Köylülerin taşocağı isyanı: Uğraşmayın köyün dağıyla

Köylülerin taşocağı isyanı: Uğraşmayın köyün dağıyla
Mersin’in Yenişehir ve Toroslar ilçelerine bağlı 11 köyün ortasında 7 taşocağı planlanmasına köylüler tepkili. Köylüler hem tarım alanlarının hem yaşam alanlarının olumsuz etkilenmesinden, su kaynaklarının kurumasından endişe ediyor.

Abidin YAĞMUR


MERSİN - Yabancı sermayeli Uluslararası Mersin Liman İşletmecisi tarafından işletilen Mersin Limanı'nın genişleme projesi için yüz binlerce tonluk dolgu malzemesi kullanılacak. Proje nedeniyle Mersin şehir merkezine oldukça yakın olan köy yerleşim alanlarında taşocağı açma talepleri arttı. Şirketler Turunçlu, Karahacılı, Kuzucubelen, Emirler, Hamzabeyli, Çukurkeşlik, Hacgediği, Uzunkaş, Değirmençay, İnsu ve Bozon köylerine etki edecek mesafelerdeki yedi taşocağı işletmesi için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına ÇED başvurusunu yaptı. Altı şirketin ÇED raporu süreci devam ederken bir şirketin taşocağı projesiyle ilgili ÇED raporu askıya çıkarıldı. Köy sakinleri ve çevre aktivistleri taşocakları projelerinin iptal edilmesi talebini içeren dilekçeleri için Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü'ne sundu.

Köylüler müdürlük önünde toplanarak karara tepki gösterdi. Köylüler adına açıklama yapan Turunçlu Muhtarı Durmuş Patacı, planlanan taşocağının tarım ve yerleşim alanlarına çok yakın olduğunu vurgulayarak çekerek şunları söyledi:

“Tüsan Yapı Sanayi A.Ş tarafından planlanan taşocağı Mersin 1/100 bin ölçekli İl Çevre düzeni planında kısmen “Orman Alanı, Tarım Alanı ve Doğal Karakteri Korunacak Alan” olarak işaretli bölge içinde kaldığı tespit edilmiştir. Proje alanına 525 metre mesafede Bozon mahallesinin içmesuyu ihtiyacı karşılayan K-6 nolu içmesuyu kaynağı mevcuttur. Bu projeden Turunçlu, Karahacılı, Kuzucubelen, Emirler, Uzunkaş, Değirmençay, İnsu ve Bozon mahalleleri çok olumsuz etkilenecektir. Altı mahallede planlanan taşocakları bölgesel olarak birbirine çok yakın olup Kırmızı, Erçel ve Efrenk derelerine , Değirmençay Barajı Sulama Projesine ait sulama ana kanalına, MESKİ içme su kaynağına, tarım alanlarına ve yerleşim yerlerine çok yakındır”

'GÖÇLERE NEDEN OLUR'

Bölgede ormanlık ve tarım arazilerinin yoğun olduğuna ve yayla turizmi yapıldığına da dikkat çeken Paçacı, taş ocağı projeleri iptal edilene kadar mücadeleyi, sürdüreceklerini söyledi:

“Halkın geçim kaynağı tarımdır. Taşocaklarından kaynaklı oluşacak sorunlar bölgesel olarak değerlendirildiğinde bölgenin ormanlık ve tarım alanlarına, içme suyu kaynaklarına, derelerine ve yayla turizmine çok zarar verecektir. Patlatmadan kaynaklı oluşacak gürültü ve toz insan sağlığının bozulmasına neden olacak olup, özellikle oluşacak gürültü insanların ve çocukların psikolojisini çok olumsuz etkileyecektir. Üretilecek malzemenin kamyonlarla taşınması ayrıca çok ciddi bir kirlilik yaratacaktır. Mahallelerin geçim kaynağı olan tarımın olumsuz etkilenmesi bölge insanlarının yoksullaşmasına ve göç etmesine neden olacaktır. Havamızın, suyumuzun, toprağımızın taşocaklarıyla kirlenmesini ve sağlığımızın bozulmasını istemiyoruz. Mahallelerimizde planlanan taşocaklarının derhal iptal edilmesini istiyoruz. Mahallelerimizde taşocakları projeleri iptal edilene kadar mücadelemiz devam edecektir”

Eyleme destek veren Mersin Ziraat Odası Başkanı Musa Yılmaz da yörede 40 çeşit meyve ve sebzenin yetiştiğini belirterek taşocaklarının köylerden uzak, tarım ve yerleşim alanı olmayan yerlerde açılmasını istediklerini söyledi.

Öne Çıkanlar