CHP'li Nur Süllü, Cengiz Holding'in altın ve gümüş madeni projesini anlattı: 'Dağ ve ormanlar delik deşik edilmiş
Özge ZAİM
ESKİŞEHİR -
CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, Cengiz Holding'in ÇED süreci iptal edilen altın ve gümüş madeni projesinde bölgenin sondaj çalışmalarıyla delik deşik edildiğini anlattı. Süllü, AKP Eskişehir Milletvekili Fatih Dönmez, Mihalgazi Belediye Başkanı Zeynep Güneş ve AKP'nin Eskişehir adayı Nebi Hatipoğlu’nu açıklama yapmaya çağırdı.
CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, partisinin Eskişehir İl Başkanlığında basın toplantısını düzenledi. Cengiz Holding'e bağlı Eti Bakır İşletmelerinin Mihalgazi ilçesinde çıkarmayı planladığı altın ve gümüş madeniyle ilgili ÇED sürecinin 5 Ocak'ta iptal edildiğini hatırlatan Süllü, bölgede yaşayan halkın Erzincan-İliç’teki maden faciasından sonra çok tedirgin olduğunu, telefonlarının susmadığını dile getirdi.
'SAYISIZ SONDAJ KUYUSUNA RASTLADIK'
Mihalgazi Belediye Başkan adayı Hasan Ünal ve belediye meclis üyeleriyle Karatepe bölgesinde yaptıkları incelemeleri anlatan Süllü, "Bütün dağ, ormanlık alan tamamen delik deşik edilmişti. Sayısız sondaj kuyusuna rastladık. Demek ki bu 5 yıllık süreç içinde burada ciddi anlamda sondajlar yapılmıştı. Sondajların her birinde de Cengiz Holding Eti Bakır İşletmeleri’ne ait etiketleri gördük. Sadece sondaj kuyularında değildi bu gördüğümüz etiketler. Tüm ormanlık alan levhalandırılmış. Bu levhalarda Eti Bakır’ın dışında bir de TÜPRAG adı verilen yüzde 100 Kanadalı bir firmanın olduğunu biliyoruz. Kanadalı şirket Türkiye’de yaptığı izinsiz sondajlarla ünlü. Kaçak sondajlarıyla sürekli mahkemelik oluyor" dedi.
'YÜZ BİNLERCE AĞAÇ KESİLECEK'
Alpagut bölgesindeki doğa tahribatına dikkat çeken Süllü, "Toplamı 672 hektarlık bir alanda yapılacak bu maden araması. Bunun 542 hektarı da ormanlık alana denk geliyor. Öncelikle yüz binlerce ağaç kesilecek bu bölgede. Bu bölge tamamen ormanlık bölge. Ardından toprak sıyrılacak, kayalar parçalanacak, dinamikler patlayacak. Tozlar, zehirli salınımlar doğaya zarar verecek. O bölgede yer altı suları var, Onlar kaybolacak. Orada vatandaşlara bir şey söylenmiş. Dediler ki 'burada tarımsal amaçlı sulama göleti yapılıyor'. Biz bölgeye gittik, o göleti de gördük. Gölet tamamen kayaların ortasında bir alan açılmış ve açılan bu alanda biz anladık ki bu şekilde yapılan bir sulama göleti değil. Ormanlık alanda kayalar alınmış ve çalışmalar yürütülüyor burada" diye konuştu.
'CHP'Lİ BELEDİYELER OLMASA ALPU'YA TERMİK SANTRAL YAPILACAKTI'
Eskişehirlilerin verdiği mücadeleyle Alpu ilçesine kömürlü termik santrali yapılmasını engellediğini hatırlatan Süllü, şöyle devam etti: "Eğer CHP’li belediyelerin duyarlılığı olmasaydı belki termik santral şu anda işliyor olacaktı ve biz bugün termik santralin çevreye yaratmış olduğu sorunları konuşuyor olacaktık Eskişehir olarak. Yani biz Eskişehir’imizde yeni bir İliç faciası yaşanmasını istemiyorsak, zehir solumak, içmek istemiyorsak, kanser ve solunum hastalıkları nedeniyle hasta olmak istemiyorsak tam da yerel seçim öncesinde bu konuyu konuşmalıyız. Biz CHP’li adaylarımızın ve belediyelerimizin bu konudaki duyarlılıkları çok belli.Adayımız Sayın avukat Ayşe Ünlüce belediyede olmadığı dönemde bile baroda hukuk komisyonlarında bu konuda inanılmaz mücadele verdi. Bu nedenle biz 'geçmişe güven, geleceğe inan' diyoruz."
'AKP'LİLERDEN AÇIKLAMA YAPMALARINI BEKLİYORUZ'
Eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, AKP'li Mihalgazi Belediye Başkanı Zeynep Güneş ve AKP'nin Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nebi Hatipoğlu’nu açıklamaya davet eden Süllü, şöyle konuştu:"Bu etiketlerde ruhsat tarihi 2022. Şu anda AKP milletvekili olan Fatih Dönmez tam da bu ruhsatın verildiği Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanıydı. Kendisinden de bu konuda tek cümle duymadık bugüne kadar. Mihalgazi’de alan delik deşik, Mihalgazi Belediye Başkanı neredeydi? Bütün olup bitenleri biliyordu Belediye Başkanı Zeynep Hanım. Bu konuda acilen açıklama bekliyoruz Zeynep Hanım’dan. En son Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı’na bir soru önergesi verdim. Gelen yanıtta Eskişehir’de son 3 yılda tam 318 maden ruhsatı verildiği yanıtı verildi. Biz Eskişehirliler bu konuda çok endişeliyiz. Biz AKP'nin Büyükşehir Belediye Başkan adayında bu konuda ne düşündüğünü açıklamasını bekliyoruz. Bugüne kadar sadece kendi ticareti ve özel zevkleriyle uğraştığı için bilmediği konularda ahkam kesmeyi artık bıraksın. İktidar partisinin vekili olarak AKP’nin ranta dayalı bu vahşi madencilik konusunda ne düşündüğünü kamuoyu ile paylaşmaya kendisini davet ediyoruz.”