Bakanlık’tan Muğla’daki beş ocağa veto: 1170 futbol sahası büyüklüğündeki orman kurtuldu

Muğla’da açılması planlanan dört yeni taş ocağı projesi ve bir kapasite genişletme başvurusu Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından veto edildi. Toplamda 835,91 hektarlık yani 1170 futbol sahası büyüklüğündeki orman alanı kurtuldu.

Bakanlık’tan Muğla’daki beş ocağa veto: 1170 futbol sahası büyüklüğündeki orman kurtuldu

İZMİR - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Muğla’da ÇED süreci devam eden beş taş ocağı ile ilgili kararını açıkladı. Bakanlık, Teknomaden Madencilik Kavaklıdere’deki feldpast ocağının kapasite artışı talebini, Kommersan Mermer Maden İşletmeleri’nin Menteşe ilçesinde açmak istediği iki ayrı taş ocağı talebini, Çınarlar Madencilik Şirketi’nin Milas ilçesinde açmayı planladığı feldpast ocağı talebini ve JTM Madencilik Şirketketi’nin Seydikemer ilçesindeki mermer ocağı talebini geri çevirdi.

Bakanlık, ÇED Yönetmeliği’nin 5’inci maddesinin 2 fıkrasında yer alan ‘Projenin gerçekleştirilmesinin ilgili mevzuat bakımından uygun olmadığının tespiti halinde, ÇED süreci aşamasına bakılmaksızın sonlandırılır’ hükmü doğrultusunda ÇED sürecini iptal etti.

1170 FUTBOL SAHASI BÜYÜKLÜĞÜNDE

İptal edilen ocak sahalarının toplam büyüklüğü ise 835,91 hektara denk geliyor. Bu ise 1170 futbol sahası büyüklüğündeki bir ormanlık alanı kapsıyor.

Kavaklıdere’de hali hazırda 24,09 hektarlık alanı ocak sahası bulunan şirket ÇED alanını 806 hektara üretim kapasitesini ise yıllık 290 bin tondan 500 bin tona çıkarmak için izin istemişti.

ÇED sahası ormanlık alanda kalırken proje kapsamında patlatmalı ocak işletmeciliği yapılacaktı. Planlana ocak sahasının en yakın konut alanına olan uzaklığı 80 metreye kadar uzaklıktayken öte yandan ocak sahasının yakınlarında zeytinlikler de yer alıyordu.

Teknomaden sahası

MENTEŞE'DE İKİ MERMER OCAĞI

Çobanlar Group bünyesindeki Kommersan Mermer Şirketi’nin Menteşe ilçesinde iki mermer ocağı açmak için Bakanlığa başvurmuştu. Şirket, biri 10.22 hektar diğeri 10.61 hektar olmak üzere iki ayrı sahada mermer ocağı açmayı planlıyordu.

Her iki proje sahası da Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100 Bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda ormanlık alanda yer alıyordu. Şirket her iki sahada yılda toplamda 20 bin metreküp mermer ocağı çıkarmak istiyordu. Şirketin Muğla’nın Menteşe ve Yatağan ilçelerinde yedi taş ocağı bulunuyor.

27 ENDEMİK TÜRÜN YAŞAM ALANI

JTM Madencilik Şirketi’nin Muğla’nın Seydikemer ilçesindeki 16,14 hektarlık ormanlık alanda açmayı planladığı mermer ocağı da Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan veto yedi. Bu projenin en dikkat çeken noktası işletme sahasında 27 farklı endemik bitkinin olması oldu. Kararla birlikte bu endemik bitkiler de kurtulmuş oldu.

Öte yandan Çınarlar Madencilik Şirketi’nin Muğla’nın Milas ilçesindeki 15,63 hektarlık ormanlık alanda açmayı planladığı feldpast ocağı ayrıca Bakanlık tarafından iptal edildi.