JES’lerden sonra GES: Zorlu’nun Büyük Menderes Ovası’ndaki projesine onay
İZMİR - Çiftçilerin başta üzüm bağları olmak üzere tarımsal üretime zarar verdiği gerekçesiyle jeotermal enerji santrallere (JES) karşı çıktığı, Türkiye’nin en verimli toprakları arasında yer alan Büyük Menderes Havzası bu sefer güneş enerji santralleri ile karşı karşıya.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, mevcut JES projelerine ek olarak inşa edilmek istenen GES projeleri ile ilgili peş peşe ÇED kararları veriyor. Son olarak Zorlu Holding bünyesinde yer alan Zorlu Jeotermal Enerji Elektrik Üretimi Anonim Şirketi’nin Aydın ve Denizli sınırındaki jeotermal elektrik santralinin yanı başında kurmak istediği GES’le ilgili onay verdi. İnşa etmeyi istediği güneş enerji santralleri ile ilgili masaya yatıracak.
54 HEKTARLIK ALAN
Bakalık, Kızıldere-III Jeotermal Enerji Santraline İlave Yardımcı Kaynak Faz-2 Güneş Enerji Santrali projesi ile ilgili ‘ÇED olumlu’ kararı verdi. Planlanan proje kapsamında 3 adeti Aydın ve 7 adeti Denizli il sınırlarında olmak üzere toplamda yaklaşık 54 hektarlık alana 10 adet GES dikilmesi planlanıyor.
İNCİR BAHÇESİ OLARAK KAYITLI
477 milyon TL'lik proje kapsamında yılda 57 milyon kWh enerji üretilmesi planlanıyor. GES poligon alanları yürürlükteki Aydın-Muğla-Denizli Planlama Bölgesi 1/100.000 Ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda “Tarım Arazisi” ve “Orman Alanı” (GES-3, GES-4 ve GES-6 alanlarının bir bölümü) olarak işaretlenmiş alanlar içerisinde kalıyor. GES’lerin dikilmek istendiği parsellerin bazısı tapu kadastro kayıtlarında ‘incir bahçesi’ olarak kayıtlı.
‘ZORLU İÇİN KAMULAŞTIRMA YAPILAMAZ’
Artı Gerçek’e açıklamada bulunan Buharkent Ziraat Odası Başkanı Naim Özdamar “Şirket kendilerince bir yorum yaparak birinci sınıf tarım arazilerini tarım dışı olarak göstermiş. Literatürde olmayan bir tanımlama kullanmışlar. Bakanlığın belirlediği arazi sınıflandırmalarının dışına yine çıkmışlar. ‘Doğal bitki örtüsü ile karışık tarım alanları’ diye bir sınıflandırma kullanmışlar. Bu tanımdan kastettiklerinin ne olduğunu bilmiyoruz. Bu şekilde bir tanımlama yapılamaz. Proje tanıtım dosyasında bu alanlar için ‘tarım dışı’ kullanım izni alınacağından bahsedilmiş. Daha izin alınmamış. Yine tantım dosyasında şahıs arazileri için satın alma veya kamulaştırma yöntemlerinden bahsedilmiş. Zorlu kamu kurumu değil ve Zorlu için kamulaştırma yapılamaz. Proje sahasının tamamı büyük ova kapsamında ve tarım dışında hiçbir yapıya izin verilemez. Tarım dışı alanlar olsa bile izin verilemez. Yine proje Zeytincilik Kanunu’na aykırı.” ifadelerini kullandı.
‘ANTİK KENT DOSYADA YOK’
Proje ile ilgili itirazlarını dile getiren Özdamar “Projenin ömrü 15 yıl olarak gösterilmiş ama 15 yıl dolduğu anda bu arazilerin eski haline tekrar nasıl döndürüleceği ile ilgili taahhüt yok. İzinleri büyük oranda almamışlar. 25 binlik planlarda proje sahasının tamamı tarım alanları. Proje tanıtım dosyasında bölgedeki antik kentlerden de bahsedilmemiş. Burada antik kentin nekropol ve ibadet merkezleri yer alıyor. Güneş enerji santrallerine tarım alanları, yaşam alanları ve tarihi alanlara uzak yapıldığında bunlara karşı çıkmıyoruz. Ama bu proje üçünü de içine alıyor.” diye konuştu.
Limak’ın Bodrum’daki projesine halk tepki gösterdi
AKP'ye yakın KİPAŞ'tan Aydın'da yeni JES girişimleri: 'Şirketler kazanıyor, biz ölüyoruz'