Göçmen kuşların konaklama noktalarından biri olan ve 200'den fazla kuş türüne ev sahipliği yapan gölde, ikisi endemik 62 bitki türü bulunuyor. Nilüferlerle kaplı göl, her yıl binlerce yerli ve yabancı turisti ağırlıyor.
ESKİ İL ÇEVRE MÜDÜRÜNDEN TEPKİ
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nün gölde başlattığı temizleme çalışmaları ise tartışmaları beraberinde getirdi. Özel bir firmaya bedelsiz olarak ihale edilen çalışmalarda göldeki doğal yaşamın zarar gördüğünü dile getiren Eski Denizli İl Çevre Müdürü Ali Korkmazcan, "Bunun adı temizlik değil, talan" dedi.
'GÖLÜN YOK OLMASINA SEBEP OLABİLİR'
Gölün dibindeki torf toprağının alınmasının doğal yaşam dengesini bozduğunu dile getiren Korkmazcan, "Su kaybının önlenmesi için sadece sazların kesilmesi veya sökülmesi yeterliyken, taban toprağı ticari amaçla alınarak gölün yaşam dengesi bozulmaktadır. Hiçbir bilimsel geçerliliği olmayan bu talanı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ile Valilik önlemelidir. Çevre korumayla ilgisiz kişilerden oluşturulan kurulların aldığı kararlar, bir gölün yok olmasına, burada yetişen onlarca endemik bitkinin kaybolmasına, yüzlerce kuşun buradan gitmesine sebep olabilir" diye konuştu.
'TORF TOPRAĞI ALTIN DEĞERİNDE'
Gölün, 2000 yılında 1. Derece Doğal SİT Alanı ilan edildiğine dikkat çeken Korkmazcan, şunları söyledi:
"Bu alanlarda madencilik faaliyeti yapılamaz, taş, toprak, kum alınamaz’ Peki bu kadar kıymetli torf toprağı hangi izinle alındı? Demek ki talancıların rant bağlantıları kuvvetli. Devlet ve hukuk yok sayılıyor.
Bu gölden çıkarılan, sera ve çiçekçilikte kullanılan torf toprağı altın değerinde bir topraktır. Burayı özel şirketin, ücretsiz temizlediği düşünülse de altın değerinde olan bu trof toprağı için Buldan Yayla Gölü talan ediliyor. Burada 200’e yakın kuş çeşidi bulunmakta, endemik bitkiler yetişmekte. Nilüfer çiçekleriyle eşsiz güzellikte bir yerdir. Bu talanla bütün bu güzellikler yok olacak.”