Kemalpaşalılardan taş ocaklarına veto: Kalker ocakları halkın onayından geçemedi

Kemalpaşa Damlacık köylülerinin ardından Beşpınar ve Sütçüler köylüleri de köy sınırlarında açılmak istenen taş ocaklarının halkın katılımı toplantılarını yaptırmadı.

İZMİR - İzmir’in akciğerleri konumundaki Kemalpaşa’daki Spil Dağı yakınlarındaki ormanlık alanda hayata geçirilmek istenen taş ocakları, halkın katılımı toplantısı protestolardan dolayı yapılamadı.

Dağıstan Maden Agrega Şirketi’nin başvurusu üzerine Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın peş peşe çevresel etki değerlendirme (ÇED) süreci başlattığı kalker ocakları halkın onayından geçemedi.

Kalker ocaklarını köylerinin sınırları içerisinde istemeyen Sütçüler ve Beşpınar muhtarlarının yer göstermemesinden kaynaklı kilometrelerce uzaklıktaki Kemalpaşa’daki bir kahvehanede gerçekleştirilmek istenen halkın katılımı toplantısına kimse katılmadı.

Toplantılarla eş zamanlı olarak kahvehanenin önünde bir araya gelen bölge muhtarları, köylüler ve Kemalpaşalılar toplantıya girmedi. Alkışlarla ‘taş ocağı istemiyoruz’ sloganları proje karşı teki gösterildi.

MUHTAR: BEYHUDE BOŞ BİR ÇALIŞMA

İl Müdürlüğü’nün toplantıya çağrı yapması üzerine Beşpınar Mahallesi Muhtarı Rahmi Yılmaz “Bu taş ocağının yapılmaması için elimizden geliyorsa yapacağız. Son kozumuzu kullanıncaya kadar da uğraşacağız. Bu beyhude boş bir çalışmadır. Bununla uğraşmayın. Bu 45 muhtarın karşısında duracak bir güç varsa buyursun gelsin. Buna geçit yok. Bunu çok iyi bilin. dedi.

AV. ALTIPARMAK: BİRBİRİNE BİTİŞİK İKİ AYRI PROJE

Köylülerin avukatı Cem Altıparmak da “Biz bu sunumu istemiyoruz, buradaki insanlar da yapılmasına izin vermez. Taş ocağının ne kadar da iyi bir şey olacağına buradaki insanları ikna edemezsiniz. Biz bu bölgede on yıllardır taş ocakları ile ilgili dava takip ediyoruz, halkın katılımı toplantılarına gidiyoruz ve bu bölgede taş ocaklarına izin vermek gibi bir niyetimiz yok. Bu çok net” dedi.

Taş ocağı projesinin ikiye bölünerek iki ayrı ÇED süreci başlatılmasına da tepki gösteren Av. Altıparmak “Bu taş ocağı projesi ikiye bölünmüş, aynı firmanın birbirine bitişik parsellerini biri Sütçüler diğeri Beşpınar iki ayrı halkın katılımı toplantısı yapıyorsunuz. Bunu neden yapıyorsunuz? İnsanların tepkilerini mi ayırmak istiyorsunuz. Hiçbir anlamı yok çünkü bunlar bitişik yan yana birlikte olan proje sahaları. Her iki proje sahası birbirine yapışık. Bunu bölemezsiniz. Bu ocaklar için tek proje hazırlanması gerekiyor. Bakanlık tek bir proje kümülatif değerlendirme yapacağı bir proje hazırlamak zorunda. Aksi takdirde kanuna karşı gelmektir. İkiz projeleri birbirinden ayıramazsınız. Beraber değerlendirmek zorundasınız.” diye konuştu.

TUTUNAK ALTINA ALINDI

Toplantılara kimsenin girmemesi üzerine gerçekleştirilemediğine dair ayrı ayrı tutanaklar tutuldu. Tutanaklarda “Belirtilen gün ve saatlerde toplantı alanında hazır bulunulmuş olup İl Müdürlüğümüz personeli tarafından alanın bahçesinde bulunan vatandaşlar toplantıya davet edilmiştir. Vatandaşlar toplantıya ve taş ocağına karşı olduklarını belirterek toplantıya katılmayacaklarını belirtmişlerdir” ifadeleri yer aldı.

PROJELER HAKKINDA

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Ankara merkezli Dağıstan Maden Agrega Şirketi’nin Kemalpaşa’nın Sütçüler ve Beşpınar mahallesi sınırlarında açmak istediği birbirine komşu iki ayrı kalker ocağı ile ilgili çevresel etki değerlendirme süreçleri başlattığını duyurmuştu.

SÜTÇÜLER MAHALLESİ

Şirket, 22,80 hektarlık ÇED alanında yılda 2 milyon ton hammadde çıkarmayı planlıyor. Projenin ömrünün ise 74 yıl olması dikkat çekti. Proje alanı İzmir-Manisa 100 Bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda ormanlık alanda yer alıyor. Proje alanı en yakın konuta ve tarım arazisine 270 metre uzaklıkta kalacak. Proje alanına 30 metre mesafede birinci derece doğal SİT statüsündeki İzmir 31.Grup Doğal SİT alanı yer alıyor. Spil Dağı yolunun yanı başında yer alması planlanan ocak alanı hayata geçerse Spil Dağı Milli Parkı’na ise 2,1 kilometre uzaklıkta yer alacak. Ayrıca proje kapsamında birinci derece doğal SİT alanına nakliye yolu açılması da amaçlanıyor.

BEŞPINAR MAHALLESİ

Şirket, Beşpınar Mahallesi sınırlarındaki 55.53 hektarlık ÇED alanında yılda 2 milyon kapasiteli kalker ocağı işletmeyi planlıyor. Proje ömrünün 113 yıl olması dikkat çekiyor. İzmir-Manisa 100 Bin Ölçekli Çevre Düzeni Planı’na göre orman arazisinde kalan ÇED sahası, aynı zamanda arıcılık faaliyetine de ev sahipliği yapıyor. Spil Dağı Milli Parkı’na 1900 metre uzaklıkta yer alan ocak alanı, İzmir 31.Grup Doğal Sit Alanı'na 220 metre mesafesinde bulunduğu gibi, aynı zamanda devlet avlağı alanında da kalıyor. Ocak alanının etrafında ise ekili kiraz tarlaları bulunuyor. En yakın konut da, 360 metre mesafede.

Her iki ocak sahasında hammaddenin patlatma yöntemiyle çıkarılması planlanıyor.

DAMLACIKLILAR İPTAL ETTİRDİ

Öte yandan yakın zamanda Kemalpaşa Damlacık köyü sınırında açılmak istenen taş ocağının da halkın katılımı toplantısı köylülerin tepkilerine sahne olmuştu. Damlacıklıların tepkilerini dikkate alan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı projeyi iptal ettiğini duyurmuştu. (ARTI GERÇEK)

Öne Çıkanlar