LÖSEV'den Ergene'de 'Kansere dur de' eylemi: Burada nehir değil zehir akıyor
EDİRNE - Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı (LÖSEV), Tekirdağ'ın Ergene ilçesinde Çorlu Deresi kıyısında "Sen de kansere dur de" eylemi yaptı. Eylemde, "Kanser olmak istemiyoruz", "Nehirler ölmesin", "Sen de kansere dur de" yazılı dövizler taşındı. LÖSEV Sosyal Hizmetler Genel Koordinatörü Jülide Arifoğlu, Türkiye'nin en bereketli tarım topraklarının bulunduğu Ergene Havzası'nın yıllardır ağır metal, kimyasal ve evsel atık kirliliği ile mücadele ettiğini vurguladı.
'ERGENE NEHRİ ATIK KANALINA DÖNÜŞMÜŞ DURUMDA'
Ergene Havzası'nın kanser saçtığını dile getiren Arifoğlu, şunları söyledi:
"Ergene, yıllar önce pırıl pırıl yüzülen bir nehirken şu anda içinde hiçbir canlının varlığını sürdüremediği, kontrolsüz bir atık kanalına dönüşmüş durumda. Bu nehirden balık yiyenin ve buradaki tarlada yetişen pirinçten pilav yiyenin kanser olduğu bir ülke burası. Suyumuzdan, sofralarımıza gelen bu zehre 'dur' demek için şimdi mücadeleyi sonuçlandırma, hep birlikte haykırma zamanı: Kanser olmak ve ölmek istemiyoruz."
'HER YIL 250 BİN KİŞİ KANSERE YAKALANIYOR'
Bölgedeki ağır metal kirliliğinin mesane, prostat ve böbrek kanserlerine, hava kirliliğinin ise akciğer başta olmak üzere birçok kanser çeşidine yakalanma riski yarattığını belirten Arifoğlu, "Ülkemizde her yıl 250 binden fazla kişiye yeni kanser tanısı konuyor. Çevresel faktörlere bağlı kansere yakalanma oranı her geçen gün hızla artıyor. Kanserin önlenebilen bir hastalık olduğunun her fırsatta altını çizen LÖSEV olarak diyoruz ki her gün kanser oluyor, her gün ölüyoruz" dedi.
'BÖLGEDEKİ 4 BİNDEN FAZLA FABRİKA NE SIKLIKLA DENETLENİYOR?'
"Trakya'da son 10 yılda kaç kişi kanser oldu?" diye soran Arifoğlu, şöyle devam etti:
"Kaç kişi kanser sebebi ile hayatını kaybetti? Bölgede bulunan 4 bini aşkın fabrika ne sıklıkla denetlenmektedir? Bu fabrikaların sahipleri kimlerdir? Bu fabrikaların atıkları nereye dökülmekte ve bacalarında filtre var mıdır? Eğer bu kirliliği yapan fabrika atığı değilse, kirliliğin sebebi nedir? Bu fabrikaların atıklarını artık bu nehre dökmelerini yasaklayıp, yeni bir yer için alan gösterecek misiniz? Şeffaf yönetim anlayışınıza inanmak istiyor; sorulara yanıtları kamu ile paylaşmanızı umuyoruz."
'TRAKYA TOPRAKLARI ZEHİRLENİYOR'
LÖSEV Genel Koordinatörü Hülya Ünver ise kanser hastalarını iyileştirme çabalarının yanında kanserin nedenlerinin de ortadan kaldırılması gerektiğini ifade etti. Ünver, şu ifadeleri kullandı:
"Burada bir nehir akmıyor, zehir akıyor ve bu zehir kanserojen. Bu defalarca dile getirilmiş, çeşitli mecralarda konuşulmuş, bütün bürokrasi, iş insanları herkes söz vermiş ama hiç kimse bir şey yapmamış. Bu zehir halen akmaya devam ediyor ve bütün Trakya topraklarını zehirliyor. Yediğimiz, içtiğimiz her şeyin içerisinde artık kanserojenler var. Dolayısıyla bugün buradayız. Ergene temizlenen kadar, kanserojenden arındırılana kadar filtreler de çalıştırılana kadar buradayız." (ARTI GERÇEK)
Ergene Nehri'nin kirliliği dördüncü dereceye çıktı: En kirli su kalitesine düştü