6 soruda: COP 27'nin gündeminde ne var?
Artı Gerçek - Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi’nin bu yılki konferansı 6-18 Kasım arasında Mısır’ın Şarm El Şeyh şehrinde yapılacak. COP 27 olarak bilinen bu zirve neden önemli?
Kimler katılıyor? Konferanstan ne bekleniyor? Yarın başlayacak konferans öncesinde okurlarımız için altı soruda COP 27'yi özetledik.
COP NE DEMEK?
COP, "Taraflar Konferansı (Conference of Parties)" anlamına geliyor. Buradaki "taraflar" sözcüğü, UNFCCC, Kyoto Protokolü veya Paris Anlaşması'nı imzalamış olan hükümetleri tanımlıyor. COP konferansları aksi karar olmadığı takdirde yıllık olarak yapılıyor.
COP, Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi'nin (UNFCCC) iklim değişikliği konusundaki en üst karar alma forumu. Aynı zamanda, imzacı hükümetlerin iklim değişikliğini ve etkilerinin nasıl giderileceğini tartışmak ve karara bağlamak üzere yılda bir kez bir araya geldiği bir konferans.
COP TOPLANTILARINA KİMLER KATILIYOR?
Her yıl dünyanın farklı ülkelerinde gerçekleştirilen toplantıya dünya liderleri, bakanlar, müzakereciler, sivil toplum örgütleri, işletmeler, uluslararası kuruluşlar ve medya kuruluşları katılıyor.
ANLAŞMAYA NASIL VARILIYOR?
Konferansa imzacı hükümetlerin farklı düzeylerde yetkilileri, uluslararası örgütler ve sivil toplum örgütleri katılıyor. Ancak müzakereler, esas olarak, sürece şeffaflık katmak ve geniş bir perspektifle durumu ele almak için konferansa katılan "gözlemci" kuruluşlar ile hükümet temsilcileri arasında yapılıyor.
COP 27 NE DEMEK?
COP, her yıl farklı bir hükümetin ev sahipliğinde yapılıyor. İlk toplantı COP1 adıyla 1995’te Almanya, Berlin’de gerçekleşti. COP’un son toplantısı COP26 Kasım 2021’de İngiltere ve İtalya’nın ortak ev sahipliğinde Glasgow, İskoçya'da yapıldı. Bu yıl, 6-18 Kasım tarihleri arasında Mısır’ın yeşil kent unvanına sahip Şarm El Şeyh şehrinde gerçekleştirilecek olan konferansın adıysa COP27.
Bu sene 'Uygulama için birlikte' başlığıyla yapılacak olan COP27 konferansının, Mısır'ın ev sahipliğinde gerçekleşmesi sebebiyle, iklim değişikliğinden en kötü etkilenen bölgeler arasında yer alan Afrika ülkelerindeki durumu merkezine alması bekleniyor. Bu sebeple COP27, "Afrika COP"u olarak da görülüyor.
COP 27’NİN GÜNDEMİNDE NE VAR?
COP 27'de iklim risklerini yönetme ve dayanıklılık oluşturma stratejileri de dahil olmak üzere, uyum için çözümlere odaklanılacak. Artan gıda talebini karşılama, su kıtlığını giderme ve iklime dayanıklı şehirler ve altyapı inşa etmek için gereken çözümler de toplantının ana konuları arasında yer alacak.
COP 27’YE TÜRKİYE KATILACAK MI?
Türkiye 2015’te Paris Anlaşması’nı imzaladı ve anlaşma ekim 2021’de parlamentoda onaylandı. Dolayısıyla Türkiye konferanstaki taraflardan biri. Edinilen bilgiye göre, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan zirveye katılmayacak. Ancak Türkiye’yi temsilen Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ve ilgili kurumlardan üst düzey bürokratlarla birlikte enerji firmalarının, sivil toplum örgütlerinin ve medya kuruluşlarının temsilcileri de konferansa katılacak.