Mersin Limanı için hafriyat kamyonları belediyeye ait yolları kullanamayacak
Mersin Limanı genişleme projesi Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi'nde gündeme geldi. Üyeler liman sahasına hafriyat taşıyacak kamyonların yaratacağı kirliliğe ve trafik güvenliğine dikkat çekti: "Hafriyat kesinlikle belediyeye ait yollardan geçemeyecek."
Abidin YAĞMUR
MERSİN - Mersin Limanı’nın Atatürk Parkı'na doğru genişlemesine karşı açılan dava süreci devam ederken, projenin başlamasına tepkiler sürüyor. Mersin Limanı'nı işleten yabancı sermayeli şirket, liman genişletme projesi için 5 milyon ton hafriyat ve dolgu malzemesi kullanmak zorunda. Bu malzemenin taşınması ağır tonajlı araçların 180 bin sefer yapması gerekiyor.
Bu rakam, kaba bir hesapla günde 493 kamyon seferi yapılmasına anlamına geliyor. Liman işletmecisi bu seferler için belediyelere ve valiliğe yazı yazarak yüklenici firmaya kolaylık sağlanmasını talep etti.
Liman işletmecisinin bu rica mektubu, Mersin Büyükşehir Belediye Meclisi'nde gündeme geldi. Meclis üyesi Abdurrahman Yıldız, Uluslararası Mersin Liman İşletmecisinin (MIP) Mersin Limanını Atatürk Parkı önlerine doğru genişleme projesini yeniden gündeme getirdi.
'ŞİRKETTEN BİR HASSASİYET BEKLEMİYORUZ'
Yıldız, "En sonunda orayı liman işletmesi firma dolgu yapmak üzere ihale etti. Tüm bunlara rağmen hâlâ bunu kabul etmediğimizi bir kez daha söylemek istiyorum. Bu şirketin yüzde 90 sermayesi Singapurluların, Avustralyalıların, onların Atatürk Parkı’na ilişkin bir hassasiyet göstermesi beklenemez. Şirketi yöneten genel müdürden tutun da üst yöneticilerin tamamının Türk olmaması nedeniyle bunlardan da bir hassasiyet beklemiyoruz. Onlar sadece kâr oranını düşünüyorlar” dedi.
'BU LİMAN KİMSENİN BABASININ MALI DEĞİL'
Liman doldurma işinin ihale edildiğini, her gün yüzlerce kamyonun limana hafriyat taşınacağını belirten Yıldız, liman işletmecisinin belediyelere mektup yazarak 'kamyonlara kolaylık sağlayın' dediğini hatırlattı.
Bu üslubu 'haddini aşan bir dil' olarak yorumlayan Yıldız, "Bence bu hadsizliğin de yanıtlanması gerekiyor. Bu kent kimsenin babasının malı değil. Bu liman kimsenin babasının malı değil. Bu liman insanların emekçilerin canı kanı pahasına kurulmuş bir liman. Birileri bunu özelleştirdi diye burayı biz gözden çıkarmış değiliz. Biz hâlâ buraya kamunun mülkü olarak bakıyoruz. Dolayısıyla kamunun mülkünün birilerinin elinde oyuncak edilmesine de karşıyız" diye konuştu.
'ATATÜRK PARKI KURTARILMALI'
Liman genişletme projesi için Atatürk Parkı’nın yok edilmesine, kâr hırsına kurban edilmesine karşı olduklarını vurgulayan Yıldız, "Buranın doldurulması için bu kentin 4 yıl boyunca rahatsız edilmesine, toz toprak içerisinde bırakılmasına da karşıyız. Onun için daha vakit geç değilken bu işin durdurulması lazım. Atatürk Parkı’nın kurtarılması lazım. Atatürk Parkı çok kolay bir şekilde gözden çıkarılacak bir şey değil. Sadece 15-20 kilometrekarelik bir alandan bahsetmiyoruz ya da birkaç ağaçtan birkaç heykelden bahsetmiyoruz. Bir kentin belleğinden bahsediyoruz” dedi
'MECLİS ATATÜRK PARKI KONUSUNDA TEK SES OLAMADI'
Meclis üyesi Ali Tanrıverdi de “Meclis, ana konteyner limanı konusunda tek ses olup sesini duyuramadı. Liman önemlidir ama meclis Atatürk Parkı'nın yok edilmemesi için tavrını koyabilseydi bugün durum daha farklı olabilirdi” diye konuştu.
'KAMYONLAR BELEDİYEYE AİT YOLLARI KULLANAMAYACAK'
Mersin Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Olcay Tok, meclis üyesi Abdurrahman Yıldız’ın sorusu üzerine şu yanıtı verdi:
"Bize geçtiğimiz hafta içerisinde MIP’in 5 milyon ton, yaklaşık 180 bin ağır tonajlı araca denk gelen ve bizim yol güzergâhımızı kullanmak istediği dilekçesi bize ulaştı. Bununla ilgili idaremizin vermiş olduğu karar kesinlikle Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne ait yolların kullanılmaması. Ya devlet yolunu kullanması ya da deniz yolunu kullanmasıyla ilgili olarak dün itibariyle onlara idaremiz tarafından bir cevap verildi. MIP’in önünden geçen İsmet İnönü Bulvarı dediğimiz ana caddede yol asfalt dairemizin projesi bitti. Çalışma perşembe ya da cuma günü bir aksilik olmazsa başlayacak.
Orada hem bir cep yapılacak hem de ağır tonajlı araçların geçmesi engellenecek. Onunla ilgili olarak geçtiğimiz ay içerisindeki UKOME Genel Kurulu’nda ağır tonajlı araçların saat 23.00 ile 05.00 arasında oradan geçmesi için gerekli uygulama yapıldı ve levhaları da asılmış durumda. Ancak tekrar etmek istiyorum; MIP’in alt yüklenicisinin taşımak istediği hafriyat ya da dolgu yapmak için talep ettiği 5 milyon ton ve 180 bin ağır tonajlı araca tekabül edilen hafriyat kesinlikle Mersin Büyükşehir Belediyesi’ne ait yollardan geçemeyecek. Onunla ilgili yazı da dün gönderildi.”
Yine Mersin Limanı yine kokain: Muzların içine saklamışlar
Mersin'de seyir halindeki hava limanı servis otobüsü yandı
Bakan Bolat duyurdu: Mersin Limanı'nda 54 kilogram kokain yakalandı