Edirne'de Vaysal Köyü'ne kalker ocağı ısrarı: 'Su kaynakları ve yaşam tükenecek'

Edirne'de Vaysal Köyü'ne kalker ocağı ısrarı: 'Su kaynakları ve yaşam tükenecek'
Edirne'nin Vaysal Köyü’nde İdare Mahkemesi tarafından daha önce iki kez verilen iptal kararlarına rağmen Cantaş İnşaat ve Ticaret Limited Şirketi üçüncü kez ÇED başvurusu yaptı. Projeye karşı imza toplayan köylüler, ilgili müdürlüklere itiraz etti.

EDİRNE - Edirne'nin Lalapaşa ilçesine bağlı Vaysal Köyü'nde Cantaş İnşaat ve Ticaret Limited Şirketi'nin kalker ocağı için kapasite artış talebini geçen nisan ayında reddeden Edirne İdare Mahkemesi, 16 Ekim'de firmanın aynı bölgede ormanlık alanda ve su kaynağına 400 metre mesafede yapmak kurmak istediği yeni kalker ocağı projesi için verilen 'ÇED gerekli değildir' kararını da iptal etti. Yöre halkının kazandığı hukuk zaferinin ardından, firma kalker ocağı projesi için ısrarını sürdürüp, aynı yer için yeniden Edirne Valiliğine başvurdu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, kalker ocağı projesi için 8 Kasım'da ÇED sürecinin başlatıldığı açıklandı.

YÖRE HALKI İTİRAZ ETTİ

Kalker ocağı için yeniden başvuru yapıldığını duyan Vaysal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi de projeye karşı imza kampanyası başlattı. Toplanan imzalar Vaysal Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı İbrahim Karapoyraz ve köylüler tarafından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Edirne İl Müdürlüğü’ne teslim edildi.

'DOĞAYA ZARARI BİLİMSEL OLARAK KANITLANDI'

Projenin doğaya zararının hukuki olarak daha önce kanıtlandığına dikkat çeken Kooperatif Başkanı İbrahim Karapoyraz, "Kazanmış olduğumuz bir davanın dilekçelerini yeniden vereceğiz. Fakat bu bilimsel ve hukuksal olarak kazanılmış aynı yere tekrar nasıl müracaat ettiler? Bu projenin doğaya zararı olacağı kanıtlanmış. Tekrar nasıl verildiğini anlamıyorum. Orada doğal su kaynaklarımız var. Bizim bölgemizde iki tane, Kalkansöğüt’te de bir tane doğal su kaynağı var. Dinamit patlattıkları zaman bunlar kaybolacak. Doğal yaşama çok zararı var. Orada yaşayan canlılar var. İnsanlar kendilerine su satın alabilirler ama hayvanlar doğadan su çıkıyorsa içebilirler. Orada yaşam tükenecek" dedi.

'OCAĞI BURADA İSTEMİYORUZ'

Firmanın, iptal edilen projede yapılan küçük değişikliklerle yeniden başvurduğunu söyleyen Karapoyraz, "Bu proje, tam orman arazisinin içinde. Ayrıca yanında 2-3 metre mesafede tarım arazisi var. Ama düzenlenen raporda tarım arazisine uzak olduğu söyleniyor. Biz bu ocağın burada açılmasını istemiyoruz. Bu konuda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ile Valiliğin duyarlı olacağına inanıyoruz. Sekiz köy muhtarı, dört kooperatif, Lalapaşa Ziraat Odası ve Lalapaşa merkez mahalle muhtarı imza verdi. Hepsi bu olaya karşı çıkıyor ve çevreye zararlı olacağını söylüyor” diye konuştu.

'SU KAYNAKLARI KURURSA HAYVANCILIK YAPILAMAYACAK'

Açılan taş ocaklarıyla bölgedeki su kaynaklarının tükenmeye başladığını anlatan, kooperatifin önceki dönem başkanlarından Naif Özdoğan da "Su kaynaklarının oluştuğu bu alanlar kuruduğu zaman hayvancılık yapılamayacak. O alanlar bizden çok hayvanlarımızın faydalandığı alanlar. Biz hayvancılıktan kazanıyoruz. Bu kazandığımız davaların üzerine taş ocaklarını yönetenler yeni saldırılarla geliyorlar. Çok rahatsızız. Araçlarının sıklığından dolayı can güvenliğimiz yok. Bunun da iptal olmasını istiyoruz. Bu bölgede taş ocaklarının faaliyetlerinin tamamen kaldırılmasını istiyoruz. Meşe ormanlarımız da kurumaya başladı. Giden yaşam alanlarımızdır. Biz, çocuklarımıza daha temiz bir dünya bırakmak için mücadele veriyoruz” dedi.(ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar