Can çekişen Fethiye Körfezi'ne bir hançer daha: Özel koruma bölgesindeki Çakıl Plaj'a yat limanı

Fethiye'de 3. derece doğal sit alanı olan Çakıl Plaj’da yat limanı yapılması için planlar askıya çıktı. Biyolog Ulaş Kiper: "Sürekli kirlilikle baş etmeye uğraşırken yeni marina projeleri karşımıza çıkıyor. Bu körfez ölmekte olan bir körfez."

Can çekişen Fethiye Körfezi'ne bir hançer daha: Özel koruma bölgesindeki Çakıl Plaj'a yat limanı

İZMİR - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Muğla’nın Fethiye ilçesindeki Çakıl Plaj’da Akmarin Marina şirketi tarafından yapılmak istene yat limanı ile ilgili ile ilgili planları askıya çıkardı. Planlara karşı 10 gün içinde itiraz edilebilecek. İtirazların değerlendiren bakanlık son kararını açıklayacak. Kirlilik nedeniyle can çekişen körfezde böyle bir projeye girişilmesi tepki çekti.

6 BİN 664 METREKARELİK İNŞAAT

Proje ile birlikte Fethiye-Göcek Özel Çevre Koruma Bölgesi'nde kalan alanda 3 bin metrekaresi denizde olmak üzere 6 bin 665 metrekarelik alanda inşaat yapılacak. Marinada 912 metre uzunluğunda üç iskele yapılacak. İskeleler için toplam 21 bin 839 ton çelik kullanılacak.

Aydın Muğla Denizli Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Plan’ına göre Kentsel Olmayan Alanlar, 3. Derece Doğal Sit Alanı ve 3. Öncelikli Bölge içerisinde yer alıyor.

AKDENİZ FOKUNUNUN YAŞAM ALANI

Projenin yapılmak istendiği alan, Bern Sözleşmesi ile koruma altına alınan Akdeniz fokunun yaşama ve üreme alanları içerisinde yer alıyor.

İKİ KEZ 'ÇED OLUMSUZ' ALMIŞTI

Proje için 2015 ve 2020 yıllarında iki ayrı ÇED süreci başlatılmış, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı her iki projeye de olumsuz görüş vermişti. Proje toplantıları halk tarafından protesto edilmişti. Son projede yat limanının boyutlarının küçültüldüğü görüldü.

'KÖRFEZ ÖLÜYOR, BAZI BÖLGELERİNE TEKNE BİLE YANAŞAMIYOR'

Artı Gerçek'e konuşan Fethiye Ekolojik Yaşam Derneği Başkanı Biyolog Ulaş Kiper, "Fethiye Körfezi çok uzun yıllardır körfez dibinin dolmasından kaynaklı kirlilik ile karşı karşıya ve bu durum hızla artıyor. Coğrafik olarak da önü kapalı. Önünde ada var ve göle benziyor. Sürekli kirlilikle baş etmeye uğraşırken aynı zamanda yeni marina ve yat limanı projeleri karşımıza çıkıyor. Bu körfez ölmekte olan bir körfez. Bazı bölgelerine bırakın yatı küçük balıkçı tekneleri bile yanaşamıyor, o kadar sığlaşmış durumda" dedi.

'KÖRFEZ YOKSA FETHİYE DE OLMAZ'

Akdeniz ve Ege Denizi’nin kesiştiği noktadaki Fethiye Körfezi'nin balık popülasyonlarının üreme alanı olduğunu ancak bu özelliğini kaybetmek üzere olduğunu vurgulayan Kiper, şöyle devam etti:

"Halk gerçekten körfezi korumak istiyor çünkü körfez yoksa Fethiye de olmaz. Bu Fethiye’den bir çığlık ve körfezimiz ölüyor. Turizmin incisi olan yerlerden birisi. Aslında burası kaybolan bir yer. Başka marinalar da var ve bunlar körfezin su sirkülasyonunu önleyici nitelikte. Ayrıca tekne trafiğini de artırıyor. Ek kirlilik de getirecek körfeze. Öncelikli planın körfezi temizlemek olması gerekirken körfeze ek yükler getirecek planlar üretiliyor. Bu şehir ve plancılık açısından da aykırılık taşıyor. Yargıya taşımaya çalışacağız." (ARTI GERÇEK)