Bilim insanları açıkladı: 'Altıncı toplu yok oluş'u yaşıyoruz

Londra Zooloji Derneği'nin Yaşayan Gezegen raporu, Dünya'daki biyo-çeşitliliğe insan eliyle verilen zararı bir kez daha ortaya koydu. Rapora göre, sadece Latin Amerika ve Karayipler'de vahşi yaşam popülasyonu son 48 yılda yüzde 94 oranında azaldı.

Bilim insanları açıkladı: 'Altıncı toplu yok oluş'u yaşıyoruz

Artı Gerçek - İnsanlık ormanları yok etmeye ve endüstriyel ölçekte tüketimle çevreyi kirletmeye devam ederken, bilimsel verilere göre Dünya üzerindeki vahşi yaşam popülasyonu 50 yıldan kısa bir sürede yüzde 69 oranında azaldı.

Londra Zooloji Derneği'nin Yaşayan Gezegen raporuna göre, okyanuslardan yağmur ormanlarına kuş, balık, amfibi ve sürüngen çeşitliliği 1970'ten 2018'e kadar üçte ikiden fazla bir oranda azaldı.

Latin Amerika ve Karayipler (Amazon ormanları dahil) bölgesindeki vahşi yaşam popülasyonu son 48 yılda ortalama yüzde 94 oranında azalarak en sert düşüşü kaydetti. Kıta genelinde orman tahribatı oranı hızla artarken, insanlık yalnızca ormanları değil, onlara bağlı ekosistemi de yok ediyor.

Biyo-çeşitliliğin tahribatında Afrika yüzde 66 ile ikinci sırayı alırken, Asya-Pasifik yüzde 55 ile üçüncü Kuzey Amerika ise yüzde 20 ile dördüncü sırada.

Birçok bilim insanı Dünya üzerinde dinozorlar zamanından beri gerçekleşen bu en kitlesel yok oluşun yaşanmakta olduğunu, 'altıncı toplu yok oluş'un yaşandığını belirtiyor.

Her yıl Küresel Ayak İzi Ağı (GFN) tarafından açıklanan verilere göre insanlık bu yıl 2022'nin tamamında tüketmesi gereken kaynakları 28 Temmuz'da tüketti. "Küresel Limit Aşım Günü" olarak duyurulan bu tarih, insanlığın bir sonraki yılın kaynaklarını tüketmeye başladığı güne işaret ediyor. (DIŞ HABERLER)

Amazon Ormanları yağmur ormanları biyo-çeşitlilik