Manisa'da Sanko'nun JES projesi iptal edildi: 'Mücadeleyi büyütme zamanı'
İZMİR - Türkiye'nin en verimli toprakları arasında yer alan Gediz Havzası, ülkedeki toplam tarımsal üretimin yüzde 10'unu karşılıyor. Türkiye'deki üzüm bağlarının yüzde 16'sı, zeytinliklerin yüzde 10'u Gediz Havzası'nde yer alıyor. Sanko Holding'in Manisa'nın Salihli ilçesinde Gediz Havzası'nda kurmak istediği JES projesine karşı Salihli Çevre Derneği tarafından açılan davada karar açıklandı. Geçtiğimiz ay yürütmeyi durdurma kararı veren mahkeme bilirkişi kararı doğrultusunda projeyi iptal etti.
ÇEVRE DENGESİNİ BOZAR UYARISI
Kararda, jeotermal enerji projelerinin Gediz Havzası'nda çevre dengesini bozabileceği, yeryüzü ve yeraltı suları ile toprak açısından olumsuzluklar oluşturacağı, canlılar ve tarıma olumsuz etkilerinin olacağı belirtildi. Manisa Valiliği tarafından verilen 'ÇED gerekli değildir' kararı hukuka uygun bulunmadığı da kararda dile getirildi.
'ŞİMDİ MÜCADELEYİ BÜYÜTME ZAMANI'
Kararı Artı Gerçek'e değerlendiren Salihli Çevre Derneği'nin avukat Yıldıray Çıvgın, "Bu davanın kazanılması, hem ilçemizin geleceği açısından hem de müvekkillerimizin haklılığını göstermesi açısında oldukça büyük bir hukuki kazanımdır. Umarım bu dava, bir nebze olsun sermaye şirketlerini ilçemizden uzaklaştırır. Şimdi mücadelemizi büyütme zamanı. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim" dedi.
NE OLMUŞTU?
Sanko Holding tarafından Salihli'de açılmak istenen 17 JES kuyusu için Manisa Valiliği, 23 Aralık 2022'de "ÇED gerekli değildir" kararı verdi. Salihli Çevre Derneği ve yöre halkı bu kararın iptali için yargıya başvurdu. 12 Haziran 2023'te bilirkişi tarafından keşif yapıldı. ÇED raporundan bulunmayan iki farklı yerde JES kuyusu açmak için çalışma başlatıldığı tespit edildi.