Cengiz Holding’den bu sefer doğal sit alanına dalgakıran
İZMİR – Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Cengiz Holding’in Muğla Bodrum’daki tartışmalara neden olan oteli ile ilgili yeni bir duyuru daha yayımladı.
Yakın zamanda Cengiz Holding’e bağlı Cengiz İnşaat, Bodrum’daki üçüncü derece doğal sit ve üçüncü derece arkeolojik sit statüsündeki alandaki otelinin kapasite artışı ile ilgili ‘Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir' kararı veren Bakanlık yeni bir ÇED süreci başlattı.
YENİ DALGAKIRAN PROJESİ
Yeni başlatılan ÇED sürecine göre şirket, denizin dalgalı olmasını gerekçe göstererek 7 adet dalgakıran yapmayı planlıyor. Yapıların toplam alanı 3 bin 171 metrekare olacakken dalga kıranların inşaatında beton blok kullanacaklar. Dalgakıranların dikilmek istendiği alan ise ikinci derece doğal sit statüsüne sahip.
'ARAZİ KIYILARIN KULLANIMINA İZİN VERMİYOR'
Proje tanıtım dosyasında “Turizm konaklama tesisinin planladığı parseller, eğimli bir topografya üzerinde yer almakta olup parsellerin kıyı tarafı, kıyı kenar çizgisinden kıyı çizgisine doğru, kayalıktan oluşan eğimli bir arazi yapısına sahiptir. Bu arazi yapısı, kıyılarda düzenleme yapılmadan kıyının kullanımına izin vermemektedir. Bu nedenle sahil kesiminden ve denizden yararlanmak, etkin rüzgarlardan korunmak, kıyı erozyonunu ve kıyı tahribatını önlemek amacıyla kıyı koruma yapıları olarak batık dalgakıranlar planlanmıştır. Planlama alanı küçük bir yarımadanın burnunda yer almakta olup yoğun dalga ve rüzgâr etkilerine açık konumdadır. Alanın kıyı kesimi açık denizin fiziksel etkilerine maruz kalarak şekillenmiş olup büyük oranla kayalık ve taşlıktır. Sahil kesiminde plaj niteliğinde kumsal bulunmamaktadır. Kıyılar akıntı, rüzgâr ve dalga etkisi altındadır. Yapılan her müdahale kıyı dinamiğini etkiler. Yapılan kıyı yapılarının kıyı dengesini bozmaması için kıyıda dalga, rüzgâr, akıntı etkileri ve sediment taşınımının dikkate alınması gerekir. Bu nedenle dosyaya konu kıyı koruma yapıları bölgedeki rüzgâr, dalga ve akıntı parametrelerin doğru analiz edilmesi ile projelendirilmiştir.” ifadeleri yer aldı.
NE OLMUŞTU?
Bodrum’un Gölköy Mahallesi’ndeki Cennet Koyu’nda koruma altında olan 678 bin metrekarelik arazide Cengiz İnşaat’ın yapmak istediği otel için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ilk olarak 2022’nin Aralık ayında Bodrumluların ve yaşam savunucularının itirazlarına rağmen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı vermişti. Bunun ardından Bodrum Belediyesi, Cengiz’e verilen ruhsatın iptal edildiğini açıkladı.
İPTAL EDİLEN RUHSAT MAHKEMEYE TAŞINDI
Ancak, 678 bin metrekarelik araziyi Özelleştirme İdaresi’nden satın alan Cengiz İnşaat, Bodrum Belediyesi’nin ruhsatı iptal etmesini mahkemeye taşıdı. Muğla İdare Mahkemesi ise ruhsat iptaline yürütmeyi durdurma kararı verdi. Alanda inşaatlar sürerken şirket kapasite artışı talep etti. Talep ise geçtiğimiz Mayıs ayında kabul edildi.
440 KİŞİLİK KAPASİTE 556'YA ÇIKARILDI
Bu artışla birlikte 440 kişilik turistik tesisin 556 kişilik kapasiteye çıkarıldı. Kapasite artışı projesi ile 306 ada 1 parselin bitişinde yer alan, yine aynı yatırımcıya ait 305 ada 1 parsel içerisinde, parselin 77.391,84 m² bölümünde otel ile 151.923,06 m² bölümünde apart otel planlanıyor. Cengiz Otel’in inşaatı için bir kıyak da otopark alanı için yapıldı. Cengiz İnşaat’ın otelinin yanı başındaki 9 bin metrekarelik park alanı yapılan imar planı değişikliği ile otopark alanına çevrilirken alan 10 yıllığına, ihale yoluyla yıllık 10 milyon Türk lirasına Cengiz İnşaat’a kiralandı. (HABER MERKEZİ)
Eskişehir Çevre Koruma Derneği'nden siyanürle altına tepki: 'Cengiz Holding Türkiye'yi zehirleyecek'
Cengiz Holding’ten kapasite artışı: Küçük Menderes’in yeraltı suları tehlikede
Cennet Koyu'nda Cengiz'den sonra Hattat ve The Stay sırada
Cengiz Holding, Cennet Koyu'ndaki kapasite artışına da onay aldı