35 bin ağaç kesilmekten kurtuldu: Muğla'da ormanlık alana planlanan mermer ocağına mahkemeden ret
Muğla 3. İdare Mahkemesi, 175 hektar ormanlık alanda açılması planlanan mermer ocağı ile ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın verdiği 'ÇED gerekli değildir' iptal etti. Kararla, birlikte 35 bin ağaç kesilmekten kurtuldu.
İZMİR - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan aldığı izinle, Muğla’nın Yatağan ilçesinde 23.79 hektarlık alanda mermer ocağı açan Bodrum Doğaltaş Madencilik Şirketi geçtiğimiz yıl kapasitesini artırmak için harekete geçti. Şirketin ocak sahasını 23.79 hektardan 175 hektara, kapasitesini 13 bin 305 metreküpten 54 bin 800 metreküpe çıkarmak için yaptığı başvuru Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından onaylandı.
MAHKEMEDEN DÖNDÜ
Proje dosyasında yer alan bilgilere göre; ocak sahasının tamamı, Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100 Bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda orman alanı ve önemli doğa alanı sınırlar içinde kalıyordu. Projeyle, 35 bin 98 ağacın kesilmesi planlanıyordu. Ancak bakanlığın kararı mahkemeden döndü. Muğla Yeşil Yaşam Derneği’nin açtığı davada Muğla 3. İdare Mahkemesi 'ÇED gerekli değildir’ kararını iptal etti. Mahkeme, bilirkişi raporunu dikkate alarak projeyi hukuka ve kamu yararına uygun bulmadı.
PROJE ZEYTİNCİLİK KANUNUNA AYKIRI
'ÇED gerekli değildir’ kararının iptal edilmesinde ana gerekçelerden biri ocak sahasının çevresindeki zeytinlikler oldu. Ocak sahasının 3 kilometre çevresinde zeytintikler olduğuna dikkat çeken mahkeme, 3573 sayılı Zeytinciliğin Islahı ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunun 20. maddesi uyarınca projenin söz konusu alanda gerçekleştirilmesinin mümkün olmadığını vurguladı. Ayrıca, ocak sahası 25 hektarın üzerinde olduğu için ÇED sürecinin işletilmesi gerektiği dile getirildi.
KIZILÇAM ORMANI ZARAR GÖRÜR
Söz konusu alanın verimli kızılçam meşceresinden oluştuğunu belirten mahkeme, madencilik faaliyetlerinin doğal çevre ve orman alanı üzerinde uzun vadede olumsuz çevresel etkiler ortaya çıkaracağını belirtti ve bu durumun hukuka ve kamu yararına uygun olmadığının altını çizdi.
'175HEKTAR ORMANLIK ALAN KURTULDU'
Artı Gerçek’e konuşan Muğla Yeşil Yaşam Derneği Başkanı Kazım Erol, "Kararla birlikte Muğla’da 175 hektarlık ormanlık alan kurtuldu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Muğla ormanlarına yönelik talan kararlarına karşı Muğla Yeşil Yaşam Derneği olarak hukuku işletmeye devam edeceğiz" dedi.Muğla 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nin kararına karşı şirketin Danıştay'a itiraz hakkı bulunuyor.