Edirne Valiliği, Vaysal köyünde kalker ocağına yargıya rağmen onay verdi
Edirne Valiliği, mahkeme kararına rağmen Vaysal köyüne kalker ocağı için ikinci kez 'ÇED gerekli değildir' kararı verdi. Köy sakinleri yeni bir hukuk mücadelesine hazırlanıyor.
EDİRNE - Edirne Valiliği, Lalapaşa ilçesine bağlı Vaysal Köyü’nde Cantaş İnşaat ve Ticaret Limited Şirketi tarafından yapılması planlanan kalker ocağı projesi için Edirne İdare Mahkemesi'nin iptal kararının ardından ikinci kez 'ÇED gerekli değildir' kararı verdi. Projenin hayata geçirilmek istendiği alanda bir araya gelen Vaysal Köyü sakinleri, valiliğe tepki gösterdi.
Vaysal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi'nin avukatı Bülent Kaçar, Edirne İl Çevre Düzeni Planında Lalapaşa ilçesinin organik tarım alanı olarak yer aldığını vurgulayarak, iki kez yerel mahkeme ve bir kez de Danıştay tarafından iptal edilen kalker ocağı projesi için valiliğin 'ÇED gerekli değildir' kararı vermesinin hukuka, akla ve vicdana aykırı olduğunu söyledi.
'CİNAYETTEN FARKSIZ'
Trakya'nın su deposu konumundaki Balkanlar ve Istrancalar'ın yamaçlarına taş ve maden ocağı açılmasının cinayetten farksız olduğunu belirten Kaçar, "Yeni açılmak istenen kalker ocağı faaliyetlerinin çevredeki Ömeroba, Süleymandanışment ve Hacıdanışment köyleri ile Süloğlu Barajı'nı olumsuz şekilde etkileyeceği çok açıktır. Patlatmalı kalker ocağı çalışmaları, tozuşma, TIR ve kamyonla taşıma faaliyetleri ise Vaysal, Ömeroba, Süleymandanışment ve Hacıdanışment köylerinin su havzasını, tarım ve hayvancılığı, yol ve can güvenliğini de olumsuz etkileyecektir” dedi.
'HALKIN İTİRAZLARINA RAĞMEN KARAR ALINDI'
Projenin, 1/100 bin ölçekli Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası Revizyon Çevre Düzeni Planı'nın amaç ve hedeflerine uygun olmadığını dile getiren Kaçar, 'ÇED gerekli değildir' kararının halkın, belediyelerin, köylerin, tarımsal kooperatiflerin itirazlarına rağmen alındığını anlattı.
'VALİLİĞİN KARARI HUKUKA AYKIRI'
Edirne İdare Mahkemesi'nin valiliğin aldığı 'ÇED gerekli değildir' kararını daha önce iptal ettiğini belirten Kaçar, şunları söyledi:
"Yeni rapor ve yeni proje tanıtım dosyası sunulması Vaysal köyünde yeni bir maden ocağı açılmasına asla imkân sağlamaz. Çünkü mahkeme iptal kararı Vaysal Köyünü ve doğasına dokunulamayacağını hükme bağlamıştır. Edirne İdare Mahkemesi'nin 3 Ekim 2023 tarihli kararında orman örtüsünün zarar göreceği, ortaya çıkacak toz nedeniyle organik tarımın olumsuz etkileneceği, gerçekleştirilecek patlatmalar sonucunda yer altı su kanallarının zarar göreceği ve kesintiler oluşabileceği belirtildi ve 'ÇED gerekli değildir' kararında hukuka uyarlık bulunmadığı sonucuna varıldı."
HUKUK MÜCADELESİ BAŞLATILACAK
Vaysal ve çevre köylerin doğası ile yaşam hakkını korumaya kararlı olduğunu vurgulayan Kaçar, "Vaysal köylüleri, hukuksal ve toplumsal olarak haklarını savunmaya devam edecektir. Köylüler ve Vaysal Tarımsal Kalkınma Kooperatifi yargı kararlarına ve bilimsel bilirkişi raporlarına aykırı olan 'ÇED gerekli değildir' kararına da dava açmaya ve mücadelesini sürdürmeye karar vermişlerdir" dedi.
NE OLMUŞTU?
Vaysal Köyündeki kalker ocağının kapasite artışı talebini 25 Nisan'da reddeden Edirne İdare Mahkemesi, aynı firmanın ormanlık alanda ve su kaynağına 400 metre mesafede açmak istediği yeni kalker ocağı için verilen 'ÇED gerekli değildir' kararını da 16 Ekim'de iptal etmişti. Köy halkının hukuk zaferinin ardından firma aynı yer için yeniden Edirne Valiliği'ne ÇED başvurusunda bulunmuştu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ÇED Müdürlüğü, kalker ocağı projesi için 8 Kasım'da ÇED süreci başlatıldığını duyurmuştu. Harekete geçen köy halkı 24 Kasım'da Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne itiraz etmişti.