Koza Altın'a veto: 'Açık altın madeni ekokırım suçudur'

Koza Altın'a veto: 'Açık altın madeni ekokırım suçudur'
Koza Altın Şirketi’nin, Balıkesir'de açmak istediği altın madeninin ÇED süreci Çevre Bakanlığı tarafından iptal edildi. Şirketin Avunduk Mahallesindeki altın madeni projesiyle ilgili ise ÇED süreci devam ediyor.

İZMİR - Kayyım yönetimindeki Koza Altın İşletmeleri, Kuzey Ege Bölgesi’ndeki Ovacık ve Çukuralan altın madenlerindeki cevherin azalması üzerine yakın bölgelerde üretim arayışına girdi. Şirket son olarak Balıkesir'in Burhaniye ilçesinde Sübeylidere ve Avunduk Mahallelerindeki iki ayrı sahada altın madeni işletmek için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurdu. Bakanlık da çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) süreci başlattı.

TARIM ARAZİSİNDE KALIYORDU

Balıkesir- Çanakkale Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre tarım arazilerinde kalan ocak sahalarında patlatmalı altın madeni işletilmesi planlanıyordu. İki madenden çıkarılacak olan cevherler, yine Koza Altın’a ait olan ve siyanür havuzu bulunan İzmir-Ovacık'ta altın madenine sevk edilecekti.

'ÇED YÖNETMELİĞİNE AYKIRI'

Ancak Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Sübeylidere Mahallesi'ndeki altın madenin ÇED sürecini iptal ettiğini duyurdu. Şirketin başvurusu ÇED Yönetmeliği’ne aykırı bulundu. İptalin ana gerekçesi ise Balıkesir İl ve Tarım Orman Müdürlüğü’nün verdiği olumsuz görüş oldu.

ZEYTİNLİK ALANINDAYDI

Zeytinlik olan maden sahası aynı zamanda yapımı süren Reşitköy Barajı’na da 400 metre mesafedeydi. Ocağın birinci derece arkeolojik SİT alanına olan uzaklığı 1.1 kilometre, köye olan uzaklığı ise 1,8 kilometreydi.

'TEHLİKE GEÇMİŞ DEĞİL, AVUNDUK İLE İLGİLİ SÜREÇ DEVAM EDİYOR'

Kararı Artı Gerçek'e değerlendiren Ege Çevre ve Kültür Platformu Eş Sözcüsü avukat İpek Sarıca, “Çok nadir de olsa olması gereken bir süreç işletilmiş. Sonlandırılması bizim açımızdan olumlu ama tehlike geçmiş değil, Avunduk’la ilgili süreç devam ediyor. Sübeylidere’de de dönem dönem Koza Altın Madeni şansını deniyordu. İliç örneği önümüzde…

Değil bu bölgede, dünyanın hiçbir yerinde açılmaması gereken bir maden çeşidi altın ocakları. Çevresindeki yaşamı yok ediyor. Açık ocak altın madeni işletmeciliği bir ekokırım suçudur. Aynı zamanda o bölgede yaşayan insanların da yaşamları tehlike altına giriyor" dedi.

'KANSER VAKALARI ARTIYOR'

Burhaniye'de Türkiye'nin ikinci büyük altın madeni olan TÜMAD altın madeninin olduğunu hatırlatan Sarıca, "Bu madenin yakınlarındaki köylerde kanser vakaları artmış durumda. Bugün biz Düdüklü Suyunu içmeye çekiniyoruz. Aynı zamanda insanların yaşam kültürünü de yok ediyor. Bir noktadan sonra kendisine muhtaç haline getiriyor. Tek gelir kaynağı altın madeni kalıyor. Bundan dolayı Koza Altın ve diğer şirketlerin ÇED süreçleri sonlandırılmalıdır” diye konuştu.

Öne Çıkanlar