Eskişehir Çevre Koruma Derneği'nden siyanürle altına tepki: 'Cengiz Holding Türkiye'yi zehirleyecek'

Eskişehir Çevre Koruma Derneği, Cengiz Holding'in, Mihalgazi ilçesinde siyanürle altın ve gümüş arama projesine tepki gösterdi. Dernek Başkanı Sadık Yurtman, "Cengiz Holding Türkiye'yi zehirleyecek" dedi.

Eskişehir Çevre Koruma Derneği'nden siyanürle altına tepki: 'Cengiz Holding Türkiye'yi zehirleyecek'

Özge ZAİM

ESKİŞEHİR - Eskişehir'in Mihalgazi ilçesinde basın açıklaması yapan Eskişehir Çevre Koruma Derneği Başkanı Sadık Yurtman, Cengiz Holding'e bağlı Eti Bakır A.Ş.'nin Alpagut-Atalan Altın Gümüş Maden Ocağı ve Zenginleştirme Tesisi için ÇED başvuru dosyasını Eskişehir Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğüne teslim ettiğini belirtti. Yurtman, "862 sayfalık ÇED dosyasına göre ruhsat, ÇED ve ünitelerin toplamı 2740 hektar olup, ÇED alanı 509 hektardır. 15 yıllık olarak planlanan Alpagut-Atalan Projesinde yılda 12 milyon ton kazı yapılacak. Patlatmalı açık ocak işletmeciliği, siyanürlü yığın liç yöntemiyle altın ve gümüş çıkarılması hedefleniyor. Projeye göre ilk etkilenecek mahalleler Atalan, Alpagut, Avlamış, Atalantekke, Behçetiye, Çalkara, Demirciler, Karaoğlan, Karacabaşı Pınarı, Tarpak ve Tekeciler olup maden sahası Atalan'a bin 300 metre, Alpagut'a 3 bin 300 metre ve Tekeciler'e 3 bin 400 metre mesafededir" dedi.

'OLASI BİR TOPRAK KAYMASINDA SİYANÜR SAKARYA NEHRİ'NE KARIŞABİLİR'

Proje sahasında 28 endemik bitki türü 61 omurgalı türü ile 128 kuş türü tespit edildiğini, proje sahasının birinci derece arkeolojik sit alanına 220 metre mesafede olduğu vurgulayan Yurtman, "Ülkemizin kültürel mirası da bir sermaye şirketinin kârı için bir kere daha hiçe sayılmaktadır. Sahanın en yüksek noktası 1285 metre en düşük noktası ise 340 metre olup, ÇED alanı içinde yüzde 40'tan büyük eğim vardır. Bu eğimli aklımıza arazi Erzincan'daki toprak kaymasını getirmektedir. Bu maden sahasında bir kazada Sakarya Nehrine siyanürlü toprak karışması ihtimalini aklımıza getirmektedir" diye konuştu.

'TÜRKİYE'NİN GELECEĞİ İPOTEK ALTINA ALINIYOR'

Yurtman, maden arama çalışmaları sırasında patlatmalardan çıkan toz bulutunun, Türkiye'nin narenciye ve sebze ihtiyacının yüzde 20'sini karşılayan Sakarya Vadisi'ne yayılacağını, tarım ve hayvancılığın zarar göreceğini dile getirdi. Yurtman, "Mikroklima özelliği yitirileceğinden yılda 2 ila 4 kez ürün alma şansı yok olacak, Sakarya Vadisi yaşanamaz bir hal alacaktır. Tarım, orman ve su kaynaklarımız özelleştirilerek veya maden sahalarına terk edilerek Türkiye'nin geleceği ipotek altına alınmaktadır" dedi.

'BU PROJEYİ YAPTIRMAYACAĞIZ'

Eskişehir Tepebaşı Alpu Kömürlü Termik Santrali ve Sivrihisar Kaymaz Üçüncü Siyanürlü Atık Barajı'nda olduğu gibi Eskişehir Kıymetlidir Platformu ile birlikte hareket ettiklerini söyleyen Yurtman, 'Kömürlü termik santrali yaptırmadıysak üçüncü siyanürlü atık barajını yaptırmadıysak Cengiz Holding'in bu maden arama projesini de durduracağız. Bu bölge tıpkı Erzincan-İliç'teki gibi Sakarya Nehri'ne çok yakın konumda olup burada maden açılması durumunda Sakarya Nehri'nin siyanür ile kirlenmesine sebep olacaktır. Bugün bizler doğasına, doğal değerlerine, toprağına, ormanına, suyuna sahip çıkmaya çalışan gönüllü kuruluşlar olarak bir kez daha sesimizi duyurmak istedik. Bu konuda Eskişehir Çevre Koruma ve Geliştirme Derneği olarak var gücümüzle mücadele edeceğimizi tüm kamuoyuna duyuyoruz" diye konuştu.

altın eskişehir Siyanür gümüş Eskişehir Çevre Koruma Derneği Cengiiz Holding