Künesler mezrası hukuk mücadelesini kazandı: Yargı orman katliamına 'dur' dedi
Sinan ŞAHİN
ANTEP - Maraş merkezli 6 Şubat depremlerinde hasar gören Antep'in Nurdağı’na bağlı Hisar köyü için yaklaşık 700 metre uzaklıktaki Künesler Mezrasına ait ormanda 73 kalıcı deprem konutu projesi yapılması kararı büyük tartışma yarattı. Asırlık ardıç ve çam ağaçlarının bulunduğu 270 dönümlük ormanlık alanda deprem konutu yapılmasına karşı çıkan Künesler Mezrası sakinleri hem hukuk mücadelesi başlattı hem de eylemlerle seslerini duyurmaya çalıştı. Aylar süren mücadeleden olumlu sonuç çıktı. Antep İdare Mahkemesi, yürütmeyi durdurma kararı verdi.
'KARAR SÜRPRİZ OLMADI'
Künesler Mezrası sakinlerinin avukatı Nurten Ertürk, Artı Gerçek’e yaptığı açıklamada, "Yer seçimi yapılan taşınmazın zemin yapılarının jeolojik-jeoteknik etüt raporu ve zemin etüt raporu düzenlenerek değerlendirilmesi gerekmekteyken, bu hususlara ilişkin olarak herhangi bir değerlendirme yapılmadan 23. 11.2023 tarihli Yer Seçimi Protokolünd' hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle mahkeme yürütmeyi durdurma kararı vermiştir. Bu bizim için sürpriz bir karar olmadı. Yürütmeyi durdurma kararı verilmeseydi biz zaten gerekli itirazlarımızı yapacaktık. Şimdi yürütmeyi durdurma kararı aldığımız için davalı idareler AFAD, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı ve Gaziantep Valiliği'nin itiraz hakları söz konusudur. Henüz itiraz edip etmediklerini bilmiyoruz ama usulen itiraz edileceğini düşünüyorum" diye konuştu.
'GECİKMELİ DE OLSA HUKUKA UYGUN BİR KARAR'
Kararın hukuka uygun olduğunu anlatan Ertürk, şöyle devam etti:
"Yaklaşık sekiz aylık hukuki bir mücadele. Gecikmeli olmakla birlikte hakka ve hukuka uygun bir karar. Sonuçta yürütmeyi durdurmakla ilgili şartlar dosyamızda mevcut. Nedir o şartlar; telafisi imkansız zarar durumu var. Orman kesilseydi bunun geri dönüşü yoktu. Onun dışında açıkça bir hukuka aykırılık söz konusudur. Bunu da mahkeme şu şekilde tespit etti; davalı idarelere ayrı ayrı zemin etüd çalışmasının ve alternatif yer değerlendirmelerinin yapılıp yapılmadığınısordu. Bu sorulara karşı olumlu bir cevap sunulmamıştır. Bu da işlemin hukuka aykırı olduğunu ortaya koymuştur."
'300 YILLIK ORMAN YOK OLACAKTI'
Kararı büyük bir sevinçle karşıladıklarını söyleyen Künesler Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdi Çadır da, "Süreç henüz devam ediyor ancak mahkemeden gelen bu karar bizi mutlu etti. Büyük bir yanlıştan dönülmesi adına ilk adım atılmış oldu. Yaklaşık bir yıldır ormanın kesilmemesi için haklı bir mücadele veriyorduk. Çünkü oradaki orman 300 yıldan fazla bir süredir var ve çok fazla sayıda endemik bitkiye ev sahipliği yapıyor. O bölge için oldukça önemli bir orman çünkü burası dışında başka orman yok. Orman kesilseydi çok büyük bir yaşam alanı yok olacaktı. Bu süreçte, ağaçların kesilmemesi için mücadele eden, emeği geçen herkese teşekkür etmek istiyorum" diye konuştu.
NE OLMUŞTU?
Antep'in Nurdağı ilçesinde bağlı Künesler mezrasında 270 dönüm orman alanı 6 Şubat depremlerinin ardından torba yasasıyla imara açılmıştı. Orman arazisine Künesler Mezrasına bir kilometre mesafede bulunan ve depremde hasar gören Hisar Köyü için 73 konut yapılmasına karar verilmişti. Kararı yargıya taşıyan Künesler Mezrası sakinleri, kararın iptal edilmesi için 8 aydır mücadele ediyordu. 13 Temmuz’da Nurdağı'nı da ziyaret eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum ile görüşen Künesler halkı Kurum’dan çözüm istemişti. Kurum’un yönlendirmesiyle Antep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin ile görüşmeye çalışan Künesler sakinleri AKP'li Şahin'den randevu alamamıştı.
Künesler halkı asırlık orman için nöbette: 'Ağaçları devletten koruyoruz'
Künesler halkı mücadelesini sürdürüyor: 'Orman katliamına izin vermeyin'