Çevreciler Cerattepe'den seslendi: 'AYM kararına uyun, madencilik faaliyetlerini durdurun'

Çevreciler Cerattepe'den seslendi: 'AYM kararına uyun, madencilik faaliyetlerini durdurun'
Dünya Çevre Günü nedeniyle Cerattepe'de yapılan eylemde Anayasa Mahkemesi'nin kararına uyulması ve madencilik faaliyetlerinin durdurulması çağrısı yapıldı.

Atakan ASILBAY


ARTVİN - Çevreciler ve Artvin halkı, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle Cerattepe'de basın açıklaması yaptı. Açıklamada konuşan Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan, Türkiye'de madencilik faaliyetleriyle doğanın yağlamandığını ve ülkenin zenginliklerinin talan edildiğini belirtti. Karahan, "Ülkenin yabancı maden tekellerinin yağma alanına dönüştürüldüğü, sömürge madencilik anlayışının sürdürüldüğü bir dönemden geçiyoruz. Madencilik faaliyetinin çevresel etkilerini felaketler boyutunda yaşarken, doğanın, flora ve fauna kayıplarının yansıra kitlesel can kayıplarının da yaşandığını görüyoruz" dedi.

'ERZİNCAN'DA FELAKETLER SERİ HALDE DEVAM EDİYOR'

Erzincan-İliç'de 9 madencinin öldüğü faciayı hatırlatan Karahan, "İliç’teki maden faciası yıllar öncesinden beklenmekte ve ilgililer uyarılmakta iken arkasına yerli işbirlikçilerini almış yapancı maden tekelleri gözlerini kâr hırsı bürümüş, insani değerlerini kaybetmiş bir halde çalışmalarını sürdürmekten geri kalmamıştır. Bugün Erzincan’da felaketler serisi devam etmekte, yeni pasa yığını kaymaları olmakta, devamı da gelmektedir. Bunun yol açacağı çevresel etkilerin boyutu hesaplanamamaktadır" diye konuştu.

'İLİÇ FACİASININ SORUMLUSU HOD'U TARUMAR EDİYOR'

Anayasa Mahkemesi'nin Cerratepe’deki madencilik faaliyetleri için verilen 'ÇED olumlu' kararını iptal ettiğini hatırlatan Karahan,"Artvin’i yaşam alanı olmaktan çıkaracak kadar çevresel etkilerinin çok ağır olacağı bilinen Cerattepe maden işletmesi için hukuk gerekeni söyledi. İliç faciasının sorumlusu emperyal şirket ülkemizin birçok yerinde olduğu gibi Artvin-Hod’da da altın madenciliği yapmak için kollarını sıvamış, faaliyetlere başlamış durumdadır. Hod daha rezerv çıkarılmadan tarumar edilmiş, yaşam alanları yok edilmiş, doğası katledilmiş, yüzlerce yıldır bu topraklarda yaşayan insanlar topraklarından sürülmüş, üç kuruş kamulaştırma bedelleri ile devletin zoralımının ne anlama geldiğini görmüşlerdir" dedi.

'ARTVİN'DE 525 MADEN RUHSATI VERİLDİ'

Artvin’de 525 maden ruhsatı verildiğini, kentin yüzölçümünün yüzde 71’inin madenlere açıldığını vurgulayan Karahan, "Bu durum sadece Artvin’e özgü olmayıp ülkemizin tamamı parsellenmiştir. Halen Artvin için en büyük çevresel sorun Cerattepe bölgesinde başlatılan ve yıllardır kamuoyunda tartışılan madencilik faaliyetidir. Bu faaliyetin çevresel etkilerinin çok ağır olacağı bilindiğinden yaklaşık 30 yıldır bu felakete karşı mücadele etmekteyiz. Bu mücadelemiz gerek sivil toplumun örgütlenmesi, gerek hukuksal girişimleri ve gerekse bilimsel çalışmaları ile ülke kamuoyuna mal olmuş, çevre mücadelelerine örnek olmuştur" diye konuştu.

'MADENCİLİK FAALİYETLERİNİ DURDURUN'

Cerattepe'de devam eden madencilik faaliyetlerinin bir an önce durdurulması çağrısı yapan Karahan, "Anayasa Mahkemesi kararından sonra yapılan her madencilik faaliyeti açıkça yasa dışı hale gelmiştir. Bütün bu sebeplerle Anayasa Mahkemesi kararı esas alınarak Rize İdare Mahkemesinin kararı beklenmeksizin Cerattepe bölgesinde sürdürülmekte olan madencilik faaliyeti derhal durdurulmalı, üretime yönelik bütün faaliyete son verilmelidir. Faaliyet alanından sorumlu bütün kamu idaresinden yasal dayanağını kaybetmiş olan madencilik faaliyetinin durdurulmasını, verilmiş olan bütün izinlerin kaldırılmasını, yeni izinler verilmemesini bekliyor ve talep ediyoruz" dedi.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar