Manisa'da mermer ocağına ÇED onayı: Zeytinliklere 230 metre mesafede
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Manisa’nın Akhisar ilçesinde zeytin bahçelerine 230 metre uzaklıktaki mermer ocağı için 'ÇED gerekli değildir' kararı verdi.
İZMİR - Bonus Planet Elektronik isimli şirket Manisa'nın Akhisar ilçesinde açmak istediği mermer ocağı için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığına başvurdu. Başvuruyu inceleyen bakanlık 'ÇED gerekli değildir’ kararı verdi.
MERMER YATAKLARI ARANACAK
Şirket, Akhisar'ın Durasıl Mahallesi sınırlarında 4 bin metrekarelik alanda önce sondaj çalışması yapılacak. Mermer yataklarına ulaşılması haline ise ocak faaliyetlerine başlanılacak.
ZEYTİNLİKLERE 230 METRE MESAFEDE
Mermer aranacak alan 1/100 bin Ölçekli İzmir-Manisa Çevre Düzen Planı'nda tarım arazisi statüsünde bulunuyor. Proje yarma alanının yaklaşık 230 metre kuzeybatısında ve 270 metre güneybatısında ve sondaj alanının 350 metre güneydoğusunda zeytinlikler yer alıyor. Projenin en yakın konuta olan uzaklığı ise 400 metre.
ZEYTİNCİLİK KANUNUNA AYKIRI
Zeytinciliğin Islahı Ve Yabanilerinin Aşılattırılması Hakkında Kanunu’nun 20’nci maddesine göre zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinlikleri gelişimine etki edecek toz çıkaran tesis yapılamaz ve işletilemez.
İL TARIM MÜDÜRLÜĞÜ OLUMSUZ GÖRÜŞ BİLDİRMEDİ
Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, zeytinliklere rağmen proje hakkında olumsuz görüş bildirmedi. Müdürlüğün görüşünde "Proje tanıtım dosyasında belirtilen tüm hususlara harfiyen uyulması, çalışmalar sırasında çevreye ve tarımsal faaliyetlere zarar verilmemesi, tüm tedbirlerin firma tarafından alınması kaydıyla ÇED sürecinin devam etmesinde kurumumuzca sakınca bulunmamaktadır" denildi.
ŞİRKET TARAFINDAN HAZIRLATILAN RAPORDA İNSAN SAĞLIĞI VE TARIMA ZARAR VERMEYECEĞİ SAVUNULDU
Şirket tarafından Çukurova Üniversitesi Ceyhan Mühendislik Fakültesi’ne de rapor hazırlatıldı. Prof. Dr. Özen Kılıç ve Prof. Dr. Okan Özkaya tarafından hazırlatılan raporda gerekli önlemlerin alınması halinde projenin insan sağlığına ve zeytinliklere zarar vermeyeceği savunuldu. Raporda şöyle denildi:
"Teknik ve bilimsel olarak gerçekleştirilen modelleme sonuçlarına göre çevresel etkiler genellikle faaliyet alanı içerisinde çalışmanın yoğun olarak yer aldığı bir bölgede görülecek olup, yerleşim birimlerini ve insanları olumsuz yönde etkilemeyeceği, özellikle tarım ve hassas alanları olumsuz yönde etki edecek herhangi bir çevresel baskı yaratmayacağı öngörülmektedir."