Günçalı köyünde maden faaliyetine köy halkından ret: Nöbete başlayacaklar

Günçalı köyünde maden faaliyetine köy halkından ret: Nöbete başlayacaklar
Tokat’ta maden arama ruhsatı verilen Günçalı Köyü’ndeki halk, çalışmanın doğaya vereceği zarar nedeniyle dava açmaya hazırlanıyor. Geçiminin büyük kısmını tarım ve hayvancılıktan sağlayan köylüler projeye karşı nöbete başlayacak.

Ezgi YILDIZ


Artı Gerçek - Tokat ilinin merkezine bağlı Günçalı köyünde, HLC Kıymetli Madenler ve Yatırım Anonim Şirketi birden çok değerli maden için bölgede arama ruhsatı çıkardı. Doğalarının tahrip olacağını, geçim kaynakları olan tarımın ağır hasar göreceğini savunan köy halkı, aynı zamanda inanç merkezi olan Çal Baba Ormanı’nı da içine aldığı alanlardaki maden arama ruhsatının iptali için dava açacak.

Türkiye Barolar Birliği Çevre ve Kent Komisyonu Üyesi Avukat Seyda Afyoncu, Avukat İsmail Hakkı Atal ile dosyaya bakmaya hazırlandıklarını belirterek maden arama çalışma yapılması planlanan sahaya dair izlenimlerini Artı Gerçek’e anlattı.

Avukat Seyda Afyoncu çalışmaya ilişkin, maden ayrıştırmada kullanılan kimyasalların karstik yapıya zarar vereceğine vurgu yaparak “Biyo-çeşitlilik açısından zengin olan bu alanda verimli topraklar ve su kaynakları ağır zarar görecek. Ciddi ölçüde burayı yok edecek” dedi.

‘TARIMIN GELİRİ MADENDEN DAHA FAZLA’

Tarımsal üretimin de çalışmalardan zarar göreceğine değinen Afyoncu, “Halkın tarımdan elde ettiği gelirin milli gelire katkısı madenciliğin devlete sağlayacağı katkıdan çok daha fazla. Korunması gereken bir alanda madencilik faaliyeti yapılması akıl alır gibi değil” ifadelerini kullandı.

İNANÇ MERKEZİ OLMASI İÇİN BAŞVURU YAPILACAK

Seyda Afyoncu, Alevi toplumunun yoğunlukta yaşadığı bölge için “Doğaya saygı duyan halk kutsallık atfettikleri Çal Baba ormanından kuruyan tek dalı dahi çıkarmıyor. Ormanın etrafında birçok arkeolojik kalıntı ve anıt ağaç var hepsinin tescilini talep edip, Çal Baba’nın inanç merkezi olması için de başvuru yapacağız” dedi.

‘PROJE BİRÇOK ÇEVRE KÖYE ZARAR VEREBİLİR’

Günçalı Köyü’nden Bahadır Sarıyaprak ise çalışmalarla 14 Mayıs’ta karşılaştıklarını belirterek 150’nin üzerinde hanesi olan köyde yapılan madencilik faaliyetin baraj ve göl bağlantıları sebebiyle çevre köylere de zarar vereceğini ifade etti.

Sarıyaprak, “Maden arama ruhsat sahasında, Günçalı, Killik, Çayören, Güzelce, Kervansaray, Yatmış köyleri ile bu köyleri çevreleyen geniş ormanlık alanların yanı sıra ruhsat sahasına çok yakın bir bölgede akarsular, baraj ve göletler bulunuyor. Oluşması kuvvetle muhtemel kazalar sonucunda asit havuzlarından çevreye yayılacak kimyasal bileşikler ve ağır metaller ile yeraltı ve yer üstü suları, dereler, göletler ve barajlar kirlenecek. Günçalı – Güzelce, Kervansaray, Yatmış Ovası ve tarım arazileri, Günçalı ırmağının bağlandığı DSİ Güzelce Köyü Barajı tarafından sulanan tüm Artova ve Çamlıbel Ovası, dolayısıyla bölgedeki tarımsal üretim zarar görecek ve bu zarardan yaklaşık 25 köy etkilenecek” dedi.

ŞİRKET YETKİLİSİ: İSTEDİĞİMİZ KADAR ALTIN ÇIKARSA KÖYÜNÜZÜ TAŞIRIZ

Bahadır Sarıyaprak, HLC Kıymetli Madenler ve Yatırım A.Ş yetkilisi ile yaptığı konuşmada yetkilinin kendisine “Bu konuyu abartmayın istediğimiz kadar altın, maden çıkarsa oturur anlaşırız. Köyünüzü taşırız, kaldırırız” dediğini aktardı.

KÖY HALKI NÖBETE BAŞLAYACAK

17 Haziran itibarıyla bu alanlarda nöbetlere başlayacaklarını ifade eden Sarıyaprak, “Mücadelemize devam edeceğiz. Topraklarımızı canla başla savunacağız” ifadelerini kullandı.

Öne Çıkanlar