Künesler'in çilesi bitmiyor: Ormanı kurtardılar, arazilerinden oldular
Antep'in Nurdağı ilçesinde orman alanına yapılmak istenen konut projesine verdikleri hukuk mücadelesini kazanan Künesler mezrası sakinlerinin bu kez de tarım arazileri imara açıldı. Halk, yeniden hukuk mücadelesi başlattı.
Sinan ŞAHİN
ANTEP- Antep'in Nurdağı ilçesinde bağlı Hisar Köyü, Maraş merkezli 6 Şubat 2023 depremlerinde hasar gördü. AFAD'ın Hisar Köyü için yapacağı 73 konut için 700 metre uzaklıktaki Künesler mezrasına ait 270 dönümlük Ballıkaya Ormanı torba yasayla imara açıldı. Aylarca eylem yaparak seslerini duyurmaya çalışan Künesler halkının orman katliamına karşı başlattığı hukuk mücadelesi sonuç verdi Antep 4. İdare Mahkemesi, geçtiğimiz eylül ayında konut projesine ilişkin yürütmeyi durdurma kararı verdi. Mahkeme, AFAD'ın yürütmeyi durdurma kararına itirazını da 'zemin etüdü yapılmadığı' gerekçesiyle reddetti.
BU KEZ TARIM ARAZİLERİ KAMULAŞTIRILDI
Ormanın kesilmekten kurtulmasıyla büyük sevinç yaşan 35 haneli Künesler mezrası halkı, bu kez de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın verdiği kamulaştırma kararıyla büyük bir şok yaşadı. Bakanlık, AFAD'ın kalıcı deprem konutları için bu kez 8.5 dönümü Hazine arazisi olan, ormana bitişik toplam 63 dönüm tarım arazisini resen kamulaştırdı.
İNŞAAT BAŞLADI, HALK YENİDEN YARGIYA BAŞVURDU
Kamulaştırma kararının hemen ardından yüklenici firma, arazide inşaat çalışmalarına başladı. Karara tepki gösteren mezra sakinleri de 'yürütmeyi durdurma' talebiyle yeniden hukuk mücadelesi başlattı.
'NEDEN BU KÖYÜN ARAZİLERİNDE ISRAR EDİYORLAR?
Artı Gerçek’e konuşan mezra sakinlerinden Mehmet Deli, "Kamulaştırılan arazinin tamamı tarım arazisi ve köylülerin tek geçim kaynağı. Üstelik ormana da bitişik, yani sıfır mesafede. Hisar Köyü için konut yapılacak. Neden Hisar Köyü'ne ait araziler kamulaştırılmıyor? Neden bu köyde ısrar ediyorlar anlamış değiliz. Mahkemeye başvurduk, lehimize emsal bir karar çıkmasını bekliyoruz" dedi.
'KAMUŞATIRILAN ARAZİ FAY HATTINA YAKLAŞIK 400 METRE MESAFEDE'
Künesler Köyü Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği Başkanı Abdi Çadır da kamulaştırma kararının büyük mağduriyetler yaratacağını vurguladı. Çadır, "Bölge fay hattına 300-400 metre mesafede. Bunu jeoloji mühendisleri de söylüyor. Ekolojik denge alt üst olacak. Orman kurtuldu diye sevindik ama şimdi de köylülerin tek geçim kaynağı olan birinci sınıf tarım arazilerine el konuluyor. Üstelik kamulaştırma sürecine dair hiçbir bilgi verilmiyor" diye konuştu.
'İKİ KÖYÜN KÜLTÜREL YAPISI BİRBİRİNDEN FARKLI'
Her iki köyün de birbirinden farklı sosyokültürel yapıya sahip olduğunu dile getiren Çadır, "Her iki köy de farklı kültürel yapıya sahip. Kültürel ve sosyal uyum göz ardı ediliyor. Bir köyün arazisine el koyup oraya başka bir köyü taşıyorsunuz. Bunun yol açabileceği sorunların öngörülmesi gerekiyor. Üstelik bu bölgenin imara açılmasına karşı verilmiş bir mahkeme kararı da var. Bütün bunlara rağmen buranın imara açılması büyük bir hata” ifadelerini kullandı.