Daha geçen hafta JES kuracaklardı... CHP'li Bozcaada Belediyesi’ne 1 milyon liralık çevre kirliliği cezası

Daha geçen hafta JES kuracaklardı... CHP'li Bozcaada Belediyesi’ne 1 milyon liralık çevre kirliliği cezası
Çanakkale İl Özel İdaresi'nin daha geçen hafta JES kurmak istediği Bozcaada'da, CHP'li belediyeye çevre kirliliği gerekçesiyle 1 milyon 161 bin lira idari para cezası kesildi.

Artı Gerçek - AKP'nin yerel seçim yenilgisi sonrasında belediyelerin SGK borçlarını hatırlayıp tahsilat yapma girişimine ilişkin tartışma sürerken, CHP'li Bozcaada Belediyesi'ne "çevre kirliliğine" neden olduğu gerekçesiyle 1 milyon liranın üzerinde idari para cezası uygulandı.

Sosyal medyada yayılan bir görüntü sonrasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada “Çevre kirliliğine neden olan Bozcaada Belediyesi'ne 1 milyon 161 bin lira idari para cezası uygulanmış ve adli süreç başlatılmıştır” denildi.

Bakanlığın X hesabından yapılan açıklama şöyle:

“Bozcaada Belediyesi'nin terfi istasyonundaki pompaların kapasite yetersizliğinden kaynaklı atık suların denize deşarj edildiği tespiti sonrası İl Müdürlüğü ekiplerimiz, duruma müdahale etmiş ve denize atık su deşarjı tamamen durdurulmuştur. Çevre kirliliğine neden olan Bozcaada Belediyesi'ne 1 milyon 161 bin lira idari para cezası uygulanmış ve adli süreç başlatılmıştır.”

JES ÇEVREYİ KİRLETMEYECEK Mİ?

Bozcaada son günlerde, Çanakkale İl Özel İdaresi'nin JES (Jeotermal Enerji Santrali) için kaynak arama sahası ilanı gündemdeydi. Çanakkale İl Özel İdaresi, 24 Temmuz tarihinde Bozcaada’nın da dahil olduğu 33 jeotermal kaynak arama sahasını ihale edeceğini duyurmuştu.

Bozcaada'nın CHP'li belediyesi, bu duruma tepki göstererek "Öncelikle usulen, Bozcaada yerel yönetimi olarak tarafımızdan herhangi bir görüş alınmadan, ada halkına ve yerel yönetime herhangi bir bilgi verilmeden bu ihaleye çıkılmasına itiraz etmekteyiz" açıklaması yapmıştı.

Belediyenin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Çevresel faktörler değerlendirildiğinde olası bir JES santrali; Sınırlı bir coğrafyaya sahip adamızın jeotermal arama sahası olarak ihale edilmesi, geri dönüşü mümkün olmayacak çevresel sorunlara sebebiyet verecektir. Topraklarının büyük kısmı bağ, dolayısıyla tarım arazisi olan Bozcaada’da tarımın hızla gerilemesine yol açacaktır" tepkisi gösterilerek şöyle devam edilmişti:

"Santrallerde karbondioksit ve hidrojen sülfür, ayrıca düşük de olsa metan, hidrojen, kükürt dioksit, amonyak ve partikül madde bulunmaktadır. Bu gazlar hem insan, hem de toprak sağlığına zarar vermekte, tarımsal üretimi geriletmektedir.

Sistemin çalışma prensibinde yer altından çıkarılan sıcak suyun yeniden yer altına geri verilmesi gerekmektedir. Fakat uygulamalarda şirketler maliyetlerini düşürmek için sıcak suları santrallerin yakınlarındaki varsa dere ve arazilere deşarj etmektedir. Bu da suyun ve toprağın kirlenmesine, zehirlenmesine, ısınmasına ve aşırı tuzlanmasına yol açmaktadır.

Su sıkıntısı adamızın temel sorunlarından biridir ve ana karadan temin edilmektedir. JES’lerin aşırı su kullanımı mevcut su rezervleri üzerinde bir baskı oluşturacaktır. Ayrıca JES’lerde elektrik sarfiyatı çok yüksektir ve ada gibi kaynakları sınırlı bir coğrafya için bu elektrik sarfiyatı kaynak yönetimi anlamında sorun oluşturacaktır.

Tüm bu usul ve ekolojik nedenlerden ötürü adamızda jeotermal santrale ve bu olası santrale dair arama sahası gibi faaliyetlere dair açılacak ihalelere itiraz ediyoruz. Adamızda JES istemiyoruz."

TALİP ÇIKMAMIŞTI

Öte yandan, Çanakkale İl Özel İdaresi’nin jeotermal alanların ihalesi sonucunda sadece bir alan için alıcı çıktığı öğrenildi. Ezine ilçesi Bahçeli köyündeki bir alan kiraya verildi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar