Metruk Tuzlası’nda yeni yapılaşma tehdidi: Bakanlık turizm tesisi için ÇED süreci başlattı
Artı Gerçek - Muğla’nın Milas ilçesinde, flamingoların cenneti olarak bilinen ve doğal park ilan edilen Metruk Tuzla Sulak Alanı bölgesi, otel ve villaların tehdidi altında. Geçtiğimiz yıllarda Ali Ağaoğlu’nun Metruk Tuzla Tampon Bölgesi sınırlarında 480 bin metrekarelik alanda yaklaşık 16 bin kişilik tatil köyü yapmak için 'ÇED olumlu' kararı aldırmış ve süreç yargıya taşınmıştı. ÇED kararına karşı Muğla Çevre Platformu ve TMMOB tarafından açılan dava devam ederken yeni bir otel projesi için ÇED süreci başlatıldı.
1220 ODALI TURİZM TESİSİ PLANI
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından ilan edilen proje tanıtım dosyasına göre, Metruk Tuzla Sulak Alanı’nın tampon bölgesi sınırlarında kalan Boğaziçi Mahallesi’nde Shelton İnşaat Pazarlama tarafından Shelton Turizm Konaklama Tesisi kurulmak isteniyor.
Turistik tesis 10 bloktan oluşak ve 1220 odalı olacak. Tesiste aynı anda zamanda dükkan, meydan, çarşı, sosyal tesis, otel sosyal alanı, havuz, köy kahvesi ve restoran gibi işletmeler de yer alacak. Tesisin kapasitesi 3 bin 160 olacak. Kırkıncıoğlu Grup bünyesinde olan şirket Abdullah Kırkıncıoğlu'na ait. Şirket bu proje için 3 milyarlık bir bütçe ayırdı. Proje sahası Metruk Tuzlası’na ise 413 metre uzaklıkta yer alıyor. Proje, Aydın-Muğla- Denizli Planlama Bölgesi 1/100 bin Ölçekli Çevre Düzeni Planında orman alanında kalıyor.
'YAPILAŞMA KUŞLARI VE YERALTI SULARINI TEHDİT EDİYOR'
Artı Gerçek’e konuşan Muğla Çevre Platformu (MUÇEP) Milas gönüllüsü Neşe Tuncer, tuzla için alınan koruma kararlarını hatırlattı. Tuncer, "Bu bölge Güllük Dalyanı ile birlikte düşünülmesi gereken bir yer. Kuşlar sabah dalyanda akşam tuzlada olabiliyorlar ya da tam tersi. Bu habitat yerleşim alanları ile bölünüyor. Yapılaşma baskısı da bölgede yaşayan kuşların kaçmasına neden oluyor. Metruk Tuzla’nın yanındaki tepelerden aşağıya doğru inen yapılaşma hassas dengeleri yok eden bir şey. Bölgenin alt yapısı bu kadar yapılaşmayı kaldıracak mı? O bölge belediye hizmetlerinin az olduğu bir yer. Atık sular vidanjörle çekiliyor. Sızma ve taşma olabiliyor. Tuzlayı besleyen Mazı Çayı da kirleniyor. Yapılaşma yeraltı sularını da tehdit ediyor. Orası belli bir tatlı su ile tuzlunun karışımı olduğu için kuş cenneti. Bu hassas denge bozulursa biyoçeşitlilik de tehdit edilmiş olunuyor. Belediye yapılaşma oranlarını arttırdı ve apartman gibi villalar yükseliyor. Gelecek insanlar burada çok sivrisinek var ve burayı kurutun diyecekler” dedi.
METRUK TUZLASI SULAK ALANI HAKKINDA
Muğla'nın Milas ilçesi sınırlarında yer alan Bargilya Tuzla Sulak Alanı veya resmi kayıtlardaki ismi ile Milas Metruk Tuzlası Sulak Alanı, Tarım ve Orman Bakanlığı Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü Ulusal Sulak Alan Envanteri Yönetim Bilgi Sistemi’ndeki verilere göre 562 hektar büyüklüğünde. Tuzla, 'Ulusal Öneme Haiz Sulak Alan' olarak 31 Temmuz 2019'da tescillendi. Sulak alan, bir lagün (deniz ile bağlantısı olan göl) ve bu lagünün çevresinde bulunan deniz börülcesi habitatları, çamur düzlükleri, tuzcul çayırlıklar, küçük adacıklar ve sazlıklardan oluşan bir doğal yaşam alanı kompleksi. Alanda bulunan kuş türlerinin başlıcaları; flamingolar, ak pelikanlar, cılıbıt türleri, poyraz kuşları, balıkçıllar, martı ve sumru türleri ile kış aylarında sayıları binleri bulan ördek türleri. Ayrıca alan Türkiye'de mahmuzlu kız kuşunun kışladığı nadir alanlardan. Metruk Tuzlası,
hem 'Önemli Kuş Alanı' hem de 'Önemli Doğa Alanı' kriterlerine sahip. Alan gerek uluslararası (Ramsar, Bern, Barcelona ve Biyoçeşitlilik Sözleşmeleri) hem de ulusal mevzuat (Çevre Kanunu, Sulak Alanların Korunması Yönetmeliği ve Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelik) ile koruma altında. Metruk Tuzlası, 26 Haziran 2021'de Cumhurbaşkanlığı kararı ile 'Kesin Korunacak Hassas Alan' ilan edildi. Metruk Tuzlası, Doğa Derneği tarafından 2023 yılında yayınlanan 'Türkiye'de tehlike altındaki sulak alanlar' listesinde de yer alıyor. (HABER MERKEZİ)
Koza Altın İşletmesi'ne sekiz ayda sekiz 'ÇED gerekli değil' kararı
İliç'teki madenin ÇED raporu iptal edildi: Dokuz işçinin ölümünden altı ay sonra
Muğlalılar itiraz etmişti: DSİ’nin Balcılar Barajı Projesi'ne 'ÇED olumlu' raporu verildi
Muğlalılar itiraz etmişti: DSİ’nin Balcılar Barajı Projesi'ne 'ÇED olumlu' raporu verildi