Mahkeme, zeytinliklerin ortasındaki JES girişimine "dur" dedi
İZMİR - Aydın'ın Kuyucak ve Buharkent ilçelerinin sınırlarında kalan Horsunlu, Kurtuluş, Gencelli, Gencellidere, Feslek ve Ortakçı köylerindeki yeşil alanda Kocaer isimli elektrik şirketi jeotermal elektrik santrali açmak için sondaj çalışmalarına başladı. Şirketin sondaj arama için gerekçe gösterdiği Aydın Valiliği’nce verilen "ÇED Yönetmeliği gereğince yeniden proje tanıtım dosyası hazırlanmasına gerek bulunmadığına" dair karar ise bölgede yaşayan vatandaşlar tarafından yargıya taşındı.
Dava dosyasında zeytin ve incir ağaçlarının ortasında yapılacak sondaj arama faaliyetlerinin hem çevre hem de insan sağlığına olumsuz yönde etkilerinin olacağı vurgulandı. "ÇED gerekli değildir" kararının ulusal çevre koruma mevzuatına ve uluslararası sözleşmelere açıkça aykırı olduğu ileri sürüldü.
YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI
Dosyayı inceleyen Aydın 1. İdare Mahkemesi ise bilirkişi heyetinin raporu doğrultusunda proje ile ilgili itiraz yolu kapalı olmak üzere yürütmeyi durdurma kararı verdi.
Kararda “Kocaer Enerji A.Ş. tarafından H1 ve H2 lokasyonlarında 15/04/2015 tarih ve E-2015328 sayılı, 26/12/2016 tarih ve E-2016754 sayılı “ÇED Gerekli Değildir” kararları kapsamında kaldığı belirtilerek yeniden proje tanıtım dosyası hazırlanmasına gerek bulunmadığına yönelik olarak "H1A, H1B, H1C, H1D" ile "H2A, H2B, H2C, H2D'' lokasyonlarında açılması planlanan kuyulara yönelik, davalı idarece, mevcut arama faaliyetinin çevresel etkilerini de içerecek şekilde kümülatif olarak değerlendirme yapılarak; kullanılacak kimyasalların özellikleri, yapılacak havuzların boyutları, geçirimsizlik özellikleri, sondaj çamuru kapsamında oluşan su ve atığın bertaraf yöntemleri, petrol ve jeotermalin akışkan özellikleri, test kuyusundan çıkan suların bertarafı vb. gibi konulara etkisinin araştırılması suretiyle sahada ve ilgili uzmanlarca inceleme yapılması, konunun teknik yönden değerlendirilmesi ve bunun sonucuna göre bir işlem tesis edilmesi gerekirken salt Kocaer Enerji A.Ş. tarafından sunulan belgelerle ayrıca Aydın Valiliği İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nce tarım dışı kullanıma izin verildiğine ve Yatırım İzleme ve Koordinasyon Başkanlığı'nca sondaj izni verildiğine dair bilgilerle yetinilmek suretiyle teknik inceleme yapılmaksızın eksik inceleme sonucu tesis edilen dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır.” ifadeleri yer aldı.
Kararı değerlendiren davacılardan Ferah Altuntaş şunları söyledi:
“Horsunlu Kurtuluş bölgesinde açılmak istenen 8 yeni kuyu için Aydin İdare Mahkemesinde yürütmeyi durdurma kararı verildi. 8 yeni kuyu için yeni inceleme yapılmaksızın 2015 ve 2016’da yapılan incelemeler ve sadece şirket tarafından sunulan belgeler yeterli görülerek hukuksuz biçimde ‘proje dosyası hazırlanmasına gerek yoktur’ görüşü verilmişti. Bu görüşün hukuken geçerli olmadığı, yasal dayanağının olmadığı, teknik inceleme yapılmaksızın verilen bir onay olduğu mahkemece saptanmış ve yürütmeyi durdurma kararı verilmiştir. Bölgede şu anda jeotermal santral için yapılan çalışmalar böylelikle durdurulacaktır, sekiz yeni kuyu için. Sonuna kadar bölge halkı konunun takipçisi olmaya devam edecek ve yasalar önünde yapılan tüm işlemler yasal denetimden geçirilecektir. Kararla birlikte yanlış işlem mahkemeden dönmüştür. Halk, atalarından dedelerinden bu yana incir ve zeytin üreticisi. Sofralık zeytin ve bal oranı en yüksek incir bu bölgede yetişir. Yaşam alanlarının ortasında bir kuyu açılmasını istemiyoruz. JES’lerin artıkları bizim havamızı, suyumuzu kirletecek. Bölge halkı incir ve zeytin üreticisidir. 10 bin insan bu bölgeden ekmek yiyor. Dolayısıyla bu kadar yoğun nüfusun yaşadığı bu kadar ciddi bir şekilde incir ve zeytin tarımının yapıldığı bölgeye jeotermal santrali yapmaya kalkışmak yasalara, bölge halkının ekmeğine aykırıdır.