Bursa Su Kolektifi: Uludağ sermayeye peşkeş çekildi
Ezgi BULUT
BURSA - Bursa Su Kolektifi, Doğa Koruma Milli Parklar 2. Bölge Müdürlüğü önünde düzenlediği açıklamada Uludağ Sanatoryumu'nun Bursa Ticaret ve Sanayi Odası’nın (BTSO) restorasyonunun ardından Swiss Otel’e dönüştürülmesini ve 1. Derece Sit Alanı içinde bulunan Kirazlıyayla Piknik Alanı'na otel için helikopter pisti yapılmasını protesto etti.
Uludağ’da bulunan 2 bin 100 hektarlık alanın Milli Park statüsünden çıkarılarak Alan Başkanlığına devredildiğini belirten Bursa Su Kolektifi üyesi Figen Ovat, sanatoryum binasının da 11 bin hektara düşürülen Milli Park sınırları içinde bulunduğunu ve Milli Parklar Kanunu ile korunduğunu söyledi.
BAKANLIK BTSO'YA DEVRETTİ
1949 yılında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından öğretmen aileleri için dinlenme tesisi olarak inşa edilen binanın artan verem vakaları nedeniyle sanatoryuma dönüştürüldüğünü ve 1979 yılında Uludağ Üniversitesi’ne devredildiği anlatan Ovat, “Sanatoryum binası 2000 yılında kapatılarak Tarım ve Orman Bakanlığı'na bırakıldı. Bakanlık binayı 1 Ağustos 2014'te BTSO'ya ihale ettiğinde, BTSO binanın restore ederek Yaşam Boyu Eğitim Merkezi olarak kullanılacağını açıkladı" dedi.
YAPILAŞMA 2.5 KAT ARTTI
Sanatoryum binasının devlet-sermaye işbirliğine kurban edildiğini söyleyen Ovat, “Yaptığımız araştırmada sanatoryumun binasının BTSO’ya kiralanmasından sonra günümüze kadar geçen sürede yapılan işlemin yalnızca restorasyon olarak kalmadığını, Milli Parklar Kanunu’nu çiğnenerek yapı alanını yüzde 150 yani 2,5 kat arttırıldığını belirledik" diye konuştu.
BTSO, SWISS OTEL'E DEVRETTİ
İşletme maliyetlerindeki artış gerekçesiyle BTSO’nun Uludağ Yaşam Boyu Eğitim Merkezi projesinden vazgeçtiğine, tesisin ise ultra lüks hizmet veren Swiss Otel’e devredildiğine dikkat çeken Ovat, tesisin Bursa Business School olarak kapılarını açacağı ve aynı zamanda sağlık oteli olacağı bilgilerinin basında yer aldığını aktardı. BTSO’nun bakanlı’tan ihale yoluyla kiraladığı mülkün başkasına kiralayamayacağını dile getiren Ovat, devletin de maddi kaybının olabileceğini söyledi.
'ERDOĞAN’A ÖZEL HELİKOPTER PİSTİ YAPILIYOR'
Swiss Otel’in yapılaşma alanı içinde bir helikopter pisti yapıldığına dikkat çeken Bursa Su Kolektifi üyesi Hüseyin Gün ise "Tesislerin yanındaki bir çayırlık alana yine milli parkımızın eşsiz endemik bitkileri üzerine kanunsuzca mucur dökülerek başka bir helikopter pisti yapıldığı ortaya çıktı. Sonradan buranın Swiss Otel açılışına gelecek olan cumhurbaşkanı için yapıldığı, ardından orman yangınlarına karşı helikopter alanı olarak kullanılacağı söylendi" dedi.
'BİZİ VE HALKI KANDIRAMAYACAKSINIZ'
Orman yangınlarıyla mücadele için ormanın yanına helikopter pisti yapmanın mantıklı olmadığını dile getiren Gün, “Yaptıkları kanunsuzlukları halkı kandırarak kapatmaya, gizlemeye çalışanlar bilsinler ki bizi ve halkı kandıramayacaksınız. Bilinmelidir ki Uludağ’da sürdürülen tüm bu yağma ve talan uygulamalarının başlıca sorumlusu Milli Parklar Kanunu’na aykırı olarak, varlık nedenine ihanet ederek sermayedara bunları yapma fırsatı veren Tarım ve Orman Bakanlığı bünyesindeki Uludağ Milli Parklar Müdürlüğü’dür" diye konuştu. (ARTI GERÇEK)