Adana Ekoloji Platformu'ndan çağrı: 'Belediyeler beş yıllık iklim eylem planı yapmalı'
Adana Ekoloji Platformu, yerel seçimleri öncesi yeni seçilecek belediye başkanlarına çağrı yaptı: “Belediyeler beş yıllık stratejik planlarında ekolojik krize karşı iklim eylem planına yer vermeli ve bunu titizlikle uygulanmalıdır."
ADANA - Adana Ekoloji Platformu tarafından Ziraat Mühendisleri Odası Adana Şubesi'nde düzenlenen toplantıya CHP, Emek Partisi, TMMOB'a bağlı odaların yöneticileri ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri katıldı. Adana Ekoloji Platformu Sözcüsü Yaşar Gökoğlu, yeni seçilecek belediye başkanlarından nasıl bir yerel yönetim anlayışı beklediklerini açıkladı. Katılımcılık ilkesini hayata geçiren yerel yönetimler istediklerini vurgulayan Gökoğlu "Karar alınmadan önce kentte bulunan kurumlarla mutlaka diyalog kurulmalı, kararlar o konuyla ilgili kurumlarla ortaklaşarak alınmalı, kararın uygulanmasında da diyalog sürdürülmelidir. Belediye Meclisi toplantılarının gündemi önceden halka duyurulmalı, toplantılar halkın katılımına açık olmalıdır. Kenti ilgilendiren önemli konularda halkın oyuna başvurmak, halkın konunun öznesi olduğunun hatırlanması önem taşımaktadır" diye konuştu.
'EKOLOJİK TEMELLİ BİR YEREL YÖNETİM ANLAYIŞI BENİMSENMELİ'
İklim krizinin felaketlere yol açan sonuçlarının en şiddetli ve en sık Akdeniz bölgesinde yaşandığını vurgulayan Gökoğlu, "Bunun için ekolojik temelli bir yerel yönetim anlayışı benimsenmelidir. Belediyeler beş yıllık stratejik planlarında ekolojik krize karşı iklim eylem planına yer vermeli ve bunu titizlikle uygulamalıdır. 10 Eylül 2018'de bilgi edinme hakkı kapsamında Adana'da bulunan belediyelere böyle bir planları bulunup bulunmadığı konusunda dilekçe ile başvuru yapılmış, cevap alınamamıştır. Nedeni sorulduğunda da böyle bir planları olmadığı söylenmiştir" dedi.
'EKOKIRIM PROJELERİ UYGULANMAMALI'
Adana'da çevreye ve insan sağlığına zarar veren projelerden örnekler veren Gökoğlu, şu çağrıyı yaptı:
"Büyükşehirlerin kuruluş yasasına göre, il sınırları içerisinde yapılacak bütün yatırımların, inşa faaliyetlerinin imar planlarına işlenmesi gerekmektedir. Bu işlem, doğal olarak belediye meclisinin onayını zorunlu kılar. Adana ilinde bugüne kadar yapılan, doğal yaşama zarar veren bütün yatırımlar, ekolojik kırım örnekleri kolaylıkla ve hiç tartışılmadan imar planlarına işlenmiştir. Kömür santralleri, petrokimya projeleri yaşanan örneklerdir. Bu durum değişmeli, benzeri ekokırım projelerine direnç gösterilmeli, imar planlarına işlenmemelidir. Kentin tam ortasına yapılan ve birbirine 50 metre mesafe bulunan iki alışveriş merkezi projesi unutulmamıştır. Ekolojik temelli kentsel planlamalar yapılmalı, tarım alanlarını, ormanları, su kaynaklarını, yeşil alanları, bütünüyle ekosistemi ve yaşamı korumak esas olmalıdır." (HABER MERKEZİ)