Artvin-Ardanuç'ta altın madeni projesi iptal edildi: 'Maden şirketlerine verecek toprağımız yok'

Artvin-Ardanuç'ta altın madeni projesi iptal edildi: 'Maden şirketlerine verecek toprağımız yok'
Artvin'de yapılmak istenen ve 'İkinci Cerattepe' olarak nitelendirilen altın madeni projesi 'ÇED olumsuz' raporu verilerek iptal edildi. Mücadele eden isimlerden çevre mühendisi Tekin, "Bizim maden şirketlerine verecek bir metrekare toprağımız yok" dedi.

Atakan ASILBAY


ARTVİN - Artvin’in Ardanuç ilçesinde bulunan Salınbaş Tepesi’nde 16 hektarlık alanda yapılmak istenen altın madeni projesine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Çevresel Etki Değerlendirmesi İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü olumsuz rapor verdi. 'İkinci Cerattepe' olarak nitelendirilen projeye karşı mücadele veren isimlerden TMMOB Çevre Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi eski yönetim kurulu üyesi ve Artvin Salınbaş Çevre Platformu (ASÇEP) gönüllüsü Hakan Tekin, kararı Artı Gerçek'e değerlendirdi.

'SİYANÜR VE AĞIR METALLER KANSER RİSKİ YARATIYOR'

Artvin'de mikroiklim özelliği görülebilen birçok verimli tarım toprağının Deriner Barajı nedeniyle sular altında kaldığını belirten Tekin, TEMA Vakfı’nın hazırladığı rapora göre Artvin’in yüzde 71'ine maden arama ruhsatı verildiğini hatırlattı.

Salınbaş altın madeni projesinde, çıkarılan cevherin siyanür kullanılarak ayrıştırılmasının planlandığına dikkat çeken Tekin, "Sızıntılarla suya ve toprağa karışan ağır metaller ve siyanürün kansere sebebiyet verebileceği inkar edilemez bir gerçektir. En güzel yaylalarımızı kapsayan ve toplamda 844 futbol sahası büyüklüğündeki bu projede, Körüzhane dediğimiz yaylada siyanür havuzu olacak. Bu bölge Çoruh Nehri'ni besleyen ve birçok kuru dere yatağı bulunan bir havza alanı. Şiddetli su erozyonuna maruz bir bölge ve yüzde 20’den fazla eğimler vardır. Bölgenin yağış rejimini düşündüğümüzde maden atıklarından yerleşim yerlerinin ve Deriner Barajı'nın etkilenmemesi asla söz konusu olmayacak" dedi.

'EKOLOJİK YIKIM PROJESİ'

1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı'nda altın madeni kurulmak istenen alanın orman alanı olduğuna dikkat çeken Tekin, "Bu projenin hayata geçmesi demek ormanlarının yok olması demektir. Aynı zamanda burası birçok hayvanın ve bitki türünü yaşam alanıdır. Endemik dokuz bitki türü ve nesli tükenmekte olan kritik türleri de barındırmaktadır. Patlatmalardan kaynaklanan tozlar insan ve diğer canlı yaşamı için de önemli sorunları beraberinde getirebileceği gibi yer altı suları giderek yok olacaktır. Salınbaş altın madeni projesi, buradaki yaşamı bütünüyle yok edecek bir ekolojik yıkım projesidir" diye konuştu.

'MADEN ŞİRKETLERİ GİDENE KADAR MÜCADELEYİ SÜRDÜRECEĞİZ'

Projeye 'ÇED olumsuz' raporu verilmesini değerlendiren Tekin şöyle dedi:

"Cerattepe'de ÇED iptal ve yürütmeyi durdurma kararları olmasına rağmen yeni ÇED raporları ile süreci devam ettirdiklerini biliyoruz. İlk etapta elbette ki bir iptal kararı bir kazanımdır ve asıl amacına uygundur. Tekrar hatırlatıyoruz ki ÇED olumlu kararı olmadan projeye başlanamaz, köylerimizde herhangi bir çalışma yapılamaz. ÇED başvuru dosyasını maden şirket mi iade etti, yoksa bakanlık mı iptal etti henüz bunu bilmiyoruz.

Umuyoruz ki bakanlık bu projeyi ekosisteme ve insanlara verebileceği zararları göz önünde bulundurarak iptal etmiştir. Bir süre sonra maden şirketlerinin çıkarına daha da genişletilmiş bir yeni ÇED alanı ile karşı karşıya gelmek istemiyoruz. Bizim maden şirketlerine verecek bir metrekare toprağımız yok. Maden şirketleri tüm iş makinelerini alıp köylerimizden gidene kadar mücadelemizi sürdüreceğiz. Topraklarımızın üstü, altından daha değerlidir." (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar