Hakkari'de madene karşı direniş dördüncü gününde: 'Firma faaliyetlerini durdurana kadar mücadelemiz sürecek'

Hakkari’nin Kavaklı Köyü'nde madencilik faaliyetlerine karşı direniş 22 Nisan'dan bu yana sürüyor. Artı Gerçek’e konuşan köylüler madenin neden olduğu tahribatlara dikkat çekti ve madencilik faaliyeti durdurulana kadar eylemlerinin süreceklerini söyledi.

Şenol BALI


VAN - Hakkâri’nin Kavaklı (Marinus) Köyü’nde, Sedex Resources Şirketi’nin ruhsat alanı dışında kaçak maden arama faaliyeti yaptığını belirten halk, 2022 yılında ruhsatın iptali için dava açtı. Madenin bölgedeki yeşil alanlara, içme suyu kaynaklarına, tarım ve hayvancılık faaliyetlerine zarar verdiğini dile getire halk, 22 Nisan’da maden ocağının yakınlarında basın açıklaması yaptı ve çadır kurarak nöbet başlattı.

BÖLGE HALKINDAN DÖRT TALEP

Halkın talepleri; Kavaklı Köyünün mera alanlarında bulunan maden ocağının faaliyetinin derhal durdurulması, maden ocağının çevreye verdiği zararların tazmin edilmesi, yaşam alanlarının eski hale getirilerek maden faaliyetinin bıraktığı tahribat ortadan kaldırılması ve bölgede yeniden ağaçlandırma yapılması.

'DOĞA KATLİAMI YAŞANIYOR'

Artı Gerçek’e konuşan Salih Kurt, "Yaşam alanları diye bir şey kalmadı. Her anlamda tahribat yaşanıyor. Bu dereden binlerce küçükbaş hayvan su içiyor, yüzlerce aile geçimini sağlıyor. Hayvancılık terk edildi, tarım zarar görüyor. Bize oksijen veren meşe ağacımız kalmadı. Suyumuz kirlendi. Arıcılık yapan insanlarımız bunu yapamaz hale geldi, arıcılık öldü. Dağlar delik deşik edilmiş durumda. Her yer tünel olmuş. Bir doğa katliamı var" dedi.

whatsapp-gorsel-2024-04-26-saat-12-47-50-ba61a5ac.jpg

'RUHSAT ALANI DIŞINDA KAÇAK ARAMA FAALİYETİ YAPILIYOR'

Daha önce açtıkları davada firmaya 228 bin TL para cezası verildiğini söyleyen Kurt, "Belli bir bölümün ruhsatı alınmış ancak şu an her yerde kaçak faaliyetler yapılıyor. Açıp maden çıkarıp gidiyorlar. Firmanın yetkilisi Ankara’da. Buradaki faaliyetlerden milyon dolarlar kazanıyor. Buradaki firma temsilcileri ile görüştük, bir şey çıkmadı şimdilik. Hukuki yolları başlatmıştık. Anayasal çerçevede mücadelemizi sürdüreceğiz. ÇED raporu kapsamında bir galeri açma hakları varken bunlar her yeri delik deşik etmiş. Şu an yüzlerce kişi burada. Sonuç alıncaya kadar yani faaliyetlerini durdurana kadar mücadelemiz sürecek" diye konuştu.

whatsapp-gorsel-2024-04-26-saat-12-47-50-ba4cc9da.jpg Salih Kurt

'OCAKLAR 15 YILDIR BU COĞRAFYAYI MAHVETTİ’

Yusuf Çınar ise Kavaklı Köyü'nün dört mezrasıyla Hakkari’nin en büyük köylerinden olduğunu ancak maden ocaklarının coğrafyayı mahvettiğini söyledi. Çınar, "Coğrafyamız dağlık ama birçok geçim kaynağı var. Balıklar, tarım, hayvancılık, aracılık açısından oldukça avantajlı. Son 15 yıldır bu maden ocakları bu coğrafyayı mahvetti. Her yer tahrip edilmiş. Halk bunu hak etmiyor. Firmanın sahiplerine ulaşamıyoruz. Taşeron firma temsilcileri var burada. Bir sonuç alamadık. Valiliğe çıktık derdimizi anlattık. Bu dere eskiden sudan geçilmezdi ama şu an içilemez halde" dedi.

Öne Çıkanlar