Avrupa’nın atıkları Mersinlileri zehirliyor: 'Paris Belediyesi'ne mi başvuralım?'
Abidin YAĞMUR
MERSİN- İngiltere ve Almanya başta olmak üzere Avrupa Birliği ülkelerinden plastik atık ithal edip, o atıkları geri dönüştüren işletmeler son yıllarda Adana ve Mersin’de yoğunlaştı. Bu tesisler hem yaydıkları koku hem de yarattıkları çevre sorunları nedeniyle halkın tepkisini çekiyor. Şirketler, yerel yönetimler ve halk karşı karşıya geliyor.
MAHALLENİN ORTASINDA PLASTİK ATIK TESİSİ
Mersin’in Akdeniz ilçesine bağlı Karacailyas Mahallesi de bu sorunun yaşandığı yerlerden biri. Mahalle sakinlerinin anlatımına göre üç yıl önce tarım alanından sanayi alanına çevrilen araziye katı atık geri dönüşüm tesisi kuruldu. Tesisin bahçesinde toplanan tonlarca katı atık işlenerek plastik hammaddesi haline getirilirken yayılan kötü koku ise mahalleyi yaşanmaz hale getirdi.
'NE PENCERE AÇABİLİYORUZ NE BALKONA ÇIKABİLİYORUZ'
Mahalle sakinlerinden İsa Değirmenci, “Bu tesis sağlıksız koşullarda çalışıyor. İnanılmaz bir kötü koku yayıyor. Meramımızı anlatmadığımız yer kalmadı. Yetkililerden bir çare bekliyoruz. Bu kötü, leş kokusu o kadar rahatsız ediyor ki ne pencere açabiliyoruz ne balkona çıkabiliyoruz. Bu konuda yetkililerden destek bekliyoruz” dedi.
'BİZİM SORUNUMUZU KİM ÇÖZECEK?'
Mahallenin ortasına, okula 200 metre mesafede katı atık tesisi kurulmasını 'akıl tutulması' olarak nitelendiren Değirmenci, "Meramımızı Çevre Müdürlüğüne de anlattık, Mersin Büyükşehir Belediyesine de anlattık, Akdeniz Belediyesine de anlattık. Artık kime başvuracağımızı bilemiyoruz. Paris Büyükşehir Belediyesine mi başvuralım? Heralion Belediyesine mi başvuralım? Uganda Çevre Bakanlığına mı başvuralım? Bizim sorunumuzu kim çözecek? İki yıldır başvurmadığımız yer kalmadı” diye konuştu.
'ÇED RAPORU VERENLER GELSİN BURADA BİR GÜN KALSIN'
Karacailyas Mahallesi Muhtarı Rüknettin Koşar da “Biz bu fabrikayla uğraştığımız kadar hiçbir şeyle uğraşmadık. Bu fabrikanın kapanmasına dair hiçbir girişim olmadı. Akdeniz Belediyesi 'büyükşehir' diyor, Büyükşehir, 'Çevre Bakanlığı diyor. Biz buralarda sıkıştık kaldık. Büyükşehir Başkanından, Akdeniz Belediyesi Başkanından, Şehircilik Bakanlığından, ÇED raporu verenlerden gelip burada oturmalarını istiyoruz. Gelsinler, misafirim olsunlar, burada bakalım bir gün kalabilecekler mi?TIR'larla atık geliyor. Avrupa’dan gelen pislikler buraya getiriliyor. Biz şu anda tesis sahibiyle karakolluğuz. Hiçbir şey yapmadık adam bizi mahkemeye vermiş” dedi.
'15 BİN İNSANI ZEHİRLEME YETKİSİNİ KİM VERDİ?'
Şakir Gülmen Mahallesi Muhtarı Ali Özay da tesise girip telefonla çekip yaptığını, çeşitli kurumlara dilekçe yazdığını anlattı. Özay, "Bu tesisin yerleşim alanında kalmasının doğru olmadığını söyledim. Yuvarlak kelimelerle mazeretler bulup geçiştirdiler. Ben buradan soruyorum. İki insanın çıkarı için 15 bin insanı zehirleme hakkını onlara kim vermiş? Çevre Bakanlığı mı vermiş, Akdeniz Belediyesi mi vermiş, Büyükşehir Belediyesi mi vermiş? Sanıyorum Türkiye’den gelen çöp yetmiyor ihaleyle Avrupa’dan da çöp getiriyorlar. Sonuçta zehir. İnsanlarımızın hastalanmasına sebep oluyor” diye konuştu.
ŞİRKET YETKİLİSİ: 'TÜM YASAL ŞARTLARI TAŞIYORUZ'
Mahallelinin şikayet etiği CETA adlı şirketin yetkilisi Serdal Biçer ise firmanın Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından alınan Atık İthalat Kayıt Belgesine, Çevre İzin ve Lisans Belgesine, Mersin Büyükşehir Belediyesinden alınmış 1. Sınıf Gayri Sıhhi Müessese Ruhsatına sahip olduğunu söyledi.
Firmanın tesis kurduğu alanın imar planlarında sanayi tesis alanı olarak görüldüğünü belirten Biçer, gerekli belgeler ve imar konusunda tüm yasal şartları taşıdıklarını söyledi.
'ATIKLARIN YARISI TÜRKİYE'DEN YARISI AVRUPA'DAN'
Yasalar gereğince tesiste işledikleri plastik atıklardan yüzde 50’sinin Türkiye kaynaklı olduğunu belirten Biçer, atıkların yüzde 50’sini de Almanya ve İngiltere başta olmak üzere Avrupa ülkelerinden ithal ettiklerini anlattı.
Biçer, mahallelinin şikayet ettiği koku sorununu ortadan kaldırmak için de yeni bir makine ve baca yatırımı yapacaklarını, koku sorununu böyle çözebileceklerini savundu. Mersin’de çok sayıda plastik katı atık geri dönüşüm tesisi bulunduğuna dikkat çeken Biçer, bu tesislerin toplanacağı bir alan gösterilmesi için belediyeye ve valiliğe başvurduklarını da söyledi.