Foça’daki taş ocağı projesi iptal edildi

Foça’daki taş ocağı projesi iptal edildi
Foça Kocamehmetler köyünde planlanan taş ocağı projesine karşı yapılan itirazlar sonuç verdi. Bakanlığın onayı ile ÇED süreci başlatılan proje iptal edildi.

Artı Gerçek - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının temmuz 2022’de çevresel etki değerlendirme (ÇED) sürecini başlattığı ve İzmir’in Foça ilçesi Kocamehmetler köyünde kurulması planlanan doğal taş (tüf) ocağı projesi yapılan itiraz üzerine iptal edildi.

Evrensel'den Ramis Sağlam'ın haberine göre, bölgedeki taş ocaklarına karşı harekete geçen Foça Tarih ve Doğa Talanına Hayır Platformu yaptığı eylemlerle kamuoyu yaratarak, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne itiraz dilekçeleri verdi. Platform ayrıca 2 bin 500 yıllık Pers Mezar Anıtı ve zeytinlik alanın yakınında açılmak istenen taş ocağı projesini de iptal ettirmişti.

334 BİN TON ATIK ENGELLENDİ

Kocamehmetler köyüne 850 metre uzaklıktaki Işıklar mevkiinde Refik Akgül tarafından, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı Maden ve Petrol İşleri Genel Müdürlüğüne verilen proje tanıtım dosyasındaki bilgilere göre aynı alanda yılda 502 bin ton dekoratif taş üretmek hedeflenirken, yüzde 40’lık atıkların bölgede depolanacağı belirtilmişti. Açılması planlanan taş ocağında 24.71 hektar ÇED alanında yılda 186 bin metreküp doğal taş çıkarılması planlanıyordu. Proje hayata geçseydi saatte 53, gün içinde 424 kilogram toz havaya karışacaktı. Yıllık 334 bin ton atık oluşturacak olan taş ocağı partikül yayarak çevreye telafisi olanaksız zararlar oluşturacaktı.

BÖLGEDE SOĞUK SU KAYNAKLARI MEVCUT

Proje ÇED sürecine, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Foça Belediyesi ve Devlet Su İşleri (DSİ) olumsuz görüş bildirirken, 2. No’lu Koruma Kurulu Başkanlığı olumlu görüş verdi. DSİ Genel Müdürlüğü 2. Bölge Müdürlüğü olumsuz görüş yazısında, yaklaşık 180 metre rakımda orta miyosen yaşlı volkanik tüfler üzerinde bulunduğuna dikkat çekerek, sahanın dört yönünde de hayvansal ve tarımsal amaçlı kullanılan soğuk su olduğunu ifade etti. ÇED alanının 500 metre güneyinde ise volkanik tüflerin kırık çatlak sistemlerinden beslenen yer altı suyu kaptajlarının olduğu belirtildi. Proje sahasına 1400 metre güneyinde içme suyu çeşmesi olması nedeniyle olumsuz görüş verildi.

Bölgedeki taş ocağı projesinin iptal edilmesinin ardından Platform yürütmesi, “Pers Mezar Anıtı’n yakınındaki taş ocağı projesinden sonra, Kocamehmetler köyündeki taş ocağı projesinin de iptal edilmesi bizim için çifte bayram oldu. İki taş ocağı açılmış olsaydı köylünün geçim kaynağı olan zeytincilik zarar görecek, tarım alanları ve tarihi doku ortadan kalkacaktı. Kocamehmetler köyünde faaliyeti devam eden iki taş ocağının yarattığı tahribata karşı mücadelemiz devam edecek” dedi.

Öne Çıkanlar