Mersin'de liman genişletme çalışmasında asbest endişesi
Uluslararası Mersin Limanı'nda genişletme çalışmaları kapsamında dip taraması yapılıyor. Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Can ve inşaat mühendisi Semis asbestli atıkların nasıl çıkarıldığının ve bertaraf edildiğinin açıklanmasını istedi.
Abidin YAĞMUR
MERSİN - TCDD’ye ait iken 2007 yılında özelleştirilen Mersin Limanını işleten yabancı sermayeli Uluslararası Mersin Limanı İşletmecisi (MIP), kent dinamikleriyle davalık olduğu liman genişleme projesine geçtiğimiz yıl başladı. Liman sahasında şu günlerde rıhtım genişletme çalışmaları yapılıyor.
ASBEST RİSKİ ÇED RAPORUNDA YER ALDI
Liman sahasına büyük gemilerin girebilmesi için de draft derinliği artırılıyor. Bu kapsamda geniş bir alanda dip taraması yapılıyor. Dip taraması yani deniz tabanının derinleştirilmesi çalışmaları sırasında, deniz tabanındaki beyaz asbestin insan sağlığı açısından risk oluşturabileceği, bu nedenle asbest atıklarının özel şartlara haiz gemilerle taşınıp yine özel şartlara haiz bir ortamda bertaraf edilmesi gerektiği nihai ÇED raporunda yer aldı.Çevreciler, dip taraması sırasında ortaya çıkan asbestli atıklrin yasada belirtilen şartlar altında taşınıp bertaraf edilmesi konusunda endişeli.
DENİZ TABANINDAKİ ASBESTLİ ATIKLAR NEREDE?
Artı Gerçek'e konuşan Çevre Mühendisleri Odası Mersin Şube Başkanı Sinan Can, "ÇED raporunda dip çamuru analizlerinde beyaz asbest tespit edilmiş ve tehlikeli olduğu belirtilmiş. Fakat taşınması, bertarafı, nasıl kullanıldığı konusunda hiçbir bilgimiz yok. Asbestli atıklar, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığından lisanslı atık taşıma firması ile ve yetkili atık bertaraf kuruluşu ile sözleşme imzalanarak mevzuata uygun şekilde taşınmalı ve bertarafı gerçekleştirilmelidir. Asbestli atıkların tehlikeli atık sınıfına girdiği unutulmamalı" dedi.
'ASBESTLİ ATIKLAR LİSANSLI FİRMALARCA ÇIKARILMALI VE BERTARAF EDİLMELİ'
Mersin Limanı genişleme projesini sürecin en başından beri takip eden inşaat mühendisi Levent Semis de asbest riskine dikkat çekti.
Artı Gerçek'e konuşan Semis, "Mersin Limanında 500 metrelik bir rıhtımız vardı. Buna bir büyük gemi yanaşabilirdi. Rıhtımın 880 metreye yükseltilmesi için genişleme projesi yapıldı. 400 metre uzunluğundaki büyük gemilerin draft derinliği 15-16 metredir. Bu gemilerin Mersin Limanına girebilmesi için dip taramalar yapıldı, derinlik artırıldı. Nihai ÇED raporunda, deniz tabanında beyaz asbestin fazla miktarda olduğu belgelenmiştir. Beyaz asbestin deniz tabanında dip tarama gemileriyle toplanmasında çeşitli yasal uygulamalar vardır. Bu uygulamalara göre dip taramanın yapılması gerekir. Asbestli atıkları taşıyabilmeniz için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının lisans verdiği atık taşıma firmasıyla sözleşme imzalamanız gerekir. Yine bakanlıkça yetkilendirilmiş atık bertaraf kuruluşu ile sözleşmesi imzalamanız gerekir” dedi.
İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN RİSKLİ
Asbestli atıkların dolgu malzemesi olarak kullanılmasının, başka yerlere boşaltılmasının tehlikeli ve yasak olduğunu hatırlatan Semis, “Asbest açık denize, akıntının olduğu yerlere değil de denizde rastgele bırakılması durumunda besin zinciri yoluyla insan sağlığına etki edebilir. Liman işletmecisinin bu atıkları nasıl taşıdığını bilmiyoruz. Bununla ilgili bir açıklama yapmaları gerekir. Eğer asbestli atıklar ilgili mevzuata göre taşınmış olsaydı Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığının lisanslı gemilerinin burada olması gerekirdi. Bunlarla ilgili sözleşmeyi göstermeleri gerekirdi. Asbestli atıklar konusunda ne yaptıkları belli değil. Bu işi kapalı tutmayı yeğlediler” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)
Hataylı depremzedeler 'toz bulutu'na mahkum edildi: 'Asbest, kurşun, civa, silika...'
Greenpeace daha önce asbest uyarısı yapmıştı: İtalyan donanmasına ait gemiler İzmir'e demirledi