İzmir-Kemalpaşa'da yapılmak istenen taş ocağı projesi iptal edildi

Spil Dağı Milli Tabiat Parkı yakınlarında yapılmak istenen kalker ocağı projesi iptal edildi. Köylüler, ÇED toplantısını yaptırmamıştı.

İzmir-Kemalpaşa'da yapılmak istenen taş ocağı projesi iptal edildi

İZMİR - Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Spil Dağı Milli Tabiat Parkı yakınlarında yapılmak istenen kalker ocağı projesini ÇED Yönetmeliğine aykırı olduğu gerekçesiyle iptal etti. Kemalpaşa ilçesine bağlı Damlacık Köyü sakinleri, projenin ÇED toplantısına izin vermemişti.

Okka Grup bünyesinde Güven Madencilik Şirketi’nin İzmir’in Kemalpaşa ilçesinde yapmak istediği kalker ocağı projesiyle ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı kararını açıkladı.

Bakanlık, ÇED Yönetmeliğinin 5. maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle projeyi iptal etti.

Bu maddeye göre; projenin gerçekleştirilmesinin ilgili mevzuat bakımından uygun olmadığının tespiti halinde, ÇED süreci aşamasına bakılmaksızın sonlandırılıyor.

PROJE ORMAN ALANINDA

İş insanı Ceyhun Okkaoğlu, İzmir’in Kemalpaşa İlçesinde kalker ocağı açmak için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvurmuştu. Proje tanıtım dosyasına göre Damlacık Köyü sınırlarında 87 hektarlık alana kalker ocağı ve kırma eleme tesisi kurulması planlanıyordu. Orman alanında kalan proje, en yakın konuta 875 metre mesafedeydi. Dinamit patlatma yöntemiyle açılması planlanan ocağın kapasitesinin yılda 6 milyon ton olacağı belirtilmişti.

ÇED TOPLANTISI YAPILAMAMIŞTI

Projeyle ilgili Damlacık Köyü'nde 26 Eylül'de köy kahvesinde düzenlenen ÇED toplantısına katılan olmamıştı. Buna rağmen toplantı yapılmak istenince köyün gençleri şirket yetkililerini protesto ederek köyü terk etmelerini istemişti. Gerginliğin ardından Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve şirket yetkilileri köyden ayrılmıştı.

'BU KARAR DAMLACIK KÖYLÜLERİNİN ZAFERİDİR'

Artı Gerçek’e konuşan Damlacık Köyü Muhtarı Mehmet Küntür, kararı memnuniyetle karşıladıklarını söyledi. Küntür, “Bu karar Damlacık Köylülerinin zaferidir. Bu zafer Spil Dağı’nın da zaferidir, doğanın da zaferidir. Biz sesimizi çıkarmasak, tepkimizi koymasak bakanlık buna izin verirdi. Bakanlığa da bizim taleplerimizi dikkate aldığı için teşekkür ederiz. Bu bölgeye benzer başvurular yapmayı planlayan şirketler de bu durumu dikkate alsınlar. Yeni başvuru olursa yine engel oluruz. Burada yerin üstü, yerin altından bizim için daha değerlidir. Bu bölgedeki doğayı tahrip etmelerine izin vermeyiz. Bize destek veren siyasi partilere de sesimize ses olan gazetecilere de teşekkür ederiz” dedi. (ARTI GERÇEK)