Dersim'de tarihi bölgede HES tehlikesi: Dağ keçileri yerinden edildi

Dersim'de Çemişgezek Tagar Çayı üzerinde yapılan HES henüz tamamlanmadan bölgedeki ekosistemi bozdu. Çemişgezekliler, inşaat çalışmalarından dolayı dağ keçilerinin bölgeyi terk ettiğini söyledi.

Dersim'de tarihi bölgede HES tehlikesi: Dağ keçileri yerinden edildi

Artı Gerçek - Dersim’in Çemişgezek İlçesi’nde bulunan tarihi Tagar Köprüsü ve Urartu İn Delikleri (Derviş Hücreleri) HES tehlikesiyle karşı karşıya.

Bir süre önce Er İdare Turizm İnşaat tarafından başlatılan “Çemişgezek Regülatörü ve Hidroelektrik Santrali Kapasite Artış Projesi” henüz tamamlanmadan yaban yaşamını ve ekolojik dengeyi alt üst etti.

'DERHAL ÇED SÜRECİ İPTAL EDİLMELİ'

Munzurpress'te yer alan habere göre, 2873 sayılı Çevre Kanunu’nun 10. Maddesini gerekçe göstererek projenin mevzuata aykırı olduğunu belirten Avukat Barış Yıldırım, “Aşamasına bakılmaksızın derhal ÇED sürecinin iptal edilmesi gerekiyor. En büyük gerekçemiz ülkemizin taraf olduğu Bern Sözleşmesi Ek2 listesine göre; Kesin koruma altında bulunan yaban keçisi ve su samuru gibi canlı türlerinin bölgede yüksek miktarda habitat bulmasıdır” dedi.

'BÖLGEDE TESİLCİLLENMİŞ TARİHİ YAPILAR VAR '

2863 sayılı Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanunu’na göre bölgede tescillenmiş tarihi yapıların olduğun hatırlatan Yıldırım, “Urartu İn Delikleri ve Tagar Köprüsü bölgedeki tarihi yapılar arasındadır. Projenin Çemişgezek halkı açısından herhangi bir kamu yararı bulunmuyor. Buradaki üstün kamu yararı Tagar Çayı’nın korunmasıdır. Tagar Çayı özgür akmalı ve Tagar ekosistemi korunmalıdır” diye konuştu.

YABAN KEÇİLERİ YERİNDEN EDİLDİ

HES inşaatının devam ettiği alanın Erzurum Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu Müdürlüğü tarafından 1. Derece Sit Alanı olarak ilan edildiğini belirten Oğuz Aksakal, “Mevcut haliyle burada değil HES, bir çivi bile çakılmaz. Burada bir hukuksuzluk var. Ulusal anlamda bir kamuoyu oluşturulması gerekiyor. Burada bir suç işleniyor. Dağ keçileri maalesef HES inşaatından ve iş makinesi hareketliliğinden kaynaklı bölgeyi terk etti. Ekolojik denge giderek yok oluyor” dedi.

BÖLGEDEKİ TARİHİ YAPILAR

İn Delikleri: Urartular dönemine ait olduğu tahmin edilen İn delikleri (Derviş Hücreleri) dört kat halinde 25 odadan ve bu odaları aydınlatan büyük pencereler ile uzun koridorlardan oluşuyor.

Dersim'de tarihi bölgede HES tehlikesi: Dağ keçileri yerinden edildi - Resim : 1

Tağar Köprüsü: Tağar Çayı üzerindeki taş köprü tek sivri kemerden oluşmaktadır. Yusuf Ziya Paşa tarafından yaptırılan köprünün yazıtından 1807 tarihi okunabilmektedir. Yapının boyu 55 metre, döşeme uzunluğu 30 metre, yüksekliği 9 metre, kemer açıklığı 16 metre ve genişliği 4.30 metredir. Dört işaret taşından birine kavak ağacı motifi işlenmiştir. Bugün halen kullanılır vaziyettedir.

315622.jpg

(HABER MERKEZİ)

dersim HES dağ keçisi