Bolluktan yok oluşa: WWF'e göre yaban hayatı popülasyonu yüzde 69 azaldı
WWF Yaşayan Gezegen 2022 raporu açıklandı: Omurgalı türlerin popülasyonlarında son 50 yılda üçte iki oranında keskin bir düşüş var.
Artı Gerçek - Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) ve Londra Zooloji Derneği'nin (ZSL) iki yılda bir hazırladığı Yaşayan Gezegen serisinin 2022 Yaşayan Gezegen Raporu yayımlandı. Rapora göre, okyanuslardaki 31 köpekbalığı ve vatoz türünden 18'inin küresel bolluğu son 50 yılda yüzde 71 azaldı.
Tatlı suda göç eden balık popülasyonlarında (kısmen ya da sadece tatlı su habitatlarında yaşayan balıklar) 1970 ile 2016 yılları arasında ortalama yüzde 76'lık bir düşüş görüldü.
Rapora öre, 1980 yılında, 31 okyanus köpekbalığı ve vatozundan dokuzu tehlikedeydi. 2020 yılına gelindiğinde, bu türlerin dörtte üçü (%77, 24 tür) tehlikede ve yüksek bir yok olma riski ile karşı karşıya. Örneğin, Okyanusal Beyaz Yüzgeçli Köpekbalığı (Carcharhinus longimanus) üç nesil süresince küresel olarak %95 oranında azaldı ve sonuç olarak IUCN Kırmızı Listesi'nde statüsü hassastan kritiğe geçirildi.
WWF ABD Direktörü Carter Roberts, "Dünya, geleceğimizin iklim değişikliğini ele almaya olduğu kadar doğal yaşam kaybını tersine çevirmeye de bağlı olduğu gerçeğiyle yüzleşiyor. Birini çözmeden diğerini çözemezsiniz," diyor.
Ormanlar iklimin dengelenmesinde kritik öneme sahip. Ancak ormansızlaşma bu hayati işlevin yanı sıra sıcak hava dalgalarının etkisine karşı tampon oluşturma ve tarım alanlarına tatlı su sağlama gibi diğer ekosistem hizmetlerini de tehdit ediyor.
2022 küresel Yaşayan Gezegen Endeksi, 1970 ve 2018 yılları arasında izlenen yaban hayatı popülasyonlarının göreceli bolluğunda ortalama %69’luk bir düşüş olduğunu gösteriyor.
WWF için çalışan bilim insanlarından Rebecca Shaw, "Yaban hayatı popülasyonlarındaki bu düşüşler sağlığımız ve ekonomimiz için korkunç sonuçlar doğurabilir. Doğal sistemlerin çökmesini derinden önemsemeliyiz çünkü aynı kaynaklar insan yaşamını sürdürür," dedi.
Raporda, yerli halkların ve yerel toplulukların haklarını, yönetimini ve liderliğini tanımanın ve bunlara saygı duymanın, doğaya pozitif bir gelecek sağlamak için zorunlu olduğu vurgulandı. (ÇEVRE)