Araştırma: Bulut suyunda litre başına 6,7 ila 13,9 tane mikroplastik var

Araştırma: Bulut suyunda litre başına 6,7 ila 13,9 tane mikroplastik var
Japon bilim insanları, türünün ilk örneği olduğu düşünülen çalışma sonucunda her bir litre bulut suyunda 6,7 ila 13,9 tane mikroplastik bulunduğunu tespit etti. Söz konusu mikroplastiklerin boyutları 7,1 ile 94,6 mikrometre arasında değişiyor.

Artı Gerçek - Japon bilim insanları test edilen her bir litre bulut suyunda 6,7 ila 13,9 adet mikroplastik bulunduğunu tespit etti. Araştırma, mikroplastiklerin bulutlarda bulunduğunu ve muhtemelen iklimi henüz tam olarak anlaşılamayan şekillerde etkilediğini doğrulamış oldu.

BOYUTLARI 7,1 VE 94,6 MİKROMETRE ARASINDA DEĞİŞİYOR

'Çevresel Kimya' adlı bilimsel dergide yayımlanan çalışma kapsamında Japon bilim insanları Fuji Dağı ve Oyama Dağı'nın zirvelerine inen sisten su örnekleri topladı. Ardından fiziksel ve kimyasal özelliklerini belirlemek için örneklere gelişmiş görüntüleme teknikleri uygulandı. İnceleme sonucunda, havada, boyutları 7,1 ve 94,6 mikrometre arasında değişen dokuz farklı türde polimer ve bir tür kauçuktan oluşan mikroplastikler olduğu tespit edildi.

'CİDDİYETLE ELE ALINMAZSA GELECEKTE GERİ DÖNÜŞÜ OLMAYAN HASARLARA YOL AÇAR'

Araştırmanın başyazarı Waseda Üniversitesi'nden Hiroshi Okochi çarşamba günü yaptığı açıklamada, "Plastik hava kirliliği' sorunu proaktif bir şekilde ele alınmazsa, iklim değişikliği ve ekolojik riskler gerçeğe dönüşebilir ve gelecekte geri dönüşü olmayan, ciddi çevresel hasara neden olabilir" uyarısında bulundu. Okochi, mikroplastiklerin üst atmosfere ulaştıklarında ve güneş ışığından gelen ultraviyole radyasyona maruz kaldıklarında bozunarak sera gazlarına katkıda bulunduklarını da ekledi.

BULUT SUYUNDA HAVA YOLUYLA TAŞINAN MİKROPLASTİKLERE DAİR İLK ÇALIŞMA

Endüstriyel atıklardan, tekstil ürünlerinden, sentetik araba lastiklerinden, kişisel bakım ürünlerinden ve diğer kaynaklardan gelen 5 milimetrenin altındaki plastik parçacıklar olarak tanımlanan mikroplastikler, şu ana kadar balıklarda, Kuzey Kutbu deniz buzunda ve Fransa ile İspanya arasındaki Pirene dağlarındaki karlarda keşfedildi. Ancak bunların bu kadar çeşitli yerlere taşınma mekanizmaları belirsizliğini koruyordu ve özellikle havadan mikroplastik taşınmasına ilişkin araştırmalar sınırlı sayıdaydı. Yazarlar makalelerinde "Bildiğimiz kadarıyla bu, bulut suyunda hava yoluyla taşınan mikroplastiklere ilişkin ilk rapor" ifadeleriyle bu durumu dile getirdi.

'MİKROPLASTİKLER BULUTLARIN ÖNEMLİ BİR BİLEŞENİ HÂLİNE GELDİ'

Waseda Üniversitesi çarşamba günü yaptığı açıklamada, araştırmanın "mikroplastiklerin hem insanlar hem de hayvanlar tarafından yutulduğunu veya solunduğunu ve akciğer, kalp, kan, plasenta ve dışkı gibi birçok organda tespit edildiğini" gösterdiğini söyledi. Yapılan açıklamada, "Bu plastik parçaların on milyon tonu okyanusa karışıyor, okyanus serpintileriyle birlikte serbest kalıyor ve atmosfere karışıyor. Bu da mikroplastiklerin bulutların önemli bir bileşeni haline gelmiş olabileceğini, yediğimiz ve içtiğimiz neredeyse her şeyi 'plastik yağmuru' yoluyla kirlettiğini gösteriyor" ifadeleri kullanıldı. (DIŞ HABERLER)

Öne Çıkanlar