Araştırma: 2050'de Kilimanjaro'da buzul kalmayacak
Artı Gerçek - Birleşmiş Milletler'in (BM) yayımladığı bir rapora göre 2050 yılında Kilimanjaro Dağı'ndaki buzullar tamamen erimiş olacak. Rapora göre, Alp Dağları ve ABD'de bulunan Yosemite Ulusal Parkı'ndaki buzullar da eriyecek.
Raporda, Birleşmiş Milletler'in "dünya mirası" listesinde bulunan 18 bin 600 buzul alanının üçte birinin 2050 yılına kadar eriyeceği vurgulanırken "buzulların erimesi Dünya'nın ısındığına dair en dramatik kanıt" olarak nitelendi.
DÜNYA MİRASI DA DÜNYA İLE BİRLİKTE YOK OLUYOR
Birleşmiş Milletler raporu, geriye kalan buzul alanlarının hâlâ kurtarılabileceğine dikkat çekerken, bunun ancak küresel ısınmanın 1.5 dereceyle sınırlanmasıyla mümkün olacağı dile getirildi. Kurumun geçen hafta yayınladığı diğer bir raporda, dünyanın bunu başaracağına dair inandırıcı bir yol haritası bulunmadığına değinilmişti.
Dünya mirası listesinde bulunan buzul alanları arasında, İran'daki Hyrkania buzulları, Rusya'daki Putorana Platosu ve İtalya'daki Dolomit Dağları buzulları da yer alıyor.
58 MİLYAR TON BUZUL ERİDİ
UNESCO'nun proje yöneticilerinden Tales Carvalho konuya ilişkin "Umarım yanılıyoruzdur ama bu bilimsel bir gerçek" açıklamasını yaptı. Carvalho, "Buzullar küresel ısınmaya dair gözle görülür veri sunması açısından değerli bir gösterge ve erimeyi gözle görebiliyoruz" dedi.
Bilim insanları tarafından yapılan bir diğer çalışmadan derlenen bilgilere göre dünya mirası listesindeki buzullarda gözlemlenen erime, deniz suyu seviyelerinin yükselmesinde de pay sahibi. Çalışmada, son 20 yılda, 58 milyar ton buzulun erimesinin deniz suyu seviyelerinde yüzde 4.5'lik bir artışa sebep olduğu hesaplandı. 58 milyar ton, Fransa ve İspanya'nın yıllık toplam su kullanım miktarına eşit.
AVRUPA SON 30 YILDA EN ÇOK ISINAN KITA
1991-2021 arasında Avrupa'da ölçülen sıcaklıklar ortalama 0.5 derece arttı. Aynı dönemde dünya genelindeki artış 0.2 derece olarak ölçülmüştü.
Geçen yıl, aşırı sıcaklar ve sel felaketleri Avrupa ekonomisine 50 milyar euroluk zarar verirken bazı bilim insanları Avrupa'yı küresel ısınmanın "sıcak noktası" olarak nitelemeye başladı. (DIŞ HABERLER)