İklim krizinde tehlikeli eşik ilk kez aşıldı: 2 derece üzeri ısınma ölçüldü
Artı Gerçek - Dünya'nın ortalama hava sıcaklığı, uzmanların yıllardır gezegen ve ekosistemleri üzerinde geri döndürülemez etkileri olacağı konusunda uyarıda bulunduğu kritik eşiği aştı. Küresel ortalama sıcaklığı geçen cuma, sanayileşme öncesi seviyenin ilk kez 2 derece üstüne çıktı.
TARİHİN EN SICAK 17 KASIM'I
Avrupa merkezli Kopernik İklim Değişikliği Servisi'nin Direktör Yardımcısı Samantha Burgess, 17 Kasım'da kaydettikleri ortalama küresel sıcaklığın 1991-2020 arasındaki ortalamaların 1.17 derece üzerine çıkarak rekor kırdığını belirtti. Burgess, "En iyi tahminimize göre bu, küresel sıcaklığın 1850-1900 (veya sanayi öncesi) seviyelerinin 2 derece üzerine (2,06°C) ilk kez çıktığı gündü" dedi.
Provisional ERA5 global temperature for 17th November from @CopernicusECMWF was 1.17°C above 1991-2020 - the warmest on record.
— Dr Sam Burgess ???????????? (@OceanTerra) November 19, 2023
Our best estimate is that this was the first day when global temperature was more than 2°C above 1850-1900 (or pre-industrial) levels, at 2.06°C. pic.twitter.com/jXF8oRZeip
2 DERECE NEDEN KRİTİK?
2 derece ısınma, bilim insanları tarafından yaşamsal bir eşik olarak görülüyor. Birleşmiş Milletler'in İklim Zirvelerinde küresel ısınmanın 1,5 santigrat derece ile sınırlandırılması gerektiği vurgulanırken, 2015 Paris Anlaşması da küresel ortalama yüzey sıcaklığındaki artışı 2 derece ile sınırlandırmayı, 1,5 derecenin altında tutmaya çalışmayı amaçlıyor. Zira 1,5 derece eşiğinin aşılması insanlar, hayvanlar ve ekosistemler üzerinde çok daha ağır etkilere yol açacağı, buzullardaki erimeyi hızlandıracağı, aynı zamanda orman yangınları, kuraklık ve sel felaketleri gibi aşırı hava olaylarını artıracağı belirtiliyor.
'BİR GÜNDEN BİR ŞEY OLMAZ' MI, OLUR MU?
Kopernik İklim Değişikliği Servisi'nin Direktör Yardımcısı Burgess, 17 Kasım'da bu eşiğin kısa süreliğine aşılmasının şu an için kalıcı görünmediğini söylese de, bunun uyarıcı bir semptom olduğunu vurguladı. CNN International'a konuşan Burgess, "2 derece ısınmanın üzerinde tek bir gün Paris Anlaşması'nın ihlalini göstermez ama uluslararası alanda üzerinde uzlaşılan limitlere nasıl yaklaştığımızı gösterir. Önümüzdeki günlerde ve yıllarda 1.5 ve 2'şer derecelik artışları daha sık görmeyi bekleyebiliriz" dedi. (DIŞ HABERLER)
Oxfam raporu: En zengin yüzde 1'in emisyonları 1.3 milyon kişiyi öldürebilir