Hakkari’de maden direnişi 12'nci gününde: 'Vazgeçmeyeceğiz'
Hakkari’nin Kavaklı Köyü'nde doğaya, su kaynaklarına, tarım ve hayvancılığa zarar veren madene karşı 22 Nisan'da başlayan direniş sürüyor. Köy halkını sözcüsü Salih Kurt, "Faaliyetler durana kadar eylemlerimiz devam edecek. Vazgeçmeyeceğiz" dedi.
Şenol BALI
VAN - Hakkâri’ye bağlı Kavaklı Köyü'nde (Marînus) Sedex Resources Maden Şirketi’nin 2007 yılından bu yana devam madencilik faaliyetleri büyük tahribata neden oldu. Maden faaliyetlerinin durdurulmasını, çevreye verilen zararların tazmin edilmesini, tahribatın ortadan kaldırmasını ve bölgenin yeniden ağaçlandırmasını isteyen köy halkının başlattığı direniş 12'inci gününde.
'ŞİRKET İSİM DEĞİŞTİREREK FAALİYETLERİNE DEVAM EDİYOR'
Artı Gerçek'e konuşan direnişteki Kavaklı Köyü halkının sözcüsü Salih Kurt, maden şirketinin isim değiştirerek 17 yıldır faaliyetlerine devam eden ettiğine dikkat çekti. Kurt, "2007 yılından 2017 yılına kadar köyümüzün mera alanında Karakaya Şirketi tarafından maden faaliyetleri devam etti. 10 yıl boyunca bu alanda herhangi bir denetim yapılmadı. 2017 yılında köylülerin itirazı başladı. Bu itiraz üzerine işletmenin faaliyetleri durduruldu. Ancak 2020 yılında şirket görünürde isim değiştirerek maden aramaya yeniden başladı. 2022 yılında yaptığımız başvuru sonucu bir denetim yapıldı ve birçok galerinin izinsiz açıldığı tespit edildi. Düşük bir para cezası verildi. Biz aynı yıl dava açtık ve bu dava devam ediyor. Şirket o süreçten sonra 20 ayrı noktada tünel açtı. Tahrip edilen yerleri eski haline getirmeden yeni yerlere geçtiler. 10 noktada çalışma izni varken birbirine yakın 30’a yakın yerde galeri açılmış durumda" diye konuştu.
'ORMAN DİYE BİRŞEY KALMADI'
Madenin verdiği zararları anlatan Kurt, "Dağlar köstebek yuvasına dönmüş. Tüneller, çukurlar var. Ormanlık diye bir şey kalmadı. Ekoloji tahrip edildi. Oksijen veren ağacımız yok artık. O derede madenden önce üzüm bağlarından, ceviz ağaçlarından geçilmiyordu, şu an ağaç bulamazsınız. Binlerce küçükbaş hayvan vardı, şu an bulamıyorsunuz. Tarım kalmadı, hayvancılık kalmadı. Arıcılık yine öyle. Bir şey kalmadı. Halkın itirazı bu doğa katliamına karşı. Başka talebi yok kimsenin" dedi.
'ŞİRKET TEMSİLCİLERİ HALKLA GÖRÜŞMÜYOR'
"Kendi köyümüzde kendi arazimizde gezemiyoruz" diyen Kurt, maden nedeniyle birçok bölgenin girişe yasaklandığını dile getirdi.
Sonuç alıncaya kadar direnişe devam edeceklerini söyleyen Kurt, şu ifadeleri kullandı:
“Valilik ile görüştük. Durdurma talebinde bulunduk. 12 gün önce halk olarak alanda kesintisiz nöbete başladık. Sonuç alınana kadar, faaliyetler durana kadar eylemlerimiz devam edecek. Vazgeçmeyeceğiz. Şirket sahipleri veya temsilcileri halkla görüşmüyor. Görüşme talebinde bulunduğumuz halde bu olmadı. Valilik açıklama yaptı, soruşturma başlatıldığını söyledi." (ARTI GERÇEK)
Sekiz madenci ölmüştü: Savcı, TTK'nin altı üst düzey yöneticisi için beraat istedi
CHP’li Yavuzyılmaz, İliç’te Kartaltepe Madenciliğin de liç yığdığını açıkladı
Uludere'den Hakkari'ye uzanan Tanin Dağları'nda bahar renkleri