İstanbul'a su sağlayan Kazandere Barajı kurudu: 'Buralarda balık tutar yüzerdik
Artı Gerçek - Trakya'dan İstanbul'un suyunu karşılayan barajlardan üçündeki doluluk oranı kuraklık nedeniyle büyük ölçüde düştü. Kırklareli'nin Vize ilçesi sınırlarındaki Kazandere, Pabuçdere ve Istancalar'da doluluk oranı yüzde 5'lere inerken, kuruyan Kazandere Barajı'nın yüzeyi otlarla kaplanıp, yeşil renge büründü.
İstanbul Su ve Kanalizasyon İdaresi'nin (İSKİ) internet sitesindeki verilere göre, Kazandere'nin doluluk oranı yüzde 5.14, Pabuçdere'nin yüzde 3.91, Istrancalar'ın ise yüzde 33.28 ölçüldü. Pubuçdere ve Kazandere barajlarının büyük bir bölümü kururken, Kazandere'nin kuruyan bölümlerinde besicilerin hayvanlarını otlattığı görüldü.
Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Çorlu Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Lokman Hakan Tecer, barajdaki su seviyelerinin düşmesinin temel sebebinin ne olduğunun artık bilindiğini belirterek, "İklim değişikliği, küresel ısınma, yağışların azalması, mevsimlerin kayması, bunlar hep bu bölgeyi etkileyen global ölçekte de kendini hissettiren iklim değişikliğinin sonuçları oluyor" dedi.
'İKLİM DEĞİŞİKLİĞİNE ADAPTE OLMAYA MECBURUZ'
"Bu iklim değişikliği ile yaşamaya ve adaptasyon geliştirmeye mecburuz. Bölgede büyük baraj var, bunlar İstanbul'u da besleyen 10 tane barajdan iki tanesi" ifadelerini kullanan Tecer, şöyle devam etti:
"Kazandere ve Pabuçdere barajlarının son 10 sene gördüğü en düşük seviye. İstanbul'un 10 tane barajının toplamına baktığımız zaman da hiç yüzde 60'ların 65'lerin altına düşmemiş, sadece 2014 yılında bir ciddi dramatik bir düşüş var. Ondan sonraki 10 yıl boyunca yüzde 44'te, 49 oranına hiç düşmemiş bugüne kadar. Dolayısıyla bu artık bize şunu gösteriyor. Bu bölgede özellikle Akdeniz iklim kuşağında yer alan Türkiyemizde bu bölgede yağışlarda bir azalma su temininde bir zorlaşma meydana gelmiş durumda."
'SU KULLANMA BİÇİMİMİZİ DEĞİŞTİRMELİYİZ'
Su kullanımıyla ilgili olarak artık iklim değişikliğine mutlaka adapte olunmasının önemli olduğunu belirten Tecer, "İklim değişikliğinin temel sebepleri ve sonuçlarından bir tanesi bu biz artık yaşantılarımızı günlük hayattaki su kullanma biçimimizi iklim değişikliğini adapte bir şekilde sürdürmeliyiz. Bu dönüşümü gerçekleştirmeliyiz, kişisel olarak yapacaklarımız var. Toplumsal olarak yapacaklarımız var. Ülke olarak, politika geliştiriciler olarak yapılacaklar var" dedi.
Tecer, "Bu konunun sevk ve idaresinde bulunan kurumların yapacağı şeyler var. Kişisel olarak biz günlük yaşantımızda kullandığımız suyu tasarruflu bir su tüketim biçimine dönüştürmek zorundayız" diyerek şöyle devam etti: "Günlük aktivitelerimizi düşündüğümüz zaman su tüketimimizin minimum seviye çekmeliyiz. Sonra sanayinin kullandığı, tarımın kullandığı sularda da daha teknolojik daha suyu verimli kullanan bir üretim biçimine dönüşmek zorundayız. Bu bölgede de yine kurumların ve devletlerin yapması gereken ülke seviyesinde politik olarak yapması gerekenler var. Su yönetimi çok ciddi bir meseledir."
'BURALARDA BALIK TUTAR YÜZERDİK'
Barajların bulunduğu Aksicim Mahallesi'nde yaşayan 34 yaşındaki Hüseyin Duran, kuruyan barajda artık hayvanlarını otlattıklarını söyledi. Duran, "Su seviyesi bitmiş durumda. Daha önce buraları yüzde 95 gibi oranlardaydı ama bu seneki kuraklık kesinlikle yoktu. Şu an gördüğünüz üzere su seviyesi yüzde 1, belki yüzde 2 bitmiş durumda. Buradan İstanbul'a su pompalanıyor" diyerek şöyle devam etti:
"Önceki yıllarda buralarda, derelerde balık tutuyorduk. Bin bir çeşit balığımız vardı, yüzüyorduk. Burada gördüğünüz bütün alanda yüzebiliyorduk. Ama şu an su yok. Çorak bir arazi, koyunlarım burada otluyor. Daha önceden buraya girme şansları yoktu, su doluydu."
İSTANBUL’UN SU İHTİYACINI KARŞILAYAN BARAJLARDA SON DURUM
İstanbul’un su ihtiyacını karşılayan 10 barajın toplam doluluk oranı yüzde 43.81 oldu. 2 Temmuz 2023 itibarıyla barajların doluluk oranları şöyle:
Ömerli 75.26,
Darlık 59.55,
Elmalı 36.07,
Terkos 34.98,
Alibey 24.45,
Büyükçekmece 27.07,
Sazlıdere 28.45,
Istrancalar 33.28,
Kazandere 5.14,
Pabuçdere 3.91.
(DHA)