Madenlerin tehdidi altındaki Latmos'ta arkeolojik SİT kararları alındı

Madenlerin tehdidi altındaki Latmos'ta arkeolojik SİT kararları alındı
Maden şirketlerinin tehdidi altındaki Latmos’ta, Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu yeni bölgeleri arkeolojik SİT ilan ederek, koruma altına aldı. Çevre örgütleri, Latmos'un bütüncül koruma altına alınması çağrısı yaptı.

İZMİR - Kültür ve Turizm Bakanlığı’na bağlı Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu, Latmos sınırlarındaki yeni bölgeleri arkeolojik SİT olarak tescilledi. Latmos (Beşparmak) Dağları’nın, Bafa Gölü’ne yakın Eğridere bölgesinde prehistorik döneme ait 8 bin yıllık kaya resimleri, Bizans Dönemi’ne ait şapel ve zeytinyağı işlik kalıntıları ile freskler Kültür Varlıkları Koruma Bölge Kurulu tarafından 1. Derece Arkeolojik SİT ilan edildi.

'LATMOS BÜTÜNCÜL OLARAK KORUMA ALTINA ALINMALI'

Kararı değerlendiren Ekosistemi Koruma ve Doğa Sevenler Derneği (EKODOSD) Başkanı Bahattin Sürücü, Latmos’un her bölgesinden adeta tarih fışkırdığını söyledi. Sürücü, şu değerlendirmede bulundu:

"Neolotik dönemden günümüze kadar insan yaşam izleri hiçbir kazı çalışması yapılmadan bile görülebiliyor.Engebeli ve vahşi kayalıkların içinde her an bir sürprizle karşılaşmak mümkün. Ancak bunları tespit edebilmek için çok zaman gerekiyor. Belki de on yıllar sürecek yüzey araştırmalarıyla insanlık tarihini değiştirecek bulgulara da ulaşılabilir. Fakat madencilik faaliyetleri ne yazık ki bu zamanı tanımıyor, tescil edilmiş alanlar hariç Latmos’un hemen her yerini delik deşik edip, dinamitlerle milyonlarca yıllık kayaları patlatıp bölgeyi adeta beyaz bir çöle dönüştürüyor. Latmos Dağları’nın barındırmış olduğu doğal ve kültürel kaynak değerlerinin, doğal peyzajının bir benzeri yok. Bu bölgenin Bafa Gölü Tabiat Parkı’yla bütüncül olarak koruma altına alınması ve tüm dünyaya tanıtılarak, kontrollü kullanımla bölge halkının da sosyal ve ekonomik gelişimine katkı yapacak projeler geliştirilmesi gerekir.”

ZEUS'UN EVİ LATMOS

Aydın ve Muğla sınırları içinde yer alan Latmos (Beşparmak) Dağı, Neolitik dönemden Osmanlılara kadar izler taşıyor. Yakın zamandaki önemli prehistorik keşiflerden kabul edilen kaya resimlerinin milattan önce 6 bin yıllarına ait olduğu tespit edildi.

Aydın Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu 2012'de dokuz kaya resmi ve kutsal alandan oluşan korunması gerekli kültür varlığını tescil ederek beş ayrı bölgeyi I. Derece Arkeolojik Sit ilan etti. Latmos, Neolitik dönemde yağmur ve hava tanrısının, Yunan mitolojisinde ise gök tanrısı Zeus'un evi olarak kabul ediliyor. Bizans döneminde yöre yağmur duası merkezi olan Latmos'a manastır yapılmış. Arkeolojik ve tarihi özellikleri bulunan Latmos, maden şirketlerinin tehdidi altında.

İlgili Haberler
Öne Çıkanlar