Dünyada en büyük siyanür felaketleri: Davalar nasıl sonuçlandı?

Dünyada en büyük siyanür felaketleri: Davalar nasıl sonuçlandı?
Erzincan'ın İliç ilçesindeki altın madeninde meydana gelen göçüğün ardından 'siyanürlü madenler' yeniden gündeme geldi. Peki dünyada siyanürün kullanıldığı madenler nasıl felaketlere yol açtı? Açılan davalar nasıl sonuçlandı?

Artı Gerçek - Erzincan'ın İliç ilçesinde Çöpler Köyü’ndeki 'Çöpler Altın Madeni'nde Kanada ve Çalık Holding ortaklığındaki Anagold'un altın ocağında göçük meydana geldi. Siyanür kullanılan maden için hukuk mücadelesi yıllardır sürerken bölgede ekolojik yıkıma neden olduğu belirtiliyordu.

Meydana gelen bu göçük, siyanürün kullanıldığı madenlerin çevreye verdiği tahribatı yeniden gündeme getirdi. Dünyanın bir çok yerinde madenlerde siyanür kullanıldığı için çevre felaketleri meydana geldi fakat firmalar hiçbir zaman sızıntıyı kabul etmedi. Bazı istisnalar dışında açılan davalarda bu firmalar mahkum edilmedi.

DÜNYADAKİ SİYANÜR FELAKETLERİ

bianet'in derlemesine göre, 1995 yılının ağustos ayında Güney Amerika'da Omai altın madenindeki barajın çökmesi sonucu 3,2 milyar litre siyanürlü atık Essequibo nehrine aktı. Madenin etrafındaki dört kilometre çapındaki alandaki sularda yaşayan tüm canlılar öldü. Aynı madende yaşanan başka bir felaket nehri Eylül 2000'de bir kez daha kirletti.

2000 yılında Romanya'da Baia Mare altın madeninde aşırı yağışlar sonucunda baraj taşıp yırtılınca 100.000 m³ siyanürlü akışkan Tizsa ve Tuna ırmaklarına boşaldı. Tonlarca balık anında öldü. Tizsa nesli yok olma tehlikesi altında olan balık türleri barındırdığı için koruma altındaydı. Bilim insanları nehirde canlı yaşamının dönüşü için en az 20 yılın geçmesi gerektiğini hesapladılar.

16 Mayıs 2002'de , ABD Nevada'daki Twin Creeks madeninden 34.000 ton siyanür atığı sızdı. Madeni işleten Newmont firması sadece 10.000 ton sızıntı olduğunu kabul etti. Aynı şirketin Arizona'daki başka bir madeninde geçtiğimiz yıl 13.000 ton sızıntı daha oldu.

2003'te , Honduras Copan eyaletindeki San Andres madeninden Lara nehrine ve yakınlardaki Santa Rosa kasabasının içme suyuna siyanür karıştı. Yerel çevre örgütleri firma sızıntıyı kabul etmeyince nehirdeki ölü balıkları topladı. Açılan davalar sonucu Meksika menşeli Minosa Maden firması, çevreye verdiği zararın tazmin edilmesi için kullanılmak üzere 54.000 dolar tazminat ödemeye mahkûm oldu.

2005'te, Laos Avustralya firmasının ülkede faaliyet gösteren maden işletmesinde sızıntı olduğu, yerel yetkililerin 100'e yakın Laoslu'nun zehirlendiğini açıklamasından sonra ortaya çıktı. Zehirlenenler madenin üç kilometre yakınlarında yaşıyordu. Siyanürün karıştığı nehirde balık avlıyor ve suyu içiyorlardı. Uluslararası ve yerel çevre örgütlerinin tüm çabasına karşın firma, sızıntıyı kabul etmedi.

2006'da, Gana Whassa bölgesindeki altın madeninde 15 gün ara ile iki baraj hasar görüp çevreye boşaldı. Asuman nehrinin büyük bir bölümünde yaşam bitti. Gana en çok siyanür sızıntısı yaşanan ülke. Daha önce 2001 - 205 arası altı büyük siyanür sızıntısı yaşanmıştı. 2006'dan önce en büyüğü Ekim 2004'de yaşanmıştı. Kanada maden firması Bogoso Gold'un çalıştırdığı madenin atık barajında büyük bir sızıntı olduğu anlaşıldı. Aprepre nehrinde binlerce balık öldü. Firma sızıntıyı kabul etmedi. Resmi açıklama yapılmadığı için bazı yerliler, ölü balıkları yediği için zehirlendi. (HABER MERKEZİ)

Öne Çıkanlar