Kayseri’de patlayıcı fabrika yapmak isteyen şirket projeden vazgeçti

Kayseri’de patlayıcı fabrika yapmak isteyen şirket projeden vazgeçti
Pınarbaşı’nda yapılması planlanan patlayıcı madde tesisiyle ilgili şirket kendi isteğiyle projeden vazgeçtiğini duyurdu. Köylülerin avukatı Harun Özkan, şirket vazgeçmese de açılan davanın köylüler lehine sonuçlanması gerektiğini ifade etti.

Osman ÇAKLI


Artı Gerçek- Kayseri’nin Pınarbaşı ilçesinde yapılmak istenen patlayıcı madde üretim ve depolama tesisi hakkında, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’ndan 3 Mart’ta yapılan duyuruya göre Erciyes Patlayıcı Maddeler Sanayi ve Ticaret A.Ş. projeden vazgeçti. Köylülerin avukatı Harun Özkan, tesisin bölgeye ölümcül riskler getireceği için dava açtıklarını, şirket projeden vazgeçmese de davanın köylüler lehine sonuçlanmasını beklediklerini belirtti.

ŞİRKET PROJEDEN VAZGEÇTİ

Bakanlığın internet sitesinde yer alan açıklamada şu ifadelere yer verildi: “ÇED Yönetmeliği’nin 8. maddesi gereğince başlatılmış olan ÇED süreci aynı yönetmeliğin 5. maddesinin ikinci fıkrasının (b) bendi kapsamında sonlandırılmıştır

Yönetmeliğinin beşinci maddesi (b) bendine göre proje sahibinin ya da temsilcisinin talep etmesi durumunda ÇED süreci, aşamasına bakılmaksızın sonlandırılıyor. Sürecin duyurusu ise bakanlık tarafından yapılıyor.

‘CAN GÜVENLİĞİ RİSKİ ORTADAYDI’

Köylülerin avukatı Harun Özkan, gelişme üzerine Artı Gerçek’e açıklama yaptı. Özkan, köylerine yapılması planlanan patlayıcı tesisi ile ilgili açtıkları davanın da kendilerine lehine açıklanmasını beklediklerini belirtti. 31 Ocak’ta yapılan halkın katılım toplantısında köylülerin, projeye karşı yoğun tepkisi olduğunu anlatan Özkan, şöyle konuştu:

“Toplantıda köylülerin ve bölge halkının çok ciddi itirazları ortaya konmuştu. Bölgemiz açısından tesisin çok ciddi tehlikeler yaratacağı anlatılmıştı. Hukuken de sürecin lehimize olacağını düşünmekteydik. Köy içme suyu şebekesine ve orman arazisine 200 metre mesafede olan tesisin bölgeyi zehirleyeceği, atıkların akarsu ve baraja ulaşacağı, patlama riski can güvenliği gibi birçok tehlikenin kaçınılmaz olduğu açıktı. Bu kadar risk barındıran bir tesisin merada orman köyünde yapılmaması gerektiğine inanıyor idik. Neticede ilgili şirket yetkilileri itirazlarımızı, çekincelerimizi de gözeterek taleplerini geri çekmiş. Süreçte her yönden desteğini esirgemeyen haklı davamızda yanımızda olan ve gücümüze güç katan halkımıza, derneklerimize, STK’larımızı siyasi partilerimize, çevre bilinciyle yanımızda olan herkese şükranlarımızı sunuyoruz.”

NE OLMUŞTU?

2 Şubat 2022 Aşağıbeyçayır Mahallesi 115 Ada 27 Parsel ve Eğrisöğüt Mahallesi 116 Ada 10 Parsel adresinin satışı ile ilgili ihale yapıldı. İhalede arazinin “Konut, enerji ve turizm hariç olmak üzere eğitim, ticari, sağlık, sanayi, organik tarım, organize hayvancılık, sosyal ve kültürel vb. sabit ve kalıcı tesis” olarak kullanılacağı şartnamede yer aldı. Eğrisöğüt’e 955, Aşağıbeyçayır köyüne yaklaşık üç buçuk kilometre mesafede yapılması planlanan patlayıcı fabrikası, her iki köyde de tepkiyle karşılandı. Köylüler verimli tarım arazilerinde patlayıcı tesis istemediklerini belirterek bir de dava açmıştı. Ayrıca tesiste kullanılacak kimyasalın havayı, suyu ve doğayı kirleterek geri dönüşü olmayan zararlara yol açacağı belirtildi. Dava süreci sonuçlanmadan, şirket projeden vazgeçtiğini duyurdu.

Öne Çıkanlar