BM İklim Zirvesi: ABD'nin öncülüğünde 20'den fazla ülkeden nükleer enerjinin üç katına çıkarılması çağrısı

BM İklim Zirvesi: ABD'nin öncülüğünde 20'den fazla ülkeden nükleer enerjinin üç katına çıkarılması çağrısı
BM İklim Zirvesi'nde ABD'nin başını çektiği, Britanya, Fransa, Japonya dahil 20'den fazla ülke, yüzyılın ortasına kadar karbon nötrlüğüne ulaşma küresel hedefinde nükleer enerjinin 'anahtar rol' oynadığını iddia eden bildiri yayımladı.

Artı Gerçek - Petrol-gaz ihracatçısı ve OPEC üyesi Birleşik Arap Emirlikleri'nin (BAE) Dubai kentinde düzenlenen Birleşmiş Milletler (BM) İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi 28. Taraflar Konferansı'ndan (COP28) her gün yeni bir tartışmalı haber geliyor. Bu kez ABD'nin öncülüğünde 20'den fazla ülke, karbon emisyonlarını azaltmak için nükleer enerjinin üç katına çıkarılması çağrısında bulundu.

NÜKLEER FELAKETLER NE OLACAK?

Yenilenebilir enerjiye geçişin hızlandırılması ve metan emisyonlarının azaltılması gibi başka taahhütlerin verildiği COP28 Konferansı'nda nükleer enerjinin fosil yakıtlara daha temiz bir alternatif olarak kullanılması da gündeme geldi. Oysa nükleer enerji kullanımı, güvenlik zaaflarının nükleer felakete yol açması ve nükleer atıkların imhası meselesinin çözülememesi nedeniyle son derece tartışmalı bir konu.

Ancak COP28 Konferansı'nda, ABD'nin başını çektiği, Gana, Japonya ve birçok Avrupa ülkesinin bulunduğu 20'den fazla ülke, yüzyılın ortasına kadar karbon nötrlüğüne ulaşma küresel hedefinde nükleer enerjinin "anahtar rol" oynadığını iddia eden bildiri yayımladı.

Karbon nötrlüğü, atmosfere yeni sera gazı salımı eklememek anlamına geliyor. Buna göre emisyonların devam ettiği durumlarda, karbon kredisi programları tarafından desteklenen karbon yakalama ve yeniden ağaçlandırma gibi yöntemlerle atmosferden eşdeğer miktar emilerek bu emisyonların dengelenmesi gerekiyor.

'2050'DE BUGÜNKÜNÜN 3 KATI FAZLA NÜKLEER ENERJİ'

ABD öncülüğündeki ülkelerin bildirisinde, nükleer enerji kapasitesinin 2050 yılına kadar 2020 seviyelerinin üç katına çıkarılması çağrısında bulunuldu.

KERRY: BİLİM, OLGULAR VE KANITLAR GÖSTERİYOR Kİ

Dubai'deki COP28'de konuşan ABD İklim Özel Temsilcisi John Kerry, "Bunun kesinlikle diğer tüm enerji kaynaklarına kapsamlı bir alternatif olduğu savını kimseye dayatmıyoruz. Fakat biliyoruz, çünkü bilim ve olgular ve kanıtların gerçekliği, bize bir miktar nükleer olmadan 2050'de net sıfıra ulaşamayacağınızı söylüyor" dedi.

RUSYA VE ÇİN İMZALAMADI

Bildirinin diğer imzacıları arasında Britanya, Fransa, Güney Kore, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ukrayna da var.

Ancak ABD, Britanya, Fransa ile birlikte nükleer silah sahibi ülkeler kulübünde yer alan Rusya ve Çin, bildiriye imza atmadı.

JAPONYA'DAKİ FUKUŞİMA DERT OLMAYA DEVAM EDERKEN

Çevreci örgüt 350.org, imzacı Japonya'da 2011 yılında yaşanan Fukuşima nükleer santrali felaketinin atom enerjisinin tehlikelerini gözler önüne serdiğine dikkat çekti. Bu yıl Japonya'nın Fukuşima nükleer santralindeki atık suları okyanusa boşaltması komşu ülkelerde protestolarla karşılanmıştı.

Çevreci örgütün Kuzey Amerika Direktörü Jeff Ordower, "Biden yönetiminin fosil yakıtların alternatiflerine yatırım yapma isteğini takdir etsek de nükleer enerji gibi dikkat dağıtıcı tehlikeli şeylerle kaybedecek zamanımız yok" dedi.

ZİRVE GÜNDEMİNDE BAŞKA NE VAR?

COP28'de katılımcı ülkelerin 2030 yılına kadar yenilenebilir enerjiyi üç katına çıkarma ve enerji verimliliğini iki katına çıkarma hedefini benimsemeleri bekleniyor.

ABD'DEN METAN SALIMINA KARŞI ÖNLEMLER

Bu kapsamda Biden yönetimi, iklim değişikliğine katkıda bulunan emisyonları dizginlemeye yönelik küresel planın parçası olarak, ABD'nin petrol ve gaz sanayisinin metan salımına karşı sıkı önlemler almasına yönelik yeni kurallar koyduğunu COP28'de açıkladı.

Kurallar, yeni açılan petrol kuyularından üretilen doğal gazın rutin olarak yakılmasının yasaklanması, petrol şirketlerinin kuyu sahalarından ve kompresör istasyonlarından sızıntı olup olmadığını izlemesi, süper yayıcılar olarak adlandırılan büyük metan salınımlarını tespit etmek için üçüncü taraf uzaktan algılamayı kullanacak bir program kurulmasını içeriyor.

2021'DE ENERJİ SEKTÖRÜNÜN TÜM KARBONDİOKSİT SALIMINA DENK

ABD'nin açıklamasında bu kuralların "2024 ile 2038 arasında tahmini 58 milyon ton metanın atmosfere ulaşmasını önleyeceği, bunun da 2021 yılında enerji sektöründen kaynaklanan tüm karbondioksit emisyonlarına neredeyse eşdeğer olduğu" belirtildi.

2 yıl önce ABD dahil 150 ülke, 2030 yılına kadar metan emisyonlarını 2020 seviyelerine göre yüzde 30 oranında azaltma sözü vermişti.

YENİLENEBİLİR ENERJİYİ ÜÇ KATINA ÇIKARMA TAAHHÜDÜ

Dünyanın yenilenebilir enerji kapasitesini 2030 yılına kadar üç katına çıkarma taahhüdü de konferansta 110'dan fazla ülkeden destek aldı. ABD, AB ve evsahibi BAE gibi aktörler, COP28 zirvesi nihai anlaşmasının bunu küresel bir hedef olarak içermesi yönünde devreye girdi.

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, önceki gün COP28'de yaptığı konuşmada, yenilenebilir enerjinin üç katına çıkarılmasına 110'dan fazla ülkenin katıldığını söyleyerek "Şimdi hepimizi bu hedefleri nihai COP kararına dahil etmeye çağırıyorum" demişti. (AFP, Reuters, Dış Haberler)

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar