Denizli'de taş ocağı sorunu yıllardır çözülmüyor: Patlamalarla evlere kayalar düşüyor

Denizli'de yerleşim yerine 250 metre uzaklıkta olan taş ocağında yapılan 'kontrollü' patlamalar, bölge halkını tehdit ediyor. Patlama sonucu evlere ve acil toplanma alanına kayalar yağarken, mahalleli önlem alınmamasına tepkili.

DENİZLİ - Denizli’nin Honaz ilçesine bağlı Aşağıdağdere Mahallesi’nde Kel Kaya dağında bulunan taş ocağı sorununa yıllardır çözüm bulunamazken, bölgede yaşayan insanlar her gün ölüm korkusuyla yaşamaya devam ediyor.

Mahalleye yaklaşık 250 metre mesafede bulunan taş ocağında yapılan kontrollü patlatmada 2 Mayıs 2016’da Fatma Aylak’ın evinin yanında kullandığı deposuna büyük bir kaya parçası düşmüştü. 2 Aralık 2019 yılında ise mahallede bulunan futbol sahasına patlatma neticesinde 3 metre yüksekliğinde, 4 metre genişliğinde kaya kütlesi düştü. Taş ocağında hemen hemen her gün yapılan taş kırım ve planlı patlatmalarda korku yaşayan vatandaşlar, kaya parçalarının ne zaman düşeceğini tahmin edemezken korunmak için neredeyse saklanıyor.

MAHALLENİN YOLLARI DA ZARAR GÖRÜYOR

21 Ağustos 2023 Pazartesi günü yapılan patlatmada da bir kaya parçası evin 10 metre yakınında kaldığı tespit edildi. Şu ana kadar ocağın yakınlarında bulunan evlerde maddi hasar meydana gelirken taş ocağında üretilen mıcırlar yüksek tonajlı kamyonlar ile mahalle içinden taşınmasıyla mahallenin yolları bozuluyor ve bundan dolayı trafik kazaları meydana geliyor.

'MAHALLELİNİN BÜYÜK BİR TEHLİKE ALTINDA OLDUĞUNU GÖREBİLİRSİNİZ'

Taş ocağının meydana getirdiği sorunları yerinden inceleyen Gelecek Partisi Denizli Milletvekili Sema Silkin Ün, “Taş ocağı olabilir ama yerleşim yerine yakın bir mesafede olması ve tedbirsiz şekilde çalışma yapılması mahallelinin ve bizlerin vicdanını rahatsız ediyor" dedi.

TAŞLARIN DÜŞTÜĞÜ YER ACİL TOPLANMA MERKEZİ İLAN EDİLMİŞ

Taş ocağından gelen taşların mahallelinin evlerinin çatısından içeri girdiğini ve bu konuda hiçbir tedbir alınmadığını söyleyen Ün, "Mahallelinin büyük bir tehlike altında olduğunu görebilirsiniz. Traji komik bir başka yönü ise taş düşen alanda AFAD tarafından bu alanın toplanma merkezi olduğunu söyleyen bir tabelanın bulunmasıdır. Herhangi bir acil durumda bir afet anında mahallelinin buraya gelmesini ve toplanmasını söyleyen bir tabela var. Bizim bile alanda bulunmamız ciddi bir risk çünkü patlama çalışmaları sürekli devam ediyor. Köylüler normal zamanda bile bu alana gelmekte imtina ederken, acil durumda gelmeleri nasıl beklenir.” diye konuştu.

'BURADA YAŞAYACAĞIMIZ BİR KAYIP HEPİMİZİN CANINI YAKACAKTIR'

Kamuoyunu sorumluğa davet eden Milletvekili Ün, şöyle konuştu:

“Bu dağda şuanda bekleyen kırılmış kayalar, doğal afette mahalle için büyük bir risk altındadır. Mahalle bu risk ile yaşamak zorunda mı? Burada yaşam mücadelesi veriyorlar. İşin doğa tahribatını bir tarafa ama şuanda burada 250 hanelik mahallede vatandaşlarımızın hayatları risk altındadır. Vatandaşlarımız, uykularında ya da gündüz oturdukları yerde düşen kaya parçalarının riskini taşıyor.

Allah korusun bizim en büyük endişemiz onların hayatlarına mal olacak bir sonuçla karşılaşmaktadır. Bu endişeyi gidermek biz siyasilerin, şehrin yöneticilerinin en başta bu taş ocağını işleten işletmecilerin görevidir. Bu konuda tüm kamuoyunu sorumluluğa davet ediyorum. Bir an önce konunun uzmanlarınca tespit edilecek gerekli ve yeterli önlemler alınmalıdır. Yarın çok pişman olabiliriz, burada yaşayacağımız bir kayıp hepimizin canını yakacaktır. Ben bu vicdani rahatsızlığı yaşamamak için bugün herkesi bu konu için ses vermeye davet ediyorum." (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar