AYM, Cerrattepe için verilen ÇED olumlu kararına 'dur' dedi: 'Yerel mahkeme kararı derhal uygulamalı'

AYM, Cerrattepe için verilen ÇED olumlu kararına 'dur' dedi: 'Yerel mahkeme kararı derhal uygulamalı'
AYM, Artvin Cerrattepe’deki maden arama faaliyeti için verilen ‘ÇED olumlu’ kararına dur dedi. Kent için çevre ve hukuk mücadelesi veren İbrahim Özden Kaboğlu hükmün yerel mahkeme tarafından derhal uygulanması gerektiğini söyledi.

Ezgi YILDIZ


İSTANBUL - Türkiye’nin bitki örtüsü bakımından en zengin bölgelerinden biri olan Artvin Kafkasör Yaylası Cerrattepe mevkiinde 1986 yılında başlayan ve birçok aşamadan geçen maden arama faaliyetlerine ilişkin çevre ve hukuk mücadelesi sürüyor.

Anayasa Mahkemesi (AYM), Cerrattepe için verilen ‘Çevresel Etki Değerlendirme’ (ÇED) olumlu raporu iptal ederek Anayasanın 20’nci maddesi uyarınca hak ihlali kararı verdi. Karar, bugün Resmî Gazete’de yayımlandı.

AYM, YENİDEN YARGILAMANIN YOLUNU AÇTI

Artvinlilerin sağlıklı çevrede yaşama hakkına dikkat çeken kararda AYM, özel hayata saygı hakkının ihlal edildiğine hükmetti. Yeniden yargılamanın yolunu açan mahkeme, kararı Rize İdare Mahkemesi’nde de yolladı.

KABOĞLU: RİZE İDARE MAHKEMESİ KARARI DERHAL UYGULAMALI

Artvin’deki maden arama faaliyetlerine karşı uzun yıllardır hukuk mücadelesi veren Cumhuriyet Halk Partisi 27’nci dönem Milletvekili ve Anayasa Hukukçusu olan İbrahim Özden Kaboğlu karara ilişkin kısa bir değerlendirme yaptı.

Şirketlerin maden arama faaliyetini durdurması gerektiğine dikkat çeken Kaboğlu, "Fazlaca geç verilmiş bir karar. Fakat şu an Rize İdare Mahkemesi’nin ihlal kararını derhal yerine getirilmesini sağlayarak yeniden yargılama yapması gerekiyor. Haliyle kararın muhatabı olan ve şu anda da faaliyetini sürdüren şirketlerin de çalışmalarını durdurması gerekmektedir” ifadelerini kullandı.

NE OLMUŞTU?

Cerattepe'de maden arama faaliyetleri, Kanadalı şirket Cominco, daha sonra da Inmet Madencilik sırasıyla ihaleleri almasıyla başladı. Ancak o yıllarda da halkın tepkisi ve açılan davalar nedeniyle söz konusu şirketler Cerrattepe’den ayrılmak zorunda kaldı. Ardından Cengiz Holding, Cerattepe'deki altın ve bakır madenin işletmesini, ruhsat sahibi Özaltın Şirketi'nden redevans anlaşması ile aldı.

Cengiz Holding'e bağlı Eti Bakır A.Ş. buradaki çalışmalara başlamak için ilk adımı attı. Ancak bu maden işletmesine karşı olan Artvinlilerin 2013 yılında yaptığı yürütmeyi durdurma başvurusu nedeniyle süreç askıda kaldı. 2014 yılında burada maden işletilemeyeceğine dair karar yerel mahkemeden çıktı ve Danıştay tarafından onaylandı.Danıştay'ın kararı üzerine şirket, ikinci bir Çevre Etki Değerlendirmesi (ÇED) raporu aldı. Bu raporun olumlu olması sayesinde şirket çalışmalara başlamaya karar verdi.

Öne Çıkanlar